Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Ik ben helemaal klaar met The Walking Dead
04 APR 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: The Walking Dead • Meer blogs over Film

Ik ben helemaal klaar met The Walking Dead

The Walking Dead was ooit een van de meest succesvolle series, maar inmiddels dalen de Amerikaanse kijkcijfers en wordt de show steeds vermoeiender. CJP’s Rick is er al langer he-le-maal klaar mee.

Voor mensen die flauwvallen bij het woord ‘zombie’: de serie volgt sheriff Rick Grimes die na een coma wakker wordt in een zombie apocalypse. Hij gaat op zoek naar zijn familie, bouwt een nieuw leven op en komt tegenover andere gevaren te staan. Ik was groot fan van The Walking Dead: de zombieserie van AMC was lange tijd spannend, dramatisch en meeslepend. Na acht seizoenen is de klad er in gekomen. Dit is wat er allemaal mis is met The Walking Dead (pas op voor spoilers!):

1. Het verhaal is één grote cirkelredenering

Tegenwoordig kun je ieder seizoen van The Walking Dead uittekenen op een bierviltje: Rick en zijn groep vinden een veilig heenkomen, bouwen er een leven op en worden vervolgens bedreigd door het één en ander. Soms zijn dat domweg zombies, maar meestal gruwelijke rivalen als The Governor, The Saviors, The Wolves of ander boosaardig tuig. Op den duur is het enorm vermoeiend en saai om naar te kijken. Na acht seizoenen mogen de makers best eens met een écht verrassende plotwending op de proppen komen.

2. De makers hebben schijt aan de kijkers

In The Walking Dead gaan belangrijke personages om de haverklap dood. Er lopen immers megaveel zombies rond en dat is niet per se een gezonde omgeving als je het wilt uithouden tot je 80ste. Als kijker weet je dat een geliefd karakter deze aflevering misschien wel de pijp uitgaat. Die continue dreiging van gevaar zorgt voor een onderhuidse spanning en dat maakt de serie sterk. Helaas solt The Walking Dead nogal vaak met de emoties van kijkers. Neem de fake dood van Glenn: in het nauw gedreven door een horde zombies klimt hij op een vuilnisbak. Daar valt hij vanaf en in het volgende shot grijpen en graaien de zombies door zijn ingewanden. Pas een aantal afleveringen later zie je hoe hij op miraculeuze – zeg maar gerust ongeloofwaardige – manier is ontkomen door onder de vuilnisbak te kruipen. Kinderachtige montage en een stomme manier om je publiek te manipuleren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de eerste ontmoeting met Negan en al het gespeculeer na de season finale.

3. Het script heeft rafelranden

De makers van de serie behandelen hun verhaallijnen ook als zombies: ze hebben geen betekenis en zwerven doelloos rond. Zo werd er een seizoen lang naar de confrontatie met The Wolves toegeleefd door middel van kleine hints en easter eggs. De uiteindelijke aanvaring met deze kannibalen was totaal niet in proportie met de opbouw: één grote aanval, één of twee afleveringen gedoe en het was voorbij. The Walking Dead deed ook geen enkele moeite om deze slechteriken meer diepgang te geven dan bordkarton. Zo duikt de serie wel vaker een doodlopende weg in. Karakterontwikkeling is ook al zo'n pijnpunt: personages als Eugene en Gabriel worden telkens weer een andere richting ingestuurd en komen zo nooit tot wasdom. Terwijl The Walking Dead tijd zat heeft om personages te doen groeien: een seizoen heeft maar liefst 16(!) langdradige afleveringen.

4. De serie gaat niet meer over zombies

Klinkt misschien gek als je The Walking Dead nog nooit gezien hebt, maar de serie draait alleen niet meer om the undead. In de eerste seizoenen is het misschien nog hartstikke eng als er zo’n monster nadert, maar na verloop van tijd wordt het onthoofden van een zombie net zo normaal als het plakken van een band of het doen van de vaat. Noodzakelijk kwaad, meer niet. The Walking Dead heeft zich verloren in dik uitgesponnen drama en oorlogje spelen. Het draait allang niet meer om vragen als ‘Kunnen zombies gestopt worden? Is er een oplossing voorhanden?’ De focus is compleet weg en de kijkers nemen ook de benen. Ik ben na 7 seizoenen definitief afgehaakt.

Kijk jij nog altijd wel met veel plezier? Of helemaal eens met Rick? Laat het weten! Gelukkig hoef je niet naar The Walking Dead te kijken, maar kun je ook gewoon naar diverse bioscopen of filmhuizen met CJP-korting voor een spannende (zombie)film.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.