Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Wonderfeel Festival: een vakantie voor je brein
23 JUL 2018 • Door Marike Wouters • Beeld: Juri Hiensch Photography • Meer blogs over Muziek Festival

Wonderfeel Festival: een vakantie voor je brein

Deze zomer sturen we onze redactieleden naar een festival waar ze zelf absoluut niet naar toe zouden gaan. Dit weekend was redacteur Marike de pineut. Ze reisde af naar Wonderfeel festival.  

Ik moet eerlijk zeggen: ik sta niet te springen als ik vrijdagmiddag de auto instap. Een festival voor klassieke muziek, voor alle leeftijden. Vereiste nummer één op een festival is voor mij: dansen. Er moet goed en vooral veel gedanst kunnen worden.  Zou dat kunnen op Bach?

Ik was totaal verrast bij aankomst. Vlak na Hilversum rijd ik het dorp ’s Graveland in, waar twee verkeersregelaars van het festival mij het erf van een boerderij opsturen. Heh? Is dit de bedoeling? Ik rijd langs het huis, langs de achterdeur, de schuur (je zal er maar wonen!) en kom plots uit op een gigantisch veld aan de rand van een bos. Welkom in natuurgebied Schaep en Burgh.

Sprookjesterrein

Ik parkeer gauw de auto en loop door de festivalpoort een sprookjesachtig terrein op: een groot wilderig bos met vijvers, pittoreske bruggetjes, bloemen en beukenlanen. Na een kwartier lopen heb ik pas één festivalpodium gespot! En er zijn er toch echt acht. In het programmaboekje lees ik: ‘het landgoed Schaep en Burgh is maar liefst 25 hectare groot’. Check. Dat optreden op podium ‘White label’  ga ik niet meer halen. Ik stel mijn programma éven bij.

 

Voor wie nieuwsgierig is geworden naar de eigenaar van dit hemelse landgoed: dat waren twee welgestelde Amsterdammers (de heren Schaep en Burgh), die het land in de 17e eeuw in bezit kregen en er een landhuis met boomgaard bouwden. Tegenwoordig is dit het hoofdkantoor van Natuurmonumenten. Zij hebben het gebied de laatste decennia onderhouden. En goed ook: het is werkelijk een feestje om van het ene naar het andere podium te wandelen.

Wonderfeel festival

Kippenvel

Na drie uur festival heb ik nog niet gedanst. Maar dat hoeft vandaag ook niet. Mijn hoofd is volledig tot rust gekomen. Ik heb de jongen Pieter van Loenen virtuoos viool zien spelen, kreeg kippenvel bij de stem van countertenor Maarten Engeltjes en werd gelukkig van de koeien in de wei, terwijl ik naar mysterieuze pianomelodieën luisterde.

Mijn absolute hoogtepunt is het optreden van de Engelse Poppy Ackroyd. Deze jonge vrouw combineert feilloos pianomuziek met viool en elektronica. Terwijl ze achter een zwarte vleugel piano speelt, klinken haar mysterieuze beats door de tent.

Poppy Ackroyd

Af en toe draait ze aan wat knopjes naast zich en start ze nieuwe beats in, waar ze prachtig doorheen speelt. Met haar blote voeten en roodgelakte nagels bedient ze de pedalen van de piano. Binnen no-time heeft ze me helemaal meegenomen in haar droomwereld. Na afloop krijgt ze een daverend applaus. Niet alleen van de mensen in de tent, maar ook van de vele mensen die zich inmiddels met kleedjes en klapstoelen om de tent heen hebben verzameld.

Wonderfeel festival

Ik haalde als twintiger de gemiddelde leeftijd op Wonderfeel behoorlijk naar beneden. Maar wat maakt dat uit als je puur voor de muziek komt? De locatie is waanzinnig, het eten bijzonder lekker en de organisatie sympathiek: je mag een flesje water (mét dop) meenemen en eventueel overige muntjes gewoon inleveren na afloop. 

Ga met de goede verwachtingen naar dit festival, dan is Wonderfeel een retraite voor je brein. 

CJP geeft je korting op heel veel festivals. Zoals de Parade, Encore Festival, het Nederlands Filmfestival en Sziget. Even met je blauwe pas zwaaien en je hebt een fantastische (en goedkope) dag!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.