Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
New Music Friday: CJP gidst je er doorheen (week 33)
17 AUG 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: Doja Cat • Meer blogs over Muziek

New Music Friday: CJP gidst je er doorheen (week 33)

Naar welke plaat kijken we stiekem al maanden uit? Wie kronen we vandaag tot indiekoningin? CJP gidst je door New Music Friday! 

De plaat waar we stiekem echt zin in hebben: Ariana Grande – Sweetener (album)

Tegenwoordig kun je best zeggen dat je óók gewoon mainstream popmuziek luistert naast obscure bandjes. Of sterker nog: dat je het goed vindt. Zo hebben wij een speciaal plekje in ons hart voor Ariana Grande. Niet eens per se om haar muziek: diep respect voor hoe ze omging met de aanslag tijdens een concert van haar in Manchester en binnen no time een benefiet opzette met o.a. Coldplay, Justin Bieber en Katy Perry. Maar natuurlijk ook omdat ze puur popgoud maakt met een stem die alles (aan)kan. no tears left to cry is zo’n 24 karaatspopliedje met een paar vocale trapezes en geweldige uithalen. Dus wij zetten Spotify lekker niet op privé-modus als we Ariana uit de speakers blazen.

Verbazingwekkend leuke supergroep: YOTA: Youth of the Apocalypse – Drop The Bomb (feat. MF Doom)

Meestal zijn ‘supergroepen’ heel vermoeiend: grote ego’s die bij elkaar komen en de minst interessante muziek uit hun carrière maken. In het geval van YOTA ligt dat wat anders. Misschien omdat dit niet de grootste supersterren zijn. Zo beschouwen we Jeff Wootton (Gorillaz) en Jamie Reynolds (Klaxons) immers niet. Ze hebben wel een A-list featuring gefikst met MF Doom, die heerlijk zijn ding mag doen op een soulvolle beat die zo uit een stoffige platenbak lijkt gevallen.

De plaat waarmee de nieuwe indiekoningin wordt geïnaugureerd: Mitski – Be the Cowboy (album)

Ja ja, een heuse ‘inauguratie’ op New Music Friday. Even een lekker moeilijk woord droppen. Een inauguratie is ‘een ceremoniële huldiging waarbij iemand in zijn of haar ambt bevestigd wordt’. Wij kronen vandaag Mitski tot indiekoningin. Voor een derde termijn wel hoor, want ze was dat allang. Als de 27-jarige Mitski Miyawaki begint met zingen, ben je alleen nog maar een speelbal van haar emoties. Ze kan razen als een storm, treuren als een wolk motregen en je raken als een bliksemschicht. Grote Emoties, maar vanuit het perspectief van Mitski gezongen en vertelt. Zelfs een dansvloervuller als Nobody is dan nog driedubbel gelaagd.

Vreemdste viral track van de week: Doja Cat – Mooo!

‘Bitch I’m a cow / Bitch I’m a cow / Go moooooo!’ Dat is het refrein van Mooo! van Doja Cat dat deze week keihard viral ging op de socialsss en YouTube. In een prettig amateuristische clip zie je Doja Cat wulps dansen in een bont koeienpakje en een weinig verhullende boerinnenoutfit, terwijl ze in haar verses zoveel mogelijk woordgrappen met koeien, boerderijen en hiphopcultuur probeert te maken. Glaasje melk, iemand?

De comeback van een weirdo: Connan Mockasin – Con Conn Was Impatient (single)

Als Connan Mockasin in een klein dorp zou wonen, zou men bij de kapper steevast over hem roddelen. Mockasin is ‘nogal een rare kwiebus’, om even in volks jargon te blijven. De Nieuw-Zeelandse zanger doet witte bontmutsen op in de zomer, ziet er uit als een androgyne fashiondesigner en heeft al jaren een relatie met Playmate Hiromi Oshima. Zijn muziek is al net zo vreemd. Neem bijvoorbeeld het tien minuten durende Forever Dolphin Love dat van lo-fi kamermuziek naar zwoele Prince-funk of ambientpop zwabbert. Een songtitel als Faking Jazz Together zegt ook eigenlijk alles. Con Conn Was Impatient is zijn comeback na een radiostilte van vijf jaar: een zondags gitaarliedje dat nooit echt ergens heen gaat, maar wel met een zalige loomheid.

Volg onze Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Artiesten uit de lijst live zien? Met je CJP-pas krijg je korting op concerten in de Melkweg, Doornroosje, TivoliVredenburg en nog veel meer!

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.