Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Encore Festival: een clubnacht in de buitenlucht
27 AUG 2018 • Door Zoë Heijke • Beeld: Ecore Festival 2018 © Desiré van den Berg • Meer blogs over Festival

Encore Festival: een clubnacht in de buitenlucht

Kijk eens verder dan je neus lang is. Deze festivalzomer sturen we onze redactieleden naar een festival waar ze zelf absoluut niet naartoe zouden gaan. Dit weekend was Zoë de pineut.

Eerder dit jaar ging Rick naar het elektronische spektakel We Are Electric en bezocht Marike Wonderfeel, een klassiek festival voor alle leeftijden. Dit weekend was het mijn beurt om uit mijn comfortzone te kruipen en een bezoek te brengen aan Encore Festival. Een festival dat voortkomt uit de gelijknamige wekelijkse hiphop- en r&b- clubnacht in De Melkweg. Feitelijk is het dus een grote clubnacht in de buitenlucht, op het rauwe NDSM-werf terrein in Amsterdam. Met artiesten als Lil Pump, MHD, J Hus, Mr Eazi, Jacquees en Spice, waar ik op een enkeling na nog nooit van heb gehoord.

Uit mijn comfortzone

Even voor de duidelijkheid: ik ben echt niet vies van een festival. Ieder jaar vind je mij op Lowlands, omdat ik het heerlijk vind om nieuwe bands te ontdekken en het alledaagse leven even achter me te laten. Dansen doe ik het allerliefst, maar nog nooit bij een hiphopfestival als Encore.

De ochtend van Encore heb ik geen zin: ik sta op met een kater, er vallen buien rechtstreeks uit de hel en heb ik werkelijk geen idee wat ik aan moet doen. Ik kan toch niet in mijn spijkerbroek, t-shirt en gympen aankomen bij een festival waar iedereen er on fleek uitziet? Maar om me nou voor te doen als een hippe meid helpt waarschijnlijk ook niet. Daarbij: het regent, dus ik sta waarschijnlijk toch de hele dag in mijn regenjas.

Ongemakkelijk en underdressed

Een regenachtige fietstocht en een pont later kom ik aan op het festivalterrein. Ik moet nog even wennen aan het feit dat ik omringd wordt door mensen die zich in een constante staat van euforie bevinden. Ik snap wel waar die vreugde vandaan komt: de muziek dreunt uit de stages, iedereen ziet er fantastisch uit en de lucht is ein-de-lijk blauw. Sta ik daar met doorweekte haren in mijn spijkerbroek en regenjas. Ik voel me helemaal underdressed als ik me omdraai en een meisje in een knalgeel Daily Paper-pak en torenhoge hakken zie dansen tussen de regenplassen. Ongemakkelijk schuif ik naar de bar, waar tot mijn verbazing geen rijen staan. Stond ik vorig weekend nog op Lowlands tussen hordes mensen om een biertje te bemachtigen, krijg ik nu binnen no time een rum cola in mijn handen gedrukt. Puntje voor Encore.

Alleen maar mooie, blije en goed geklede mensen bij Encore © Desiré van den Berg

Soepele billen en schouders

Ik loop naar de mainstage waar J Hus staat, een Engelse rapper die hoogstwaarschijnlijk bekend is van Did You See, want zodra hij het nummer inzet begint het publiek enthousiast te bewegen. Geen handjes-in-de-lucht zoals op Lowlands, maar met bewegende billen en schouders. Hier en daar wordt er getwerkt en vooral veel gelachen. Wat een heerlijke vibe. Voorzichtig probeer ik dezelfde sierlijke bewegingen te maken als een groepje vrienden voor mij. Dat gaat helaas niet zo soepel, maar hé, ik heb wel plezier. En dat is het belangrijkste, toch?

Deze meiden hebben wél soepele heupen © Desiré van den Berg

Geen rijen en biologische handzeep

Terwijl een MC ‘Encore, jullie zijn áán!’ roept, trekt er achter hem een donkergrijze lucht onze kant op. Oef, jammer. Weer een regenbui. Ik beweeg me richting een overdekte tent om even te schuilen. Wat me opvalt: de kolkende mensenmassa’s zijn nergens te bekennen. En dan heb ik het nog niet eens over de wc's gehad: daar staan zelfs hokjes open én er is biologische handzeep. Nog een puntje voor Encore. Na een flinke regenbui beweeg ik me richting het Backyard-podium. Daar klinken fijne afrobeats, die me ondanks het natte weer een heerlijk zomers gevoel geven. Hoogtepunt is Mr. Eazi, een verleider met heerlijke uithalen en danspasjes. Vooral het nummer Property wordt door de enthousiaste menigte uit volle borst meegezongen en de meest indrukwekkende danspasjes worden uit de kast gehaald. Ik glimlach van oor tot oor. Wat een heerlijke avond.

Mr. Eazi © Desiré van den Berg

Twerken in spijkerbroek en regenjas

Een dagje Encore heeft me getoond dat ik vaker uit mijn comfortzone moet stappen. Ik heb flink wat nieuwe danspasjes geleerd, nieuwe muzikanten ontdekt en de hele dag met een grote glimlach op mijn gezicht gelopen. Waar ik mij bij binnenkomst totaal niet op mijn plek voelde, loop ik nu naar buiten met nieuwe vrienden. Volgend jaar ga ik weer, gewoon in mijn spijkerbroek en regenjas. Gelukkig heb ik dan nog wel een jaar mijn twerk-skills te verbeteren met een paar how to twerk-video’s.

Hoewel de festivalzomer bijna voorbij is, geeft CJP je nog een lekkere korting op de Parade in Amsterdam en Lollapalooza. Even met je blauwe pas zwaaien en je hebt een fantastische (en goedkope) dag.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.