Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Deze enorme reuzen komen Leeuwarden onveilig maken
13 AUG 2018 • Door Marike Wouters • Meer blogs over Theater

Deze enorme reuzen komen Leeuwarden onveilig maken

Ben je ook wel eens badend in het zweet wakker geworden na een nachtmerrie over gigantische wezens die jouw stad kwamen platbranden? Dan raden we je aan om niét naar Leeuwarden te komen: komend weekend lopen daar reuzen van 11 meter lang rond.

Wat zeg je, reuzen?! Waar komen ze vandaan? En belangrijker: hoe gaan ze in vredesnaam weer weg?
Oke, vergelijk deze reuzen een beetje met de Grote Vriendelijke Reus van Roald Dahl. Ze doen geen vlieg kwaad en blijven voorlopig ook nog wel even. De reuzen komen uit Frankrijk en zijn met grote vrachtwagens naar Friesland vervoerd. Internationaal hebben ze al behoorlijk wat bekendheid verworven: ze zwierven door steden als Londen, Berlijn, Barcelona en Santiago. Niet gek als je weet dat hun grote baas het straattheatergezelschap Royal de Luxe is. Zij reizen de hele wereld over om met hun poppen op te treden. 

Als ik wil wegrennen, ben ik dan sneller dan zij?
Je zal het niet verwachten, maar: ja. Als je een beetje conditie hebt, ren je die reuzen er zo uit. Ze lopen namelijk zo’n 1 kilometer per uur. De reuzen zijn namelijk van wat meer mensen afhankelijk dan jij. Om een pop in beweging te krijgen, heb je ongeveer dertig man nodig: van kraanmachinisten tot mensen aan trapezes in de poppen om de touwen te bedienen. Daarnaast is er ook nog een hele rits aan heftruckchauffeurs, stroomtechnici, geluidstechnici, masseurs, verkeersregelaars en waterdragers aan het werk. Dus in de tijd dat die reuzen op gang zijn, sta jij al lang en breed onder de douche.

Hoe zwaar zijn die reuzen eigenlijk?
De grootste reus weegt drie ton; daar pas jij waarschijnlijk ruim 40 keer in. Hij is elf meter lang en gemaakt van populieren- en limoenhout, leer en staal. Zijn haren zijn gemaakt van paardenhaar en de wenkbrauwen van bezemstro. Het reuzenmeisje is wat kleiner (5 meter) en weegt 800 kilo.

De reuzen van Royal de Luxe

Wat gaan de reuzen precies doen in Leeuwarden?
Je opeten, over je net gekochte auto heen walsen, dat soort werk. Nee hoor, wees gerust: ze zullen in drie dagen de voorstelling Grote Schaats in het IJs spelen in het centrum, maar ook in omringende wijken. Schrik dus niet als je zaterdagochtend je rolgordijn omhoog trekt. De voorstelling gaat over een paar gigantische schaatsen die gevonden wordt in een blok ijs. Die kunnen alleen maar van een reuzenmens zijn. Op een nacht komt de dochter van de reus aan op het centraal station van Leeuwarden en start een zoektocht naar haar vader. De derde reus in het spektakel is de hond van de dochter, een reuzenpop van 3 meter hoog. 

De reuzen van Royal de Luxe

Kunnen de reuzen nog andere dingen behalve lopen?
Jazeker. De reuzen doen alles wat een mens ook doet. Tijdens de voorstelling wordt dat extra ondersteund met geluid, zoals plassen, snurken of aan een ijsje likken. De ogen van de grootste reus zijn gemaakt van straatlantaarns en werken op kleine motoren. Hij kan dus écht rondkijken en knipperen. De hond kan kwispelen, zichzelf krabben en, aangedreven door twintig bestuurders, ook stukjes rennen. 
Wat vet! Oké, ik wil ze misschien toch wel in het echt zien. Kan dat?
Zeker! Het spektakel is gratis te bezoeken. Hou er rekening mee dat je niet de enige bent die ze in real life wilt zien. 

De Reuzen van Royal de Luxe zijn in het weekend van 17, 18 en 19 augustus gratis te bewonderen in de straten van Leeuwarden. Wil je meer halen uit een dagje Friesland? CJP biedt lekkere kortingen op het Fries Museum en Museum Belvédère.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.