Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Een vloer vol pindakaas en een doodskist vol haat
07 AUG 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: Sunny Implo door Louis van Gasteren en Fred Wessels • Meer blogs over Expo

Een vloer vol pindakaas en een doodskist vol haat

Seks, drugs en kunst. Amsterdam stond er bol van in de jaren zestig. Wij gingen op zoek naar de vijf meest rebelse kunstwerken uit de sixties: van een vloer vol pindakaas tot en met genderneutrale 'speespakken'. 

Er was een tijd waarin Amsterdam nog geen pretpark met Nutella-bakery’s was, maar het epicentrum van seks, drugs en kunst. Je trof dagelijks wel een performance aan op straat of er stond in augustus ineens een kerstboom op de Dam. In de expo Amsterdam Magisch Centrum geeft het Stedelijk Museum een overzicht van deze tijd met Amsterdam als centrum van de tegencultuur. Deze vijf rebelse werken galmen in 2018 nog steeds na:

5. De pindakaasvloer van Wim T. Schippers (1962)

Onze generatie kent Wim T. Schippers misschien als de stem van Ernie, maar in de jaren zestig was hij een van de drijvende krachten achter conceptuele kunst. Hij zette midden in de zomer een kerstboom op de Dam en was betrokken bij het tv-programma Hoepla, waar zorgde hij voor lekker veel opschudding. Zo was er in de eerste aflevering (1967) een naakte vrouw te zien: ongehoord op de Nederlandse tv. Er volgden Kamervragen en uiteindelijk werd Hoepla na drie afleveringen stopgezet. Het meest bekend is Schippers misschien wel van zijn pindakaasvloer. Het woord dekt de lading goed, want dat is wat het is: een vierkant op de vloer, volgesmeerd met pindakaas. Het werk roept altijd veel reacties op: is dit kunst? Schippers vindt die ophef allemaal prachtig, zelfs toen scholieren er in 1997 hagelslag en boterhammen op strooiden.

boijmansvanbeuningen_boijmans_rotterdam_pindakaasvloer
De pindakaasvloer zoals die er in 2010 bij lag in het Boijmans.

4. De speespakken van Iris de Leeuw (1966 – 1967)

Tegenwoordig heb je de uniseks Bonne Suits van kunstenaar Bonne Reijn, in de jaren zestig had je de speespakken van Iris de Leeuw. Net zo bontgekleurd en genderneutraal als die van Bonne, maar dan ook nog met afritsbare broekspijpen. De filosofie daarachter? Je kunt onderling ruilen met broekspijpen en creëert zo een hele nieuwe outfit. Bovendien hartstikke sociaal én je raakt elkaar nog eens aan: bij het afritsen van zo’n broekspijp kun je wel wat hulp gebruiken.

De speespakken door Iris de Leeuw.

3. Hai in de Rai (1967)

Of je nu links of rechts bent: anno 2018 maakt iedereen ruzie met elkaar en is ophef aan de orde van de dag. Wat dat betreft kunnen we best wat hippie-energie gebruiken. Misschien een tikkeltje naïef, maar wel bomvol liefde, vrede en plezier. In 1967 werd er in de Amsterdamse Rai een groot hippie-evenement georganiseerd dat je gerust één grote performance kunt noemen. De ‘haat’ werd begraven in een doodskist, iedereen kreeg een bloem cadeau en er werd naar hartenlust op lichamen geschilderd.

2. De Insektensekte (1960)

Klimaatverandering is niet iets waar je grappen over maakt. Nee, je spreekt op ernstige toon over het smelten van de poolkappen of het stijgen van het zeewater. In de jaren zestig was de Insektensekte allesbehalve serieus: ja, het was een van de eerste milieubewegingen van Nederland, maar dan wel met een schijtlollige aanpak. De groep bouwde kunstzinnige fietsen van oud metaal, verzon een opera voor vlinders en speelde concerten met zelfgebouwde instrumenten.

Leden van de Insektensekte gefotografeerd door huisfotograaf Cor Jaring.

1. Het tijdschrift Gandalf (1964 – 1971)

Voor de ene generatie een wijze tovenaar uit Lord of the Rings, voor een andere generatie een tijdschrift dat je stiekem onder je bed bewaarde. Er stonden namelijk blote vrouwen in!!1!! De Volkskrant noemde het inmiddels ter ziele gegane blad ‘de Nederlandse Charlie Hebdo’ en dat is wel een rake typering. Gandalf was gevuld met naaktfoto’s en erotische tekeningen, maar ook verhalen van o.a. Remco Campert en Jan Wolkers en bijtende satire tegen het koningshuis, politici en de kerk.

Een bekend beeld uit de Gandalf.

In een rebelse bui? Met CJP zie je de expo Amsterdam Magisch Centrum met 50% korting.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.