Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Exclusief: CJP ontmoet Kanye West
01 APR 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: Kanye West • Meer blogs over Muziek

Exclusief: CJP ontmoet Kanye West

Er gingen maanden voorbereiding aan vooraf, maar door een bizarre loop van omstandigheden zat CJP’s Rick ineens met Kanye West aan tafel in een Amsterdams restaurant.

Het is 21 maart 2017 als het balletje begint te rollen. Helpdeskmedewerker Jana neemt na drie jaar CJP afscheid om haar grote droom na te jagen: freelance visagist voor toerende artiesten. Af en toe krijg ik een fotootje van haar doorgestuurd, als ze rondtoert met Nederlandse acts. Jana doet het zó goed, dat ze via via bij een Amerikaans bureau terechtkomt. Ze werkt met artiesten als Solange, Estelle en Kid Cudi. Als Cudi haar aanraadt bij Kanye West en ze meereist met zijn Saint Pablo-tour, word ik op kantoor helemaal gek.

Vakantie in Europa

Want ik krijg van Jana voortdurend snaps van haar en Kanye backstage. De twee bouwen in korte tijd een vriendschap op en ik maak daar natuurlijk grapjes over: ‘binnenkort Kanye op CJP.nl?’ Die grapjes worden snel real als Jana vertelt naar Amsterdam te komen. Mét Kanye. Die heeft na het cancelen van zijn tour vooral aan zijn nieuwe album gewerkt en wil nu een tijdje door Europa reizen om tot rust te komen. Nu lijkt het ineens een reële mogelijkheid Kanye te spreken voor CJP. Ik spam Jana met appjes en ze belooft te kijken wat ze voor me kan doen

Dit soort snaps krijg ik dan van Jana: Kanye backstage voor een show aan het dansen op zijn eigen muziek.

Kanye-koffie 

Dan is er dat bevrijdende appje: een écht interview zit er waarschijnlijk niet in, maar Jana heeft maandagochtend met Kanye afgesproken in een Amsterdams restaurant voor een koffieafspraak en wij mogen aanschuiven. Ze belooft niets, maar we mogen waarschijnlijk wel een paar vragen stellen. Ik sla dan als een gek aan het researchen: wat heeft Kanye de laatste tijd gedaan? Waar kan ik wel en niet naar vragen? Wat doe ik als ik maar twee vragen mag stellen?

Met klotsende oksels zit ik een paar dagen later op de fiets, op weg naar het restaurant. Het is een uur of half elf en relatief rustig in de stad. Ik wist niet dat ik zó zenuwachtig kon zijn: mijn hart bonkt als een dolle en ik heb al de hele ochtend zweterige handen. Veel te vroeg parkeer ik mijn fiets voor het restaurant en loop ik naar de ingang. Dan verstijf ik. Voor het raam zit Jana aan een tafeltje. Tegenover haar? Kanye West.

De auteur van dit stuk en Kanye West.

Fluisteren bij de kapstok 

Met lood in mijn schoenen duw ik de deur open. Hoe kan ik nu te laat zijn? Hoe lang zitten ze hier al? Als Jana me opmerkt, staat ze op om te knuffelen. Dat maakt me iets rustiger. Ze loopt met me mee naar de kapstok en we wisselen een paar woorden. ‘Geen probleem dat je laat bent, we zaten hier ook al een halfuur vroeger dan afgesproken. Kanye werd vroeg wakker vandaag,’ legt Jana uit. Dat neemt mijn zenuwen nog niet weg. De weg van de kapstok naar het tafeltje lijkt een uur te duren. Onderweg verzin ik wat ik zo zal gaan zeggen. Hoe ik me ga voorstellen, wat ik hem zal vragen. Ik vergeet alles als Kanye zich omdraait.

Hartelijk schudt hij me de hand. ‘Kanye, nice to meet you. How you doin’?’ Ik stel me voor en schuif aan. Kanye draagt een simpele zwarte sweater en een ketting. Hij oogt ontspannen en lacht veel. Het gesprek verloopt vanaf de eerste seconde soepel en gemoedelijk. Kanye en Jana praten wat over Chicago en mode, ik zeg af en toe ook wat. Echt interessant wordt het als Jana een telefoontje moet aannemen en ik 1-op-1 tijd krijg met Kanye. Ik schiet in interviewmodus.

Ben je al bezig met de opvolger van The Life of Pablo?
Kanye peutert aan het lipje van zijn theezakje. ‘Ik werk altijd aan nieuwe muziek. De laatste tijd kost Yeezy Season 6 me veel tijd, maar tussendoor zit ik in de studio.’
Wat voor een album wordt het?
‘Sowieso weer iets heel anders. Ik moet door. The Life of Pablo was een meesterwerk, maar deze plaat wordt nog beter.’
Hoe gaat het precies klinken dan?
Kanye schuift wat op zijn stoel, recht zijn rug: ‘Hard, grof, maar ook veel soul. New school maar dan met de Kanye-saus. Ik heb in de studio gezeten met Travis Scott, The Dream en Drake. Er liggen beats van Quavo en Kaytranada. Het is dope.’
Hoeveel tracks zijn er al af?
‘De helft van de plaat staat. Er zijn nog vijf nummers waar nog veel aan moet gebeuren. Als Yeezy Season 6 is gelanceerd, maak ik de plaat af. Hopelijk lukt dat nog dit jaar. Ik beloof niks. Er zijn veel problemen op mijn pad gekomen na het cancelen van de Saint Pablo-tour. Die moet ik eerst oplossen.’

Daar wil ik graag nog naar vragen, maar dan komt Jana terug en vlucht Kanye naar het toilet. Als hij terug is, volgt nog wat small talk en grist hij zijn jas van de bank naast hem. Hij gooit wat euro’s op tafel, knuffelt Jana gedag en geeft me snel een hand. Ik kijk hem na vanuit het raam. Jana en ik bestellen nog een capuccino en babbelen nog wat. Terug op kantoor gloei ik nog steeds. Collega’s heb ik voorgelogen: die denken dat ik bij de tandarts was. Ik open Word en begin met een noodgang te typen.

Kanye gaf ons nog één advies voordat hij wegliep: check vooral de datum vandaag. Fijne Pasen y'all!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.