Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Anna Nooshin houdt van de Banksy’s van Iran
31 MEI 2018 • Door Marike Wouters • Beeld: Foto: Wikkie Hermkens • Meer blogs over Expo

Anna Nooshin houdt van de Banksy’s van Iran

Ze worden de Banksy’s van Iran genoemd: de broers Icy (27) en Sot (33) maken controversiële street art, iets wat in Iran niet door de beugel kan. Ze besloten het land te ontvluchten. Nu exposeren ze in het Moco Museum. Influencer en presentatrice Anna Nooshin zocht samen met Moco de kunstwerken uit.

Hoi Anna, je bent door het MOCO Museum gevraagd om samen met hun een expositie samen te stellen van het werk van de Iraanse Icy en Sot. Jullie zochten de broers op in hun woonplaats New York, hoe was dat?  
‘Het was heel erg leuk! De jongens zijn ontzettend bescheiden, het zijn echte kunstenaars. Ze waren wel heel verlegen en ik ben niet per se heel verlegen. We hebben ze opgezocht in hun atelier in Brooklyn (red. New York). Het zijn echt Brooklyn-jongens, heel alternatief, ze leven voor de kunst. Het zijn heel harde werkers, ze doen wat ze leuk vinden. Dat is heel bijzonder om te zien. Ik dacht toen we daar naartoe gingen: ze zullen wel een intens groot atelier hebben. Zo’n beeld had ik van kunstenaars. Maar het was een bescheiden, nette ruimte.’

Anna Nooshin op bezoek bij Icy&Sot
Anna Nooshin op bezoek bij ICY&SOT in New York

Je hebt een ontzettend druk leven, reist de hele wereld over als influencer, presenteert daarnaast programma’s. En nu cureer je ook nog een expositie. Waar haal je de tijd vandaan?
‘Ik ben graag lekker bezig en vind het leuk om mezelf te blijven ontwikkelen. Kunst interesseert me al lange tijd, maar het is iets waar ik nog niet zoveel van af weet. Het werk van Icy en Sot past heel goed bij mijn smaak en mijn cultuur.’
In Iran wordt veel kunst gecensureerd. En al helemaal als je in je kunstwerk een politiek standpunt inneemt, zoals Icy en Sot doen. De jongens zijn meerdere keren gearresteerd voor het illegaal spuiten van boodschappen en kunstwerken. Uiteindelijk zijn ze gevlucht en hebben asiel aangevraagd in Amerika. Voor jou een niet onbekend verhaal. Voelde dit project als iets dat je móest doen?
‘Het voelde als een heel logische keuze om hier aan mee te werken. Ik ben Iraans, de jongens ook, al spreken ze niet dezelfde soort Farsi als ik, ze zijn niet helemaal van dezelfde plek. Toch delen we hetzelfde verhaal. Wij zijn alle drie gevlucht uit Iran en hebben hard gewerkt voor een nieuw bestaan in een ander land. Ik voel een verbondenheid voor mensen die niet de vrijheid hebben die wij hier in Nederland hebben.’ 

De kunstwerken Let her be free en rechts: We are all the same van ICY&SOT
De kunstwerken Let her be free en rechts: We are all the same van ICY&SOT

Tegenwoordig wonen Icy en Sot in New York en hebben ze de vrijheid om te maken wat ze willen. Hun werk is er niet braver op geworden. Nog steeds spelen thema’s als vluchtelingen, mensenrechten en onderdrukking een prominente rol in hun kunst. Wat vind je van het werk van Icy en Sot? 
‘Wat ik mooi vind is dat hun werk puur en bescheiden is. Het zijn totaal geen mensen die op de voorgrond willen treden. Hun werk spreekt voor ze, het is heel uitgesproken kunst. De boodschap ligt er niet dik bovenop, je moet even nadenken wat ze ermee willen zeggen. Net als bij kunstenaar Banksy. (red: het pseudoniem van een beroemde Britse kunstenaar die al jaren politieke street art maakt) Ze worden niet voor niets met hem vergeleken.’

Color rain van ICY&SOT
Color rain van ICY&SOT

De kunst van Icy en Sot hangt vanaf vandaag in het MOCO-museum. Een particulier museum, gevestigd in een mooie villa op het Museumplein in Amsterdam. Ik hoorde dat je het MOCO-museum erg leuk vindt. Waar komt dat door?
 ‘Het is een museum dat niet bang is haar eigen weg te betreden. Daarbij is het erg toegankelijk, vooral zowel jong als oud. Ze laten de tijdsgeest van nu zien en dat past goed bij me. Op dit moment hangt Banksy er ook. Ik vind hem ontzettend gaaf, hij is de ultieme rebel. Het is moeilijk onder woorden te brengen wat ik zo mooi aan zijn werk vind. Ik ben mijn kunstsmaak nog aan het ontwikkelen. Het is vaak een gevoel, je weet het direct als je verliefd bent op een kunstwerk. Kunst is moeilijk uit te leggen, maar ik heb geleerd dat het een van de weinige velden is waarbij dat mag.’  

Dream van ICY&SOT
Dream van ICY&SOT

De expositie ICY & SOT - A Moment of Clarity is van 1 juni 2018 t/m eind 15 januari 2019 te zien in het Moco museum in Amsterdam. Met je CJP-pas krijg je € 3,- korting op de entree!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.