Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Dubbeldik kippenvel: orkestbewerkingen van je favoriete soundtracks
04 JUL 2018 • Door Rick van Veluw • Meer blogs over Muziek Film

Dubbeldik kippenvel: orkestbewerkingen van je favoriete soundtracks

Paaaa-paaaa-papapapa-paaa! Je herkent dit wel toch? De Star Wars-soundtrack! Deze week hoor je ‘m in orkestuitvoering in het Concertgebouw. Deze 7 geweldige soundtracks kregen ook een orkestbehandeling.

Jaja, je kunt deze week Star Wars: A New Hope kijken terwijl het Antwerp Symphony Orchestra de soundtrack speelt. Hoe vet is dat? Voor een eventuele volgende editie hebben wij vast wat suggesties:

Westworld

De soundtrack van de serieWestworld is binnen de kortste keren een classic geworden. Bovendien leent het stuk zich prachtig voor een orkestrale bewerking. Luister dan naar die langzaam aanzwellende strijkers en die ijzingwekkende pianobreak. Mooi!

The Office

Oké, de soundtrack van de serieThe Office zie je misschien het liefst gespeeld worden door een slonzige studentenband met een jolige bandnaam. Maar als orkest moet je toch wat kunnen met die herkenbare pianomelodie. Vervang de gitaren door een bataljon violen en het kippenvel staat dubbeldik op je armen. Deze compositie van Tom Lewis bewijst dat het kan. 

Stranger Things

Eigenlijk is het Stranger Things-theme heilig. Moet je niet aan komen, wil je niet aan komen. Maar toch: die subtiele overgangen, dreigende sfeer, langzaam opbouwende synths… Daar moet een orkest mee uit de voeten kunnen. Met drie cello's lukt het in ieder geval prima, zo bewijst dit trio.

Game of Thrones

Mag natuurlijk echt niet ontbreken in dit lijstje: de intro van Game of Thrones. Niet geheel toevallig gemaakt door de componist die ook de score van Westworld deed (Ramin Djawadi, je bent een genie). Misschien denk je ‘dit is toch al eens gedaan door een orkest?’ en dan heb je gelijk: check onderstaand filmpje.

Parks and Recreation

Beste comment onder de theme song-video van Parks and Recreation op YouTube: ‘this is what the inside of a Golden Retriever’s head sounds like’. Klopt precies: dit intro klinkt zó vrolijk en springerig dat je zingend en springend door een Oostenrijkse weide wilt razen. Bovendien zijn de violen al aanwezig in de mix. Daar wist het Davenport Pops Orchestra wel raad mee (vanaf 6:00).

House of Cards

Nog zo’n inkoppertje: de soundtrack van House of Cards. Is al een prachtig orkeststuk, met die statige trompet en zelfs een verdwaalde operazangeres in de finale. Je raadt het al: dit is ook al eens gedaan door een orkest. Jeff Beal maakt er met een vol podium iets prachtigs van. Zet tegelijkertijd het nieuwe seizoen aan op groot scherm en wij kopen een kaartje (met CJP-korting natuurlijk).

New Girl

Er blijkt dus een hele theme song te zijn voor New Girl. Dus niet een snippet van dertig seconden, maar een volbloed song waarin Jessica Day aka Zooey Deschanel zich een heel liedje afvraagt wie that girl is (spoiler: it’s Jess). Dat stukje call and response in het refrein leent zich natuurlijk geweldig voor twee duellerende instrumenten. 

Wil jij Star Wars: A New Hope zien met live muziek van het Antwerp Symphony Orchestra? Tot en met zaterdag 7 juli kun je terecht in het Concertgebouw met € 12,80 CJP-korting.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.