Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Deze vijf portretfoto's in FOAM lieten ons niet koud
31 JUL 2018 • Door Marike Wouters • Meer blogs over Expo

Deze vijf portretfoto's in FOAM lieten ons niet koud

Ze kijken je recht aan, houden je blik vast en laten je niet meer los. Goede portretfoto’s roepen vaak direct een emotie bij je op. CJP's Marike ging naar het Amsterdamse FOAM voor een expositie over gender, ras en status en zocht de 5 meest intense foto’s.

Portretfotografie in de breedste zin van het woord: dat zie je als je deze weken fotomuseum FOAM binnenloopt. Bij de expositie Structures of Identity  spot je het iconische werk van topfotografen als Richard Avedon en August Sander, maar vind je ook zogenaamde mugshots van criminelen, gemaakt door onbekende fotografen. Een ratjetoe aan portretten dus. Toch hebben alle foto's één ding gemeen: de fotografen spelen allemaal met stereotype ideeën over gender, ras en status. Sommige portetten grijpen je vast en laten je niet meer los. Zoals deze vijf: 

1. Nonkululeko

Nonkululeko, 2003 © Nontsikelelo (Lolo) Veleko / courtesy of the artist and The Goodman Gallery, Johannesburg / courtesy of the The Walther Collection

Het meisje kijkt me stoer aan. Maar in haar blik zit ook kwetsbaarheid. Dat weet ze echter goed te maskeren met een fantastische kledingstijl. Het meisje is een van de Zuid-Afrikaanse hipsters die fotograaf  Nontsikelelo ´Lolo´ Veleko vastlegde. De opvallende kleren tegen die blauwe muur geven haar zo´n mooie zelfverzekerdheid, dat ik mijn ogen niet van de foto afkrijg. De foto is onderdeel van een serie, waarmee Veleko de kleurrijke subcultuur van post-apartheidsjongeren laat zien. Jongeren met een stijlvolle en wereldwijze uitstraling.

2. Self Portrait

Self Portrait, from the series African Spirits, 2008 © Samual Fosso / / courtesy of The Walther Collection and Galerie Magnin-A, Paris

Wow! Is dit echt? Nee natuurlijk niet. Het grote schilderij hangt hoog aan de muur in FOAM waardoor ik als een klein kind met enorme ogen onder de foto sta. Wat een heftig beeld. Ik voel ontzag voor de man op de foto. Zijn donkere huid steekt prachtig af tegen de witte elementen op de foto. Fotograaf Samuel Fosso maakte voor zijn serie African Spirits een aantal zelfportretten in zijn studio, die gebaseerd zijn op iconische foto’s uit kranten. Hij koos beroemde foto’s van Afrikanen die veel hebben betekend voor burgerrechten, zoals Martin Luther King, Malcolm X en Nelson Mandela. De imitaties van Fosso zijn een eerbetoon aan iedereen die voor de burgerrechten heeft gevochten.  

3. La Tierra Prohíbida de Terry Holiday

La Tierra Prohíbida de Terry Holiday, 1979 © Adolfo Patiño / courtesy of the artist and The Walther Collection

De transseksuele actrice Terry Holiday ligt uitdagend op bed. Kwetsbaar en super vrouwelijk. Wat een mooie foto’s om naar te kijken: de kleuren zijn warm en het decor is prachtig met het koperkleurige bed en het botanische printjesbehang. Pas bij het lezen van het bordje, besef ik dat de foto’s een parodie zijn op de door Andy Warhols sexy geportretteerde supersterren. De Mexicaanse fotograaf Adolfo Patiño leverde maar al te graag kritiek op de consumptiecultuur. In 1979 schoot hij deze dramatische foto’s van de beroemde actrice als statement tegen de gecensureerde homocultuur in het land.

4. Mal Mal militia in training near Beni

Mal Mal militia in training near Beni, eastern DRC, December 2002 © Guy Tillim. Courtsey of The Walther Collection and Stevenson, Cape Town and Johannesburg

De blik van het jongetje gaat door merg en been. Het grijpt me bij de keel. Zo sterk als hij op de foto staat, zoveel angst en zorgen stralen zijn ogen uit. De Zuid-Afrikaanse fotograaf Guy Tillim was in 2002 bij de burgeroorlog in Beni, Congo. Hij ontmoette daar een groep jongens die werd opgeleid als kindsoldaat om tegen de regering te vechten. Tillim fotografeerde de strijdlustige kinderen terwijl ze zich camoufleerden met bladeren en klimplanten.

5. Criminal Photographs no. 19

Criminal Photographs no. 19, Sheriff, Stockton, California, ca. 1880s-90s. Thomas Cunningham (attributed) / courtesy of The Walther Collection

Op een rijtje hangen allemaal zogenaamde mugshots, foto’s die van criminelen gemaakt worden als ze gearresteerd zijn. Vaak krijgen ze dan ook een nummer. Deze man springt er direct uit. De blik in zijn ogen is dwaas, bijna spottend: ‘Mij kan niets gebeuren’. Hij lijkt ook niet lekker mee te werken met de (onbekende) fotograaf, want hij kijkt niet in de lens. Wat zou hij gedaan hebben? Het verband om zijn hoofd ziet er niet onschuldig uit. Tegelijkertijd voel ik ook medelijden voor deze man. Hoe brutaal hij ook kijkt, hij zal wel een tijdje vast gezeten hebben. Voor iets waarvan hij zelf de ernst waarschijnlijk niet inziet.

Ook zin gekregen om naar mooie foto's te gaan kijken? De tentoonstelling duurt tot 29 augustus 2018. Met je CJP-pas krijg je € 4,- korting op de entree

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.