Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Met deze lekkere kunstfeiten maak je indruk op je vrienden
20 AUG 2018 • Door Marike Wouters • Beeld: Pixabay, Creative Commons en Flickr. • Meer blogs over Expo Lifestyle

Met deze lekkere kunstfeiten maak je indruk op je vrienden

Kennis is macht en macht is lekker! Kan je wel even een portie macht gebruiken? Lees dan deze zeven grappige kunstfeiten en je kennis is weer rijkelijk aangevuld. Je maakt er geheid indruk mee op je vrienden. 

1. Lolly's van Salvador Dalì

Hier rende je vroeger so-wie-so voor naar de supermarkt als je je zakgeld weer binnen had. De favorieten bij je vrienden waren vaak chocolade-vanille, cola of aardbeiencrème, maar eigenlijk waren alle smaken van Chupa Chups goed. Het bekende lollymerk komt uit Spanje. De Spaanse kunstenaar Salvador Dalì kreeg in 1969 de opdracht om het logo voor Chupa Chups te ontwerpen. En nog steeds prijkt zijn creatie op de glinsterende snoeppapiertjes. ‘Chupar’ betekent overigens 'zuigen' in het Spaans. Dus leid de zanikpoot – die kritiek heeft op jouw lollyverslaving – af met dit hoogst intelligente feitje.   

Chupa Chups Dali

2. Oeps, dag Pulp Fiction-meesterwerk

Denk je dat je als schoonmaker goed bezig bent, heb je pardoes een heel kunstwerk weg gepoetst! En niet zomaar een kunstwerk, nee één van de beroemdste werken van graffiti-artiest Banksy: een scène uit de film Pulp Fiction, waarbij hij de pistolen van de acteurs verving door bananen. Banksy geldt als het boegbeeld van de street art; dit kunstwerk in Londen werd dan ook geschat op een waarde van 370.000 euro. Het schoonmaakbedrijf reageerde op hun onhandige actie met de woorden dat ze hard tegen graffiti moesten optreden, omdat het een teken van sociaal verval was. Ja ja. Gelukkig maakte Banksy destijds printen van dit prachtige tafereel, zodat we er nog steeds van kunnen genieten. 

Banksy Pulp Fiction

3. Van Gogh verkocht maar één schilderij in zijn leven

Vincent van Gogh heeft zelf nooit kunnen lachen om al die rijen Japanners die speciaal voor zijn kunst naar Amsterdam zijn afgereisd. Tegenwoordig wil iedereen een échte van Gogh aan de muur. Maar vroeger was dat wel anders. Sterker nog: Van Gogh verkocht tijdens zijn leven maar één schilderij. Aan wie? Aan de zus van een vriend. Dat was het doek De rode wijngaard. Wat een lucky bastard was die zus, want kijk nou: dit sfeervolle plaatje wil je toch aan je muur!

 4. M.C. Escher wees Mick Jagger af

Je zou denken dat iedere kunstenaar een gat in de lucht springt als ‘ie door rocklegende Mick Jagger wordt gevraagd een platenhoes te ontwerpen. Maar de Nederlandse M.C. Escher niet. De kunstenaar – bekend van zijn wiskundige schilderijen – hield niet van rock-‘n-roll. Bovendien irriteerde het hem dat Mick Jagger zijn brief begon met de aanhef  ‘Beste Maurits’. Daar was hij niet van gediend. Hij schreef terug dat hij door onbekenden aangesproken wenste te worden met ‘zeer geachte M.C. Escher’. Spijtig voor de Rolling Stones-zanger, die een groot fan was van de kunstenaar.

M.C. Escher wees Mick Jagger af

5. Dragqueen Andy Warhol

Popart-kunstenaar Andy Warhol verkleedde zich af en toe maar al te graag als dragqueen. Zijn vrouwelijke alter ego noemde hij Drella, een samenvoeging van Dracula en Cinderella. Met blonde pruiken, rode lipstick en rouge moet je even twee keer kijken voor je hem herkent. Hij maakte graag foto’s van zichzelf als hij verkleed was. Hoewel hij homoseksueel was, bleek hij toch een ‘vrouw’ te hebben. Wel een opmerkelijke. Andy Warhol was niet zo’n ster in zijn boekhouding en besloot daarom zichzelf op te nemen met een opnamerecorder om zo beter inzicht te krijgen in zijn uitgaven. Op een gegeven moment gebruikte hij zijn recorder zó vaak – ook om willekeurige gesprekken in zijn leven vast te leggen -  dat hij het voorwerp omdoopte tot zijn vrouw. 

Andy Warhol drag-queen

 6. Picasso werd verdacht als dief van de Mona Lisa

De beroemde Mona Lisa is een keer gestolen uit het Louvre, dat wist je misschien al. Dat gebeurde in 1911, het hele Louvre was in rep en roer. Wat je nog niet wist, is dat de eerste verdachte de schilder Pablo Picasso was. Het zweet brak hem uit toen hij een week later het volgende bericht in de krant las: een man biechtte op dat hij in 1907 twee beeldjes uit het Louvre had gestolen. Het erge wil dat Picasso deze gestolen beeldjes in zijn kast had staan! En om de situatie nog penibeler te maken: hij had ze gebruikt als inspiratiebron voor zijn werk Les Demoiselles d’Avignon.

Pablo Picasso en de Mona Lisa

Als de politie hier achter kwam, zouden ze denken dat Picasso misschien ook wel de Mona Lisa had gestolen. Picasso besloot om – samen met zijn vriend Apollinaire – de gestolen beeldjes in de rivier te dumpen. Apollinaire was bevriend met de beeldjesdief en zodoende waren de beeldjes bij Picasso terecht gekomen. Op het laatste moment besloten ze om de beeldjes braaf via de krantenredactie terug te geven aan het Louvre. Beide mannen moesten vervolgens voor de rechter verschijnen maar werden vrijgesproken. Uiteindelijk werd pas twee jaar later een Italiaan met de gestolen Mona Lisa aangehouden. Het bleek een ex-werknemer van het Louvre te zijn. 

Les Demoiselles d’Avignon. Foto: Rian Castillo

7. Voor deze beroemde foto is er 28 keer met katten gegooid

Salvador Dalí kennen we natuurlijk als schilder, maar hij maakte ook surrealistische foto's en films. Samen met zijn goede vriend Philippe Halsman, een bekend fotograaf uit Amerika, maakte hij dit fotografische kunstwerk: Dalí Atomicus. Het is bijna onmogelijk om deze beroemde foto na te maken zoals de kunstenaar hem maakte. En nee, Photoshop kwam er niet aan te pas! In de studio werden allerlei attributen opgehangen aan pianosnaren. Assistenten moesten op het moment dat de foto geschoten werd, drie katten en een emmer water de lucht in gooien, Dali moest omhoog springen en Halsman's vrouw moest een stoel links in beeld houden. De foto is 28 keer opnieuw gemaakt. Alles moest tussentijds steeds opgeruimd worden. Totale duur van de shoot: zesenhalf uur.

Zin gekregen om naar een museum te gaan? Met CJP ga je spotgoedkoop naar het Fries Museum waar de populaire tentoonstelling Escher op reis staat. Of ga lekker met 50% korting van Gogh'jes kijken in het Van Gogh Museum. Salvador Dalí kun je spotten in Museum Boijmans van Beuningen.

 

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.