Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Check de insta van Afrika
20 JUN 2018 • Door Vivian Buers • Meer blogs over Expo

Check de insta van Afrika

We gooiden de krant weg, zetten de tv uit, verwijderden Facebook en trokken richting de expositie Afrotopia: om te zien wat er écht speelt in Afrika. Deze vijf kunstwerken vielen op. 

Afrika gaat niet alleen over armoede, dat weten we inmiddels. Toch lees je in de krant over aanslagen van Boko Haram en zie je de meest zielige kinderen in noodhulp-spotjes. Afrikanen worden daar vaak neergezet als slachtoffers, onterecht. Afrika lijkt misschien meer op Europa dan je denkt. China investeert miljarden in Afrika. En onderwijs is niet alleen voor de elite. Negentig procent van de kinderen gaat gewoon naar school. Hoewel Afrika dus verandert, verandert ons beeld van het continent niet zomaar mee. Daarom gooiden we de krant weg, zetten de tv uit, sloten Facebook af en gingen naar het Afrikamuseum. 

Daar zie je namelijk de expositie Afrotopia: foto's van 39 Afrikaanse topfotografen. De stem van Afrika, zonder Westerse filter. Deze 5 kunstwerken vielen ons op:

1. De LGBT-community in Afrika

Twee zoenende vrouwen voor een winkel. Vind jij dat aanstootgevend? Sommmige mensen wel. De Ghanese Eric Gyamfi  fotografeerde de opkomst van de LGBT-community in zijn land. Ontroerende foto's naast verharde meningen op social media. Zijn verhaal vertaalt in kunst. Dat is namelijk wat ze in het Afrikamuseum willen: het verhaal vertellen van de mensen uit Afrika. Sensatie lees je in de krant, een museum moet iets anders doen: een podium bieden aan mensen en hun geschiedenis.

Eric Gyamfi - Just Like Us

2. Kleurenexplosie in een mini-foto

Dit is een mini-schilderijtje. We maakten even een close-up van dit kleurrijke doek, zodat je hem beter kunt bekijken. Nu zie je namelijk extra goed hoeveel werk er in zit. Kunstenares Joana Choumali brengt met haar stiksels kleur aan in een kille wereld. Ze fotografeerde de inwoners in Grand Bassam (Ivoorkust) na een terreuraanslag. Gewoon met haar IPhone. En pakte de draad van haar leven daarna - letterlijk - weer op door over de foto's heen te stikken. Meer werk zien van deze Afrikaanse kunstenares? Haar kleurrijke insta check je hier.

Joana Choumali - Ca va aller...

3. Heads up: the new generation is coming!

Deze vier hoofden steken nét boven de heg uit. Samen met een protestbord: #transformation.  Jongeren die amper van ons lijken te verschillen. Ze zuipen er op los, maar laten tegelijkertijd hun stem horen. Vechtlustig en klaar om de wereld te veranderen. De fotoreeks Apology  laat dan ook de nieuwe generatie zien. Hier check je de site van kunstenaar Musa Nxumalo.

4. Doorvechten tot je niet meer kan

De vele gijzelingen van terreurgroep Boko Haram leggen het leven in Nigeria stil. Na die stilte is er even niets, daarna vinden mensen opnieuw hun draai. Dat zie je het best op het online platform education is forbidden. Journaliste Rahima Gambo reisde naar scholen en universiteiten. Daar interviewde ze jongeren die koste wat kost hun opleiding proberen af te ronden. 

5. Troost

Vijf vrouwen vertellen over hun verleden met seksueel misbruik in een prachtige video-installatie. Gabrielle Goliath filmde ze alleen op de momenten waarop ze zoeken naar woorden. De momenten waarop ze stilvallen. Sommige dingen doen namelijk te veel pijn voor woorden. Die kun je alleen vertellen met stilte.  

Het échte Afrika

Wat het échte Afrika is, dat weet niemand. Maar misschien komen de foto's bij Afrotopia in de buurt. Ze vertellen over jongeren die vechten en verschil maken. Iets willen betekenen voor de wereld. Over steden die tot bloei komen, de veerkracht van een samenleving. Over kritische fotografen met Instagram en Iphones. Een positieve blik. Geen sensatie, maar het echte leven. Uplifting, maar rauw als het moet. Meer weten over Afrika? Dan is dit the place to be.  

Fotografie-fanaat? Of nieuwsgierig naar Afrika? Kom dan nú naar Afrotopia. Met CJP krijg je € 7,- korting op je tickets. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.