Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Op vakantie naar Kamagurkistan
30 JUL 2018 • Door Marike Wouters • Meer blogs over Expo

Op vakantie naar Kamagurkistan

De Belgische kunstenaar Kamagurka, bekend van zijn cartoons in NRC, heeft afgelopen weekend een nieuw land geopend in Den Bosch: Kamagurkistan. Met paspoort en zonnebrand begaven wij ons naar de grensovergang. 

Land in zicht! Ik sta voor de rood-witte slagboom en zie daarachter de skyline van Kamagurkistan opdoemen. Mijn paspoort wordt gecontroleerd door de quasi-strenge Kamagurka, pseudoniem voor Luc Zeebroek. “Wacht, ik maak er ook even een tekeningetje bij”, zegt de kunstenaar vrolijk en voor ik het weet heb ik in mijn paspoort (op een ingevouwen papiertje) een stempel en een échte Kamagurka zitten. Score! Vanaf nu ben ik toegestaan de grens ‘tussen ernst en humor’ te passeren. Deze vakantie gaat echt een feestje worden, ik voel het.

Landinformatie

Kamagurka is een van de grootste cartoonisten van België. Zijn tekeningen stonden in HUMO, Charlie Hebdo, De Standaard en al jaren dagelijks in het NRC. Maar met het woord cartoonist doen we hem tekort. Kamagurka is een alleskunner. In de expositie Kamagurkistan. Voorbij de grenzen van de ernst in Het Noordbrabants Museum zie je ook zijn schilderijen en ruimtelijke objecten. Nederland is het eerste land dat een overzichtstentoonstelling aan de kunstenaar wijdt. Best gek dat de Belgen dat nog niet gedaan hebben, toch? “Ik denk dat jullie Nederlanders veel slimmer en nieuwsgieriger zijn”, grinnikt de kunstenaar. 

Kamagurka

Voor wie Kamagurka nog niet kent, alles in Kamagurkistan draait om humor: van onderbroekenlol tot absurdisme. Alleen zijn artiestennaam al: een samentrekking van de woorden 'kamasutra', ' augurk' en wat Japanse kreten die hij vaak hoorde bij zijn judoles. Kamagurka zoekt in zijn tekeningen graag de grens op. “Ik weet dat een grap goed zit als ze mensen boos maakt. Want als één iemand zich ergert, weet je meteen dat er genoeg anderen zijn die zich een ongeluk hebben gelachen.” Het is een quote van Kamagurka uit het gelijknamige boek Kamagurkistan. Voorbij de grenzen van de ernst, die tegelijk met de tentoonstelling verscheen. Een mooi fotoboek overigens, dat dieper ingaat op de soorten humor die de kunstenaar gebruikt in zijn werk.  

Bezienswaardigheden

De belangrijkste highlight van dit absurde land is toch wel de Kamarobot. Net als bij de Eiffeltoren stikt het hier van de toeristen die ongegeneerd selfies proberen te maken. Neem bij de ingang de eerste straat links en je zult Kamarobot direct zien liggen. Het grote gevaarte is een verlengstuk van de kunstenaar zelf. De robot kan namelijk schuine moppen tappen, maar ook oude of fijne moppen. Wanneer  je op de knop ‘cartoon’ drukt, rolt de dagelijkse productie aan tekeningen van Kamagurka uit de robot.

Kamagurka

Aller Aller Aller nieuwste werk (verser dan vers)'  staat er boven de gleuf. De tekeningen worden opgehangen in de tentoonstelling; zo is de expositie altijd up-to-date. Kamagurka heeft Kamarobot speciaal voor de expositie ontworpen, samen met ‘een aantal slimme mensen uit Eindhoven’.

Een andere must see in Kamagurkistan is zijn allereerste gepubliceerde tekening, gemaakt toen hij 8 was. Op de tekening staat Fred Flinstone afgebeeld. Kamagurka, toen nog Luc Zeebroek, maakte de tekening destijds voor een tekenwedstrijd in de krant. Hij won de wedstrijd en kreeg als prijs maar liefst 25 ansichtkaartjes met daarop zijn eigen tekening afgedrukt. Kamagurka: "Mijn moeder kwam die dag trots thuis met de krant; ze vond het zo fantastisch dat mijn tekening daar in stond".  

Kamagurka
De scheeuw en de Spiegeleikip.

Bezoek ook nog even De schreeuw. Nee, niet dat beroemde werk van Edvard Munch, maar de variant van Kamagurka. De kunstenaar imiteert al jaren bekende werken om daar vervolgens zijn eigen absurde draai aan te geven. Ook vraag je je bij binnenkomst gegarandeerd af waarom hier zoveel kippen en eieren zijn. Deze obsessie komt voort uit de prangende vraag die Kamagurka al tijdenlang bezig houdt: ‘Wat was er eerder: de kip of het ei?’ Dat legt de kunstenaar uit terwijl hij door het museum loopt: “Op een avond ging ik met die vraag in mijn hoofd naar bed en toen ik wakker werd, wist ik het antwoord: een spiegeleikip. Ze zijn eigenlijk gelijktijdig ontstaan en dat laat ik op deze manier zien.” Het mooie aan deze man is dat, terwijl hij praat over zijn kunst, zijn ogen twinkelen en er een kleine grijns rond zijn mond hangt. Zijn gepassioneerdheid is aanstekelijk. 

Souvenirs

Op het einde stuur ik nog even een kaartje naar mijn moeder. Want dat doe je tenslotte altijd vanaf je vakantieadres:

Groeten uit Kamagurkistan

De funfactor van deze vakantie was hoog; er werd zelfs schaamteloos hardop gelachen. Een topbestemming om aan te raden bij je vrienden. Jammer dat het alweer voorbij is. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Wil jij ook all inclusive met korting naar Kamagurkistan? Pak dan gauw je koffers, want met je CJP-pas krijg je 6 euro korting op de entree. Het absurde land bestaat nog tot 28 oktober in Het Noordbrabants Museum.  

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.