Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Een applaus voor Adam Driver
29 AUG 2018 • Door Zoë Heijke • Beeld: BlackKklansman (2018) • Meer blogs over Film

Een applaus voor Adam Driver

We hebben het te weinig over Adam Driver (34). Raar, want de Amerikaanse acteur verdient wat ons betreft een staande ovatie voor zijn acteerskills. Wij selecteerden zijn meest briljante rollen.

Eerst bestond hij niet. Tot de serie Girls. Daar brak de acteur door als Hannahs vriendje. Sindsdien is Adam niet meer weg te denken uit de filmwereld. Hij speelde de meest uiteenlopende rollen: van een dichtende buschauffer in Paterson tot een schurk met woedeuitbarstingen in Star Wars: The Last Jedi. Vanaf morgen is hij te zien in de nieuwe komedie van Spike Lee: BlackKklansman, waarin een zwarte agent undercover gaat bij de Klu Klux Klan. Omdat we vinden dat Adam een groot applaus verdient voor zijn acteerskills, doken we in het archief voor een overzicht van zijn meest geniale personages.

Francisco Garupe in Silence (2016)

In deze film van Martin Scorsese, een van de grootste regisseurs ooit, speelt Adam een jezuïet uit Portugal die op zoek gaat naar zijn leermeester Cristóvão Ferreira (Liam Neeson). De zoektocht brengt hem in Japan, een plek waar hun geloof en aanwezigheid ten strengste verboden zijn. Met leed voor de kunst zet Adam een ijzersterk personage neer: hij viel bijna dertig kilo af voor zijn rol, waardoor hij aan het einde van de opnames zelfs zo verzwakt was dat hij begon te hallucineren.

Paterson in Paterson (2016)

Nog zo'n uitdaging: hoe speel je zeven dagen lang een dichtende buschauffeur die werkelijk niks spannends meemaakt? In Jim Jarmusch's Paterson kruipt Adam in de rol van Paterson, een buschauffeur die elke ochtend om tien voor zes opstaat, zijn koffie drinkt en naar zijn werk gaat. In de meeste films wordt zo'n routine afgeschilderd als iets verschrikkelijks, maar Adam speelt zijn rol zo intiem en terloops dat je de schoonheid van het onopvallende gaat zien.

Clyde Logan in Logan Lucky (2017)

Meer vaart en humor in Logan Lucky van regisseur Steven Soderbergh. En weer steelt Adam je hart, maar dit keer als een eigenzinnige Irakveteraan met één arm. In de rol van Clyde Logan helpt hij zijn broer Jimmy (Channing Tatum) bij een met stofzuiger en gummiberen uitgevoerde overval. Dit alles gebeurt met een lachwekkend accent en brommende motoren op de achtergrond. Logan Lucky is een smakelijke film waar hij ogenschijnlijk veel plezier in heeft.

Kylo Ren in Star Wars: The Last Jedi (2017)

Hoewel de Star Wars-reeks inmiddels een geoliede machine is, weet Adam een interessante rol neer te zetten in Star Wars: The Last Jedi. Die van de teleurgestelde schurk Kylo Ren met woedeuitbarstingen. Nog beter wordt het dankzij het vlammende samenspel met Daisy Ridley die Rey speelt. Zijn rol in Star Wars maakte Adam wereldberoemd, maar dat was niet de reden dat hij aan de film meedeed. De kans om met J.J. Abrams te werken trok hem over de streep.

Toby in The Man Who Killed Don Quixote (2018)

Een langverwachte verfilming van het sprookje van Don Quixote: ga er maar aan staan. Adam pakt meteen de hoofdrol en speelt de verwaande filmmaker Toby die door de maffe ridder Don Quixote (Jonathan Pryce) wordt aangezien voor zijn trouwe schildknaap Sancho Panza. Een heerlijk vreemd spektakel waarin dromen en realiteit niet meer van elkaar zijn te onderscheiden.

Flip Zimmerman in BlackKklansman (2018)

Een geweldig gestoord verhaal van Spike Lee: een zwarte agent weet te infiltreren bij de Klu Klux Klan. Ron Stallworth (John David Washington) meldt zich als eerste Afro-Amerikaanse agent bij de Colorado Springs Police Department. Het lukt hem om telefonisch contact te leggen met de lokale afdeling van de Ku Klux Klan. Tot de club hem in levende lijven wil ontmoeten. Maar daar is Adam Driver in de rol van Flip Zimmerman to the rescue!

BlackKklansman is vanaf 30 augustus te zien in de bioscoop: ga 'm checken met CJP-korting bij diverse filmhuizen door heel Nederland.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.