Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Waarom we nog steeds meer Frankenstein willen
14 MEI 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: Frankenstein • Meer blogs over Film

Waarom we nog steeds meer Frankenstein willen

Er is er één jarig hoera, hoera! Frankenstein wordt dit jaar 200 en ook in 2018 krijgen we nog geen genoeg van hem.

Waar waardeloze zomervakanties niet goed voor zijn: de Engelse schrijver Mary Shelley publiceerde het legendarische verhaal over de misvormde griezel in 1818 na een koude zomer aan het Meer van Genève. In het boek creëert dokter Victor Frankenstein na lang experimenteren een boomlange creatie. Hij vindt het wezen zo weerzinwekkend dat hij er van wegvlucht. Vanaf die dag is hij niet meer veilig voor zijn ‘kindje’. Het boek werd een hit, er volgde een theaterversie en de afgelopen jaren verschenen talloze films over Frankenstein. Waarom zijn we zo gefascineerd door Shelleys creatie?

1. Frankenstein was een van de eerste populaire sci-fi verhalen ooit

Frankenstein was eigenlijk direct een groot succes: al snel werd er een theaterstuk van gemaakt en verschenen er nieuwe drukken van de roman. Begin 19e eeuw had je natuurlijk nog geen Netflix vol met futuristische series en films en waren mensen hongerig naar sci-fi. Shelleys roman was een van de eerste science fiction-verhalen die een groot publiek bereikte en inspireerde films als I, Frankenstein (2014) en Victor Frankenstein (2015).

2. Frankenstein biedt een blik op de toekomst en de grenzen van de wetenschap

Worden mensen later 200 jaar oud? Kunnen we kanker genezen? Gebeurt voortplanting over een aantal jaar alleen nog in een lab? Zolang we hier het antwoord niet op hebben, blijven deze vragen prikkelen. Met dat gegeven gaat Frankenstein ook aan de haal. Shelley geeft in het verhaal een fascinerend kijkje op wat misschien ooit wetenschappelijk mogelijk is. Iets wat film- en seriemakers nog altijd doen: Netflix staat bol van de dystopiosche sci-fi series en Hollywood is spectaculaire blockbusters over de ongewisse toekomst ook nog lang niet beu.

3. Frankenstein gaat over ethische dilemma’s in de wetenschap

Net zo goed draait het in Frankenstein om de ethische grenzen die je tegenkomt in het lab. In Shelleys verhaal is doctor Victor Frankenstein fiks ontevreden met zijn creatie. Vol afgrijzen vlucht hij weg van het monster: het begin van alle ellende. Terwijl hij als schepper van het wezen verantwoordelijkheid draagt. Een thema dat je ook in 2018 terugziet in popcultuur: in Westworld denken bezoekers van een attractiepark dat ze gewetenloos menselijke robots kunnen vermoorden en verkrachten. Met de nadruk op ‘denken’.

4. Frankenstein toont herkenbare angst voor de toekomst

We blijven even in het wetenschapsblokje lieve mensen. Victor Frankenstein bedoelde het goed toen hij het monster ontwierp: hij droomde ervan een perfect mens te creëren. Het wezen dat tot leven komt na zijn experiment is dat helaas niet, met bloeddoorlopen ogen, een doorzichtige groene huid en littekens. Frankenstein speelt zo ook in op de altijd aanwezige angst voor de oprukkende wetenschap & technologie. Waarom zouden we altijd alles moeten willen? We weten immers nooit of het misschien gruwelijk mis gaat. Black Mirror gaat al 4 seizoenen met die angst aan de haal.

5. Frankenstein gaat over de maakbare mens

Wij mensen hebben altijd wel wat te klagen. We zijn te dik, hebben geen beach body en ergste van alles: we gaan ooit dood. Valt daar niet wat aan te doen? Daar gaat Frankenstein natuurlijk ook over: Victor speelt voor God en wil elke cel naar zijn idee kneden. In 2018 zijn we nog steeds niet in staat de perfecte baby’s te creëren, al zouden we dat maar wat graag willen. Met een beetje fantasie zie je Frankenstein terug in Netflix-serie Altered Carbon, waarin mensen van lichaam wisselen alsof ze een zomerjasje aantrekken.   

Krijg jij ook geen genoeg van Frankenstein? Haast je dan naar Rijksmuseum Boerhaave in Leiden voor de expositie Frankenstein, op weg naar een nieuwe mens vol wetenschap en kunst. Wij scheppen bij de kassa dan € 2,- korting uit niets.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.