Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Britpop is passé: luister Nigeriaanse disco!
29 MEI 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: Tinariwen • Meer blogs over Muziek

Britpop is passé: luister Nigeriaanse disco!

Nigeriaanse disco is beter dan het origineel en met het Egyptische electro chaabi gaat iedere dansvloer plat. Doe je westerse koptelefoon af en dans!

In Nederland hebben we niet echt een muziekstijl om trots op te zijn (sorry Volendam). Verder kun je het per Europees land wel invullen: Britpop, Duitse techno en het Franse levenslied. Maar wat is gaande buiten ons gezellige continent? Maak kennis met hits & tunes uit Thailand, Mali en Egypte.

Turkse psychedelische rock

Ja, ook in Turkije luisterden ze The Rolling Stones, The Beatles en Led Zeppelin in de jaren zestig. Turkse muzikanten gooiden er al gauw hun eigen saus overheen: maak kennis met Anatolische rock of Turkse psychedelica. Het is de perfecte mix tussen Turkse folkmuziek en Westerse rock, met krioelende gitaarlijntjes, obscure synths en geweldige melodieën. De Nederlands-Turkse band Altin Gün is er bijvoorbeeld sterk door geïnspireerd.
Het nummer: Selda Bagçan – Yaz Gacetezi Yaz

Thaise funk

In Thailand gebeurde in de jaren zeventig ongeveer hetzelfde toen er ineens Amerikaanse funk, soul en rock uit de speakers blies. Thaise artiesten vonden het prachtig: zij mixten de lokale Molam-sound met de Westerse saus. Zo ontstond Molam 2.0, nog het beste te omschrijven als Thaise funk door de lome vibe, rijke groove en dikke blazers. Het kwam uiteindelijk als een boemerang terug: de Amerikaanse band Khruangbin (Thais voor ‘vliegtuig’) bracht dit jaar een plaat uit met vette Thaise invloeden en speelt volgende week op Best Kept Secret.
Het nummer: Chak Mak Pai – Chailal & Duangdao

Malinese woestijnrock

Over Mali lees je meestal niet zoveel goeds in het nieuws, maar het muzieklandschap is er rijk en vruchtbaar. Wij zetten de woestijnrock in de spotlights. Eigenlijk een oneerbiedig woord, want het gaat om een huwelijk tussen Tichumaren en Westerse rock & blues. Een muziekstijl die zich kenmerkt door hypnotiserende percussie, schurende gitaarpartijen en protestnummers van de Tuareg-gemeenschap. De Malinese bands Tinariwen en Songhoy Blues zijn graag geziene gasten op Europese festivals.
Het nummer: Tinariwen – Cler Achel

Egyptische electro chaabi

Met electro chaabi kun je je buren tot waanzin drijven. Dit hyperactieve genre hoor je in Egyptische steden. Door een gebrek aan clubs en bars waar je tot diep in de nacht kunt sneuvelen, veranderen trouwpartijen vaak in grote dansfeesten met electro chaabi-muziek: een mix van traditionele chaabi muziek, synths uit Super Mario en reggaeton. Zet op een feestje eens Sadat of Islam Chipsy op en de tent gaat plat.
Het nummer: Islam Chipsy – Eek Moulid El Ghoul

Braziliaanse baile funk

Als je baile funk wilt horen, zet je tegenwoordig gewoon de radio aan. Nederlandse rappers laten zich massaal inspireren door dit genre uit de Braziliaanse ghetto’s. Met Bizzey als aanvoerder: zijn Traag is een baile funk-hit van formaat en op dit moment de best bekeken Nederlandse videoclip die er is. Baile funk is geïnspireerd op bass-muziek uit Miami. De Brazilianen maakten er een veel kalere en tragere versie van: muziek die gangsters op feestjes draaien, inclusief rauwe en dreigende teksten.
Het nummer: M.I.A. – Bucky Done Gun

Nigeriaanse disco

Als je het over Nigeria en muziek hebt, kun je niet om Fela Kuti heen: de pionier van het genre afrobeat. Maar naast afrobeat zetten Nigeriaanse artiesten ook een Amerikaans genre als disco naar hun eigen hand, met William Onyeabor als belangrijkste pionier. De slickness en disco fever worden in de mix gegooid met funky elektronica en politieke teksten.  
Het nummer: William Onyeabor – Atomic Bomb

Op zoek naar nóg meer vreemde geluiden? Dan moet je bij Strange Sounds From Beyond zijn: dit Amsterdamse festival heeft ieder jaar een avontuurlijk programma met muziek uit alle windstreken. Met CJP krijg je € 10,- korting op je festivalticket.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.