Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Dit zijn de meest bizarre kunstroven ooit
07 MEI 2018 • Door Zoë Heijke • Beeld: Sherlocked • Meer blogs over Lifestyle

Dit zijn de meest bizarre kunstroven ooit

Jezelf voordoen als politieagent, via het wc-raampje naar binnen klimmen of verstoppertje spelen in de bezemkast: er zijn veel manieren om in te breken in een museum.

 

In een mysterieus gebouw in Amsterdam - de Beurs van Berlage - bevindt zich dé Escape Room van Nederland. Daar kun je naast ontsnappen, nu ook inbreken. In The Vault probeer je de best beveiligde kluis van Amsterdam open te breken en dat kan t/m 1 juni met € 20,- CJP-korting. Om alvast inspiratie op te doen doken wij het archief in op zoek naar spraakmakende kunstroven. 

Dit vinden wij de meest bizarre kunstroven ooit

1. Vermeer weg na simpele verkleedpartij
In de vroege ochtend van 18 maart 1990 kloppen twee nepagenten aan bij het Isabella Gardner Museum in Boston. Hun smoes: ‘We hebben een melding gekregen van ongeregeldheden.’ Hoewel dit een behoorlijk vage omschrijving is én de bewakers van het museum de strikte opdracht hebben gekregen om niemand binnen te laten – zelfs de paus niet –, laten ze de nepagenten na lang aandringen tóch door. Een paar minuten later liggen de twee bewakers vastgebonden op de grond. De nepagenten, die dus eigenlijk vet criminele dieven zijn, doen er nog geen uur over om dertien topstukken te stelen, waaronder Het concert van Vermeer, drie Rembrandt’s en werken van Degas en Flinck. De totale waarde: 500 miljoen dollar. Tot op de dag van vandaag probeert de FBI nog te achterhalen waar de kunstwerken zijn gebleven...

Het concert © Johannes Vermeer
Het concert © Johannes Vermeer

2. Mona Lisa foetsie na verstoppertje in bezemkast
Ook Leonardo da Vinci’s Mona Lisa werd ooit gestolen. De diefstal van het schilderij, in 1911, kan haast kinderspel worden genoemd. De Italiaanse Vincenzo Perugia verstopte zich tijdens openingstijd in een bezemkast in het Louvre in Parijs. Na sluitingstijd haalde hij zorgvuldig het meesterwerk van Leonardo da Vinci uit de lijst. Vervolgens verstopte hij het schilderij onder zijn jas. Want ja, je kan natuurlijk niet met de Mona Lisa onder je arm het Louvre uitwandelen. De suppoosten werden pas de volgende dag achterdochtig toen een bezoeker vroeg waar het schilderij toch bleef. Mona Lisa dook twee jaar later weer op, toen Perugia het schilderij probeerde te verkopen aan het Uffizi Museum in Florence. Ja, wat moet je ook met een gestolen kunstwerk?

Mona Lisa © Leonardo da Vinci

3. Goya's schilderij ordinair door wc-raam gesmokkeld
De Britse man Kempton Bunton had het in 1961 helemaal gehad met de Engelse regering. Hij vond dat de regering geld over de balk had gesmeten met de aanschaf van het schilderij Portrait of te Duke of Wellington van Francisco de Goya. De oplossing voor zijn woede was simpel: het schilderij stelen. Dus ging hij naar het British National Museum om een paar bewakers uit te horen. Hij kwam erachter dat het alarm van het museum vroeg in de ochtend – tijdens het schoonmaken – werd uitgeschakeld. De boze man liet een raampje open staan op het toilet en klom daar de volgende ochtend doorheen. Simpel als het klinkt nam hij het schilderij even later onder zijn arm mee naar huis. Toen de politie erachter kwam dat het schilderij was gestolen, schreef hij een anonieme brief naar krant. Daarin schreef hij dat de regering meer moest geven om liefdadigheid dan kunst. Hij zou het kunstwerk terugbrengen als het museum een borgsom van 140.000 dollar zou betalen, die hij zou schenken aan liefdadigheid. De borgsom is echter nooit betaald, dus hield Bunton het schilderij verstopt onder zijn bed. Tot hij in 1969 in paniek raakte: Bunton werd voor een klein strafbaar feit gearresteerd en was bang dat zijn vingerafdrukken zouden matchen met de afdrukken van zeven jaar eerder in het British National Museum. Dus gaf hij zichzelf aan in hoop op strafvermindering. Bunton ging uiteindelijk drie maanden de gevangenis in.

Portrait of te Duke of Wellington © Francisco de Goya

Heb je altijd al eens een inbraak willen plegen, maar wil je liever niet de wet overtreden? Kom dan naar Amsterdam om The Vault  te spelen: een soort escaperoom, maar dan andersom.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.