Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Met Kanye West naar het museum: hoe rappers moderne kunst omarmen
27 JUN 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: Pinterest • Meer blogs over Muziek

Met Kanye West naar het museum: hoe rappers moderne kunst omarmen

Kanye West vergelijkt zichzelf met Pablo Picasso en Jay-Z is dikke maatjes met Marina Abramoviç.  Tussen hiphop en moderne kunst is het dik aan. Deze zes rappers tillen hun muziek naar een ander niveau met shockerende performances, korte films en muurschilderingen.

1. Jay-Z en Picasso Baby

In de track Picasso Baby doet Jay-Z een shoutout naar allerlei grote kunstenaars: onder andere Pablo Picasso, Mark Rothko, Francis Bacon en Jean Michel-Basquiat worden genoemd. Logisch dat daar een artistieke clip bij moest komen. Jay-Z liet zich inspireren door een iconische performance van videokunstenaar Marina Abramoviç, The Artist is Present. Daarin zit Abramoviç aan een tafel in het MoMA en nodigt ze museumgangers uit tegenover haar te gaan zitten. Vervolgens volgt een stare-down van vijf minuten: sommigen van hen barsten halverwege in tranen uit.

Jay-Z doet dit trucje over in de Pace Gallery in London, maar dan een stuk dynamischer: hij vraagt een select publiek plaatst te nemen op een bankje voor zijn podium (o.a. Abramoviç zelf). Vervolgens vindt er geen stare-down plaats, maar performt Jay-Z het nummer Picasso Baby zes uur lang(!). In plaats van een statische performance als bij Abramoviç, wordt het hier al snel een vrolijk en energiek feestje.

2. Kanye West en My Beautiful Dark Twisted Fantasy

Kanye West is niet te beroerd om zichzelf te vergelijken met de groten der aarde. West is naar eigen zeggen van hetzelfde kaliber als Da Vinci, Picasso en Walt Disney. Voor zijn album My Beautiful Dark Twisted Fantasy haalt hij dan ook alles uit de kast. In de eerste plaats weet hij de Amerikaanse kunstenaar George Condo te strikken voor de albumcover. Condo maakt na intensieve gesprekken met de rapper acht tot negen schilderijen. De rapper kiest uiteindelijk voor een cover waarop een naakte vrouw met vleugels (een feniks) op een eveneens naakte West ligt. Voor de promotie van de plaat wordt ook uitgepakt: West maakt de overdadige korte film Runaway, waarin de romance met zo’n feniksvrouw centraal staat. Inclusief groots banket, heel veel vuurwerk en een complete balletvoorstelling.

3. Kendrick Lamar en m.A.A.d.

Waar West het groots en bombastisch aanpakt, doet Kendrick Lamar het tegenovergestelde. Na het verschijnen van zijn tweede plaat Good Kid, M.A.A.D. City gaat op het Sundance Festival de korte film m.A.A.d. in première, geregisseerd door Kahlil Joseph. Daarin geen spektakel, maar de rauwe realiteit van het leven in de wijk Compton, waar de rapper opgroeide. Op plaat rapt hij ongelofelijk treffend over zijn jeugd en het straatleven in Compton, maar nu hebben we de beelden er ook nog bij. Homevideo’s uit zijn jeugd worden afgewisseld met sfeerbeelden in slomo van een rondrit door de wijk, een bezoek aan de plaatselijke kapperszaak en gangs die hangen op straat.

4. Death Grips en de performance van niet komen opdagen

Performances zijn niet altijd leuk. In het geval van Death Grips werd het publiek zelfs woest. De band – bestaande uit Zack Hill en MC Ride – is in 2013 geboekt voor een officiële afterparty van festival Lollapalooza, maar komt nooit opdagen. In plaats daarvan klinkt er muziek van Death Grips, staat er een eenzaam drumstel op het podium en wordt er een briefje met een zelfmoordboodschap geprojecteerd op het scherm. Als iedereen doorheeft dat het duo écht niet komt opdagen, wordt het drumstel compleet vernield door doldrieste concertgangers. De grote vraag natuurlijk: was dit van tevoren bekokstoofd of een last-minute afzegging? Dat eerste, zo bleek: Death Grips was niet eens in de buurt. Navraag bij het management leerde dat dit ook het idee was voor de rest van de tour. Daar kwam het alleen nooit van: na dit mislukte experiment werden alle tourdata geschrapt.

5. A$AP Rocky en Lab Rat

Tegenwoordig kom je er niet mee weg om gewoon een singeltje te droppen en daarna een album uit te brengen. Nee, een albumlancering moet groots en meeslepend zijn. A$AP Rocky heeft dat begrepen: hij lanceerde zijn nieuwe plaat Testing dit jaar met een performance in Sotheby’s, New York. In het publiek stikt het van de ‘wetenschappers’ in felgele pakken die rondlopen met crash test dummy's. In het midden van de ruimte staat een soort glazen huis met daarin Rocky, die in een ijsbad duikt, aan machines wordt gehangen en gloeiendhete pepers eet. Aan het einde van de rit onthult de rapper trots de albumcover vanTesting. Kijk, zó zet je een album in de markt.

Helaas hebben we nog geen korting op het MoMA of shows van Jay-Z, maar je gaat met CJP wel extra voordelig naar het Stedelijk, de Kunsthal, WOO HAH! of Encore Festival! Ben je tussen de 18 en de 30 jaar en heb je nog geen pas? Je haalt ‘m nu extra voordelig: betaal maar € 13,50 per jaar!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.