Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Over het IJ Festival: dit zijn de 3 leukste voorstellingen in een zeecontainer
16 JUL 2018 • Door Marike Wouters • Beeld: Marike Wouters • Meer blogs over Festival Theater

Over het IJ Festival: dit zijn de 3 leukste voorstellingen in een zeecontainer

Zeven blauwe zeecontainers sieren het terrein van Over het IJ Festival. Wat erin zit? Nee, geen verse bulk overheerlijke koffiebonen uit Zuid-Amerika. De lading bevat het nieuwste talent uit de theaterwereld. Nog lekkerder! CJP tipt de drie leukste voorstellingen.

Het ziet er een beetje gek uit: ieder kwartier duikt er een klein groepje mensen een zeecontainer in. De blauwe bakken zijn voor de komende week omgebouwd tot mini-theaters tijdens Over het IJ Festival. Pak het pontje naar de NDSM-werf, dan sta je gelijk goed. Het Zeecontainerprogamma is een geliefd onderdeel en perfect als je a) veel bij te praten hebt met je vrienden; de shows duren maar 15 minuten, b) Niet zo veel geld hebt en c) écht niet kan kiezen. Je kan ze gewoon allemaal zien met een festivalbandje. Wij tippen er drie:

1. Sheralynn Adriaansz – We dachten aan jou

Zeecontainerprogramma op Over het IJ Festival

Wat zie je als je de container inloopt?
Een enorm goudkleurig paard. De muren van de container zijn beplakt met posters van de actrice zelf. 
Wat kan je verwachten?
Actrice Sheralynn Adriaansz steekt de draak met de influencer die ontzettend verliefd is op zichzelf en werkelijk óveral voor gevraagd wordt. ‘Of ik de marketing van Nike wil doen? Tuurlijk! Of ik wil bemiddelen tussen Amerika en Noord-Korea? Sure! Stem het wel even af met m’n manager, wil je?’ Verwacht een Beyoncé-achtige voorstelling, met veel glamour en valse toonladders.
Wie maakte het en waarom?
Sheralynn Adriaansz (28) is een self-made woman zonder acteeropleiding op zak. Via de organisatie Likeminds wist ze op te klimmen naar de professionele theaterwereld en nu schittert ze (letterlijk én figuurlijk) voor de tweede keer al op Over het IJ Festival. Haar inspiratiebron voor deze hilarische show is het feit dat ze, als iemand met Surinaamse roots, heel vaak gevraagd wordt voor dingen waar ze totáál geen verstand van heeft. Er heerst een diversiteitstrend bij veel bedrijven en media. Een goede ontwikkeling, vindt Sheralynn, maar niet zolang ze alleen als ‘excuus-buitenlander’ gebeld wordt.

 2. CHRONOS Dance  - DRAW | BACK | WARD  

Zeecontainerprogramma op Over het IJ Festival

Wat zie je als je de container inloopt?
De hele container is belegd met een lichtgevende discovloer. De danseressen zijn gekleed in zilveren kostuums met bijbehorende zilveren lipstick.
Wat kan je verwachten?
Een heel knappe dansvoorstelling. De dansers spelen met het begrip tijd. Wie denkt naar een gewoon dansduet te kijken, heeft het mis. De choreografie wordt soms letterlijk teruggespoeld, wat betekent dat de dansers alle bewegingen precies andersom moeten dansen. Best ingewikkeld, als je ook valbewegingen gebruikt.
Wie maakte het en waarom?
CHRONOS is een jonge dansgroep bestaande uit Vera (24),  Coralie (24), Sarah (23) en Charlotte (24). Ze leerden elkaar kennen op de opleiding Moderne theaterdans op de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. De dansers laten zich graag inspireren door het begrip tijd. Niet voor niets is hun danscollectief vernoemd naar Chronos, de Griekse godin van de tijd. Hoe ze die dansjes achterstevoren geleerd hebben? Door hun dans ‘simpelweg’ te filmen, terug te spoelen en de omgekeerde bewegingen te imiteren. Dat alleen al is een kunst op zich!

 3. Tessa van der Bijl - Face first in a pool of elephant shit 

Zeecontainerprogramma op Over het IJ Festival

Wat zie je als je de container inloopt?
Niets! Want je kan bij deze voorstelling de container helemaal niet in. De makers hebben de container op zijn kant gezet, zodat 'ie extra hoog is. Het publiek zit op stoeltjes voor de container en ziet bovenin de blauwe bak een klein duikplankje tussen de gordijnen uitsteken. Bij binnenkomst delen de acteurs enthousiast T-shirts en spandoeken uit met daarop de teksten: JUMP EDDIE JUMP en EDDIE IK WIL EEN KIND VAN JE.
Wat kan je verwachten?
Een acrobatische show vol enge stunts, bloed en grootse gebaren. We kijken namelijk naar de show van de legendarisch Jumping Eddie. Alleen Eddie is een jaartje ouder geworden en functioneert niet meer zoals vroeger. Je ziet een oude man in gevecht met zijn leeftijd. Hij wordt bijgestaan door twee onnozele stagiairs.
Wie maakte het en waarom?
De voorstelling komt uit de koker van theaterschrijfster Tess van der Bijl, afstuderende aan de Writing for Performance opleiding aan de HKU. Ze liet zich inspireren door Jackass, een tv-programma waarin je een groep mannen de meest absurde stunts zag uithalen. De voorstelling is gebaseerd op hun gebrek aan risico-inschatting. Zomaar alles doen, alsof er geen gevolgen aan vastzitten. De theaterposter waarschuwt dan ook: Don’t try this at home.

Op Over het IJ Festival zie je de meest avontuurlijke locatietheatervoorstellingen. Voor CJP'ers kost een festivalbandje maar € 10,- en betaal je voor de grote voorstellingen ook maar 10 euro. Het festival vindt plaats op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord en duurt nog t/m 22 juli. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.