Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
5x koffie drinken in de mooiste museumtuinen
10 JUL 2018 • Door Marike Wouters • Meer blogs over Expo

5x koffie drinken in de mooiste museumtuinen

Meestal ga je naar een museum als het regent (of als je een pesthekel hebt aan hitte). Maar wat je vaak niet bedenkt, is dat veel musea een fantastische tuin hebben. Meestal mét terras, goeie koffie en een kunstzinnig uitzicht. Drie vliegen in één klap. 

Universiteitsmuseum Utrecht

De botanische tuin van het Universiteitsmuseum
De botanische tuin van het Universiteitsmuseum

Veel Utrechters weten niet van dit goed verborgen geheim. Maar aan de Lange Nieuwstraat, net achter de Dom, schuilt een grote, exotische binnentuin: de Oude Hortus. De tuin is onderdeel van het Universiteitsmuseum, een wetenschapsmuseum voor (voornamelijk) kinderen. Je hoeft niet per se het museum te bezoeken om de tuin in te mogen. Voor € 2,50 struin je tussen de bananenbomen, palmen en pindakaasboom door. Voordat je direct op het terras van café Ginkgo ploft, is het heel leuk om even een blik te werpen in de kassen. Vooral de gigantische bladeren van de Victoria Longwood-plant, die sereen op het water drijven, zijn een populaire attractie en móet je gezien hebben.  

Strand Gem bij Gemeentemuseum Den Haag

Strand Gem
Strand Gem

Dit is leuk! Een museumstrand! Aan de rand van de vijver voor het Gemeentemuseum vind je tijdelijk Strand-Gem: een klein gezellig stadsstrandje, dat je gewoon kunt bezoeken zonder een museumkaartje. Al kom je ín het museum ook al in zomerse sferen. Daar staan deze maanden allerlei zomertentoonstellingen. Eerst cultuur snuiven, daarna met blote voeten én ijs het strand op. 

De Hortus Botanicus in Amsterdam

De Hortus Botanicus in Amsterdam
De Hortus Botanicus in Amsterdam

Ergens tussen de bakfietsmoeders en Artis vind je een oase van rust. De Hortus Botanicus in Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. Op zich is dat al best bijzonder, maar het zijn natuurlijk de planten die deze plek zo speciaal maken. Middenin de tuin staat de Oranjerie, een eeuwenoud rijksmonument dat inmiddels gebruikt wordt als café. Het terras wordt omgeven door talloze exotische planten, dus dat vakantiegevoel komt je binnen no-time aanwaaien.

Singer in Laren

Borrelen in de tuin van Singer Laren
Borrelen in de tuin van Singer Laren

Dat het Gooi mooi is, weten we. Dat er dan ook een kunstmuseum plus luxe binnentuin is, had je kunnen verwachten. Kom maar op met die cappuccino op het terras! De tuin van Singer Laren is ingericht met beelden van hedendaagse Nederlandse kunstenaars. Vanaf het terras van het museumcafé heb je goed uitzicht op de tuin. Je mag de tuin en het café trouwens gratis bezoeken, daar heb je geen museumticket voor nodig. Let’s go!

Huis Marseille in Amsterdam

De tuin van Huis Marseille
Foto's kijken in de binnentuin van Huis Marseille.

In twee statige grachtenpanden aan de Keizersgracht vind je Huis Marseille, een museum voor fotografie. Als je het pand inloopt en de gang naar achter volgt, sta je opeens in een heel klassiek binnentuintje. Een rustpunt middenin de grachtengordelhectiek. Haal een bak koffie uit de automaat en plof met een fotoboek op het terras. Huis Marseille beschikt namelijk over een heuse fotoboekenbibliotheek. Onder de opengeslagen ramen van de bibliotheek staan buiten een paar gekleurde tafels en stoelen. Loop als je uitgebladerd bent nog even naar het tuinhuisje achterin, daar hangt ieder seizoen een mini-expositie.

Met je CJP-pas kan je bij alle bovenstaande musea voor een prikkie naar binnen. Fijne zomer!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.