Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Een bloederig zonnetje: dit zijn de beste zomerhorrorfilms
21 AUG 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: The Meg • Meer blogs over Film

Een bloederig zonnetje: dit zijn de beste zomerhorrorfilms

De zomer is één en al fun. Behalve als je wordt achtervolgt door een reuzenhaai of een seriemoordenaar je camping uitmoordt. Dit zijn de beste zomerhorrorfilms (zonder clichés als Jaws en I Know What You Did Last Summer!)

Turistas (2006)

In Turistas zie je waarom je moeder zich altijd zo’n zorgen maakt als jij weer zo nodig op backpackvakantie moet. Een groep backpackers heeft de tijd van hun leven tijdens hun reis door Brazilië. Zonnebaden op helwitte stranden, biertjes drinken bij een café, feesten op het strand: dat werk. Het wordt al gauw wat minder leuk als de groep na een wild feest op een eiland berooid wakker wordt op het strand. Kennelijk zat er toch iets vreemds in die cocktail. Turistas transformeert pas écht in een nachtmerrie als dokter Zamora opduikt. Wij verklappen verder niks, maar willen je wel het woord ‘orgaantransplantatie’ meegeven. Veel plezier!

Them! (1954)

Ach, horror uit de jaren vijftig. Toen heel hard ‘BOE!’ roepen nog gewoon eng was. Met Them! heb je dan ook de tijd van je leven. Een lekkere campfilm met een raar plot en nog gekkere wezens. In deze sci-fi/horrorfilm worden arme Amerikanen in New Mexico namelijk geteisterd door reuzenmieren. Ja, echt: reuzenmieren. Eerst wandelen deze monsterlijke creaturen nog rond in de woestijn, maar als ze naar Los Angeles komen is het hek van de dam.

It Follows (2014)

Van Them! is het een behoorlijke stap in de tijd naar It Follows, want deze film verscheen vier jaar geleden. Ook qua stijl: Them werkt anno 2018 vooral op de lachspieren, It Follows is echt dood- en doodeng. Hoofdpersoon Jay is hoteldebotel verliefd op Hugh en na meerdere dates hebben de twee seks in zijn auto. Dan raakt Jay bewusteloos en wordt ze wakker in een rolstoel. Als ze weer bijkomt, heeft Hugh slecht nieuws: hij heeft lange tijd last gehad van ‘een entiteit’ en die is nu op haar overgedragen. It Follows, snap je. Als Jay een naakte vrouw over straat ziet rennen en een man zonder ogen haar bezoekt, raakt It Follows op stoom.

Club Dread (2004)

Even iets gezelligers dan maar? Oké, Club Dread is geen feelgoodfilm, maar je kunt er wel om lachen. Vlak voor de kust van Costa Rica ligt Pleasure Island – alvast een lachwekkende naam – waar je een zalige vakantie kunt beleven. De bekende rocker Coconut Pete heeft het hele resort opgezet, inclusief massagesalons, cocktailbars en tenniscourts. Dit paradijs op aarde wordt grondig verstoord als een seriemoordenaar argeloze gasten begint af te slachten met een groot slagersmes.

Sleepaway Camp (1983)

Een klassieker uit de jaren tachtig. Want zomerkampen zijn heus niet altijd leuk. In Sleepaway Camp is de moordenaar net wat subtieler dan de gemiddelde slager. Als een jongen verdrinkt in het meer of iemand wordt doodgestoken door een nest bijen, lijkt het te gaan om twee verschrikkelijke incidenten. Maar dat zijn het natuurlijk niet. Iemand is langzaam bezig het hele zomerkamp om te leggen. Halverwege de film heb je zo je vermoedens, maar de finale is spectaculair en onverwacht.

Lake Placid (1999)

Grote haaien, grote piranha’s, grote mieren, grote schorpioenen, grote beren. Missen we nog iets? Oh ja, een grote alligator! In Lake Placid komen liefhebbers van grote reptielen aan hun trekken. Maar ook als je niet zo dol bent op alligators, is deze film een feest. Wat dacht je van dat oude vrouwtje dat dit monster al jarenlang voert met levende koeien? Of een hysterische scène met een helikopter en lokaas?

Zin in een zomerse horrorfilm die nu in de bioscoop is? In The Meg zie je hoe Jason Statham het aan de stok krijgt met een reusachtige haai. Gaat dat zien met CJP-korting: wapper met je blauwe pas en scoor voordeel bij grote bioscoopketens als Pathé, Kinepolis, VUE en meer.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.