Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De magie van Wes Anderson
07 MEI 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: Wes Anderson • Meer blogs over Film

De magie van Wes Anderson

Een Wes Anderson-film herken je sneller dan een sneeuwvlok in de modder. Deze vijf Wes-wetten maken zijn films zo eigenzinnig.

Of hij nu het verhaal vertelt van een gesjeesde oceanograaf (The Life Aquatic of Steve Zissou) of een roedel afval etende honden (Isle of Dogs): films van Wes Anderson herken je uit duizenden. Heel tof dus dat filmhuizen Lab111 in Amsterdam en KINO in Rotterdam de komende weken zijn hele oeuvre nog eens voorbij laten komen in de bioscoop. Maar wat maakt een Wes Anderson-film nou zo typisch? Dit zijn de vijf Wes-wetten:

1. De filmlocaties zijn adembenemend

Als Wes Anderson een idee voor een bijzondere locatie in zijn hoofd heeft, zal hij niet rusten voor die plek is gevonden. In al zijn films zijn de sets stuk voor stuk prachtig. Zoals het luxueuze Grand Budapest Hotel inThe Grand Budapest Hotel, met een receptie van lichtgrijs marmer en ellenlange rode tapijten. Of het evenzo overdadige thuis van de familie Tenenbaum in The Royal Tenenbaums. Zelfs in de natuur vindt Wes Anderson nog het mooiste plekje: Moonrise Kingdom werd geschoten op verschillende eilanden voor de kust van Providence, Rhode Island en in The Darjeeling Limited reis je per trein door het hart van India.

Filmstill uit The Darjeeling Limited.

2. Ieder shot is een schilderij

Niet alleen de locaties verdienen veel aandacht: ieder shot is een klein kunstwerkje. Vaak komt dat door matchende outfits van de personages. Chas Tenenbaum (Ben Stiller) en zijn twee zoons lopen in The Royal Tenenbaums rond in rode Adidas-trainingspakken en de crew van Steve Zissou (Steve Murray) herken je aan hun lichtblauwe matrozenpakken en een rood mutsje. En hoe prachtig kleurt het paars van de bellboys in The Grand Budapest Hotel met hun omgeving?

Filmstill uit The Grand Budapest Hotel.

3. Symmetrie is heilig

Misschien wel het meest herkenbare kenmerk van een Wes Anderson-film: de symmetrie in de shots. Anderson is altijd op zoek naar het meest bevredigende en esthetische beeld en dat doet hij door te spiegelen. Elk shot is daarom precies in evenwicht. Het maakt echt niet uit welke Anderson-film je kijkt: hij doet het altijd en overal.

Filmstill uit Moonrise Kingdom.

4. Vaste club acteurs

Wes Anderson zet zelden nieuwe nummers in zijn telefoon. Als hij aan het casten is voor een nieuwe film doet hij min of meer hetzelfde belrondje. Je herkent een Anderson-film meestal gemakkelijk aan de aanwezigheid van Bill Murray: hij speelde al in 8 van zijn films. Owen Wilson is ook zo’n veteraan met 7 films. In de achterhoede is er nog een heel legioen aan grote Hollywood-acteurs die maar blijven terugkeren in Andersons films, waaronder Tilda Swinton, Edward Norton, Jason Schwartzman, Anjelica Huston en Frances McDormand.

Filmstill uit The Life Aquatic of Steve Zissou met o.a. Bill Murray, Anjelica Huston, Cate Blanchett, Jeff Goldblum en Willem Dafoe

5. Cultkarakters

Karakterontwikkeling is een ander stokpaardje van de Amerikaanse regisseur. Zijn personages zijn steevast excentrieke buitenbeentjes die het allemaal nét wat anders aanpakken en meestal het roer helemaal omgooien. In Moonrise Kingdom verraadt de nerdy Sam Shakusky alle erecodes van de scouting en gaat hij ervandoor met Suzy Bishop. Bill Murray is op een vreemde manier onuitstaanbaar en charmant als de arrogante Steve Zissou in The Life Aquatic of Steve Zissou. Actrice Gwyneth Paltrow speelt in The Royal Tenenbaums ook een geweldige rol als de afstandelijke, maar ook enorm gepassioneerde Margot Tenenbaum. Cultkarakters dus, met wijd uiteenlopende karaktertrekken die Wes Anderson graag uitvergroot.  

Filmstill uit The Royal Tenenbaums.

See it for yourself in Lab111 of KINO! Daar zie je deze hele maand alle films van Wes Anderson waaronder zijn nieuwste: Isle of Dogs. Met je CJP-pas krijg je altijd € 1,50 korting op je ticket.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.