Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Zo pak je een moshpit aan
14 AUG 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: Charles Peterson • Meer blogs over Festival Muziek

Zo pak je een moshpit aan

Een moshpit is geweldig: je kunt er al je vreugde, agressie en knaldrang in kwijt. Maar je moet wel een paar dingen weten voor je je in deze wetteloze geweldsorgie mengt.

Het kan namelijk nogal fout gaan en dan zit jij de rest van het festival met de gebakken peren. Zo pak je een moshpit aan:

1. Tref de juiste voorbereidingen

Hartstikke leuk dat je een hagelnieuw festivalpakje hebt gescoord, maar daar kun je natuurlijk nooit de pit mee in. Je gaat ook niet worstelen met vier modderige honden in je bruidsjurk. Niet dress to impress, maar dress to survive: een simpele outfit die best vies mag worden (of kapot mag gaan). Veters strikken is ook van levensbelang. Anders lig je bij de eerste de beste beuk al met je kanis op het festivalplankier. Brillen, kettingen, piercings en Chinees servieswerk neem je ook nooit en te nimmer de pit in.

Dit is bijvoorbeeld een hele slechte outfit voor in een moshpit.

2. Inspecteer de moshpit

Het is van levensbelang dat je weet waar je je zo dadelijk in mengt. Is het een informele of formele pit? Word er geconverseerd door middel van luide kreten of hoge gilletjes? Is er familie en zo ja, is het een worst- en kaas-publiek? Iedere pit is namelijk anders. Het maakt nogal wat uit of je bij een deathmetal-concert iedereen de tering in mept of bij een hiphopshow braaf apeshit gaat na ‘En 1, en 2, en 1, 2, 3, 4!’ Benader de pit vanaf de rand en kijk hoe het er aan toe gaat. Misschien moet je nog terug naar je tent om van shirtje te wisselen of zijn je legerkisten niet helemaal geschikt voor deze ondergrond.

Je kunt zomaar een moshpit tegenkomen waarin geturnd wordt.

3. Volg de pit-etiquette

Wie denkt dat een moshpit een wetteloze geweldsorgie is, heeft het mis. Er geldt namelijk een pit-etiquette waar iedereen zich aan dient te houden. Wordt dat meisje met AC/DC-shirt omvergeduwd? Dan bied jij haar de helpende hand. Maakt die jongen met een gele regenjas na vijf meter crowdsurfen een harde landing? Dan sta jij klaar om hem naar de zijkant van de tent te helpen. Hetzelfde geldt voor gevonden voorwerpen: vind je een schoen, bankpas of goudstaaf, dan houd je die boven je hoofd tot de eigenaar zich meldt.

Deze schoen wacht al 12 jaar en 3 maanden op zijn eerder eigenaar en is inmiddels drugsverslaafd.

4. Niet pitten? Wees een poortwachter

Misschien ben jij wel zo iemand die iedere week gluurt op iemands Instagram-account zonder hem of haar te volgen. Dan ben je supergeschikt als poortwachter van de pit: te bang om echt deel te nemen, maar wel heel nieuwsgierig naar de actie. Als poortwachter zorg jij ervoor dat de pit niet verder uit de klauwen giert en bescherm je het achteloze festivalvolk van wilde woestelingen. Je duwt niet vol gas mensen terug in de pit, maar zorgt er wel voor dat er een duidelijke scheidslijn is tussen ‘niet zo lit’ en ‘pit’.

YOU SHALL NOT PASS!

5. Heb schijt

Dit is de belangrijkste tip. Je gaat namelijk niet een pit in om de basgitarist te bestuderen, je witte schoenen wit te houden of geen blauw oog op te lopen. Je wilt beuken, botsen, springen, juichen, vliegen, schreeuwen, rennen, gillen! Kortom, je wilt leven. Pitten = leven. Maak je dan ook niet druk over je ondergelopen tent of de prijs van een mojito (5 MUNTJES?!) maar gooi de beuk erin en leef. Alsof het je laatste dag is. Leef. Alsof de morgen niet bestaat.

Pitten = leven!

Zin om te pitten? Dat kan op Lollapalooza Berlin en Encore Festival en daar krijg je geheel toevallig dikke vette CJP-korting op. Check hier op welke festivals je nog meer de moshpit in kunt duiken.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.