Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Deze rijzende sterren zijn klaar om de culturele wereld te bestormen
03 JUL 2018 • Door Zoë Heijke • Beeld: De Kunstbende (2018) • Meer blogs over Muziek Film Theater Expo

Deze rijzende sterren zijn klaar om de culturele wereld te bestormen

Kunstbende organiseert ieder jaar een talentenwedstrijd en 'm winnen is kind of a big deal. Bekende winnaars uit het verleden zijn onder anderen Sluwe Vos, Yes-R, Krezip, Dio, Egbert Jan Weber, Jan Kooijman en ga zo maar door. Bepaald geen kleine namen dus. Dit zijn vier winnaars van dit jaar die je absoluut in de gaten moet houden.

Film: Luuk van Leeuwen (19)

De jonge filmmaker won met zijn korte film Ikigai de eerste prijs in de categorie film. In de pijnlijke en tegelijkertijd hilarische komedie denkt het hoofdpersonage Karlijn haar leven te verrijken met liefdadigheid. Maar de gastvrijheid die ze toont naar haar gast is zo onoprecht dat het haast onmogelijk is om je lach in te houden. Het is de eerste keer dat Luuk zich wijdt aan dit genre: ‘Komedie is een ontzettend moeilijk genre. Ik was bang dat het publiek in slaap zou vallen, enorm geïrriteerd zou raken of niet zou moeten lachen. Gelukkig heb ik toch de ballen gehad om ermee aan de slag te gaan.’

Expo: Elle Madelief van Baaren (17)

Het werk van Elle Madelief van Baaren bestaat uit drie schilderijen, die je door middel van je telefoon kunt bekijken. Dat is weer eens een andere kijkervaring dan staren naar de Nachtwacht in het Rijksmuseum. ‘Ik heb ervoor gekozen om de schilderijen niet in de werkelijke kleuren van de wereld te schilderen, maar in de negatieve, omgekeerde kleuren. Om te laten zien dat elke negatieve kant, ook een positieve kant heeft.’ De jury was vooral enthousiast door de subtiele gelaagdheid in zowel media als thematiek en gaf het grootste compliment: 'Past zonder twijfel aan de muren van het Stedelijk Museum.'

Elle Madelief van Baaren

Theater: Maurits van Brakel (15)

Hij is nog maar vijftien jaar oud, maar Maurits van Brakel heeft al een lekker portfolio als acteur opgebouwd. Zo was hij o.a. te zien als Bennie in de film Kasper van de Kerstengelen en als Fred in Mees Kees langs de lijn. Voor de finale van de Kunstbende ging hij aan de slag als schrijver. Hij maakte een cabaretshow over een dag in het leven van een middelbare scholier. Een leven dat hij als geen ander kent. Maurits kreeg van onder andere actrice Abbey Hoes lof voor zijn timing, humor en originaliteit. ‘Je hebt zowel het publiek als de jury voor je laten vallen’, aldus het juryrapport.

Muziek: Micah (18) en Julia (17)

Nog maar één single hebben ze uit en nu al staan Micah en Julia in het lijstje van talentvolle jonge makers die je zeker in de gaten moet houden. Het Zwolse duo haalt naar eigen zeggen vooral inspiratie uit pop, folk, country en jazz. Dat is dan ook te horen op hun debuutsingle Tears of Freedom – een lied over het verlangen naar vrijheid – dat door de jury als ‘catchy’ werd omschreven. Inmiddels werken Micah en Julia nu ruim een jaar aan een eigen geschreven repertoire. Wij zijn benieuwd.

Grote kans dat je Luuk van Leeuwen, Elle Madelief van Baaren, Maurits van Brakel en Micah en Julia ergens gaat zien. Zwaai met je pas bij filmhuizenbioscopen, poppodiamusea of theaterzalen en krijg een lekkere korting op je ticket.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.