Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Even ruiken aan de jurken van Máxima en Lady Gaga
19 APR 2018 • Door Marike Wouters • Beeld: The Hunger Games, Catching Fire | Glamour | Lady Gaga • Meer blogs over Expo

Even ruiken aan de jurken van Máxima en Lady Gaga

Wat hebben Lady Gaga, koningin Máxima en Beyoncé gemeen? Ze zijn alledrie fan van de Nederlandse modeontwerper Jan Taminiau. De beroemde jurken en schoenen zijn vanaf zaterdag te zien in het Centraal Museum in Utrecht. CJP's Marike nam alvast een kijkje. 

Met open mond sta ik voor een waanzinnig glinsterend broekpak. Eigenlijk is het woord broekpak te lomp voor zo’n spectaculair kledingstuk (zie foto hieronder). Vrouwelijk, verfijnd, stoer en bovenal opvallend. De liefde voor het modevak spat er vanaf als je bedenkt hoeveel ambacht hierin zit. Dit zou me niet misstaan op m'n volgende verjaardagsfeest. Dit wil je aan. En al helemaal als je een ster zou zijn. Als je Lady Gaga heet en een hele videoclip mag vol dansen.

Creatie van Jan Taminiau in het Centraal Museum van Utrecht
Creaties van Jan Taminiau in het Centraal Museum in Utrecht. Foto: Marike wouters

Modekoning Jan Taminiau - iedereen zegt gewoon ‘Jan’ - leidt ons rond door het museum, tussen alle paspoppen door waar zijn jurken op pronken. Iedereen probeert voorzichtig zijn neus op een jurk te drukken om de ingenieuze details zo goed mogelijk waar te nemen. Hier staat Taminiau (42) om bekend: duizenden kraaltjes, pailletjes en kleurrijke borduulsels. Je kunt een half uur staren naar een jurk voordat je alle geheimen van de creatie ontdekt hebt. Vanaf zaterdag 21 april opent hier, in het Centraal Museum van Utrecht, de expositie Jan Taminiau Reflections. De grootste tentoonstelling ooit over de geliefde modeontwerper. En Taminiau maakte zélf de selectie uit zijn oeuvre.

Jan Taminiau met een van zijn jurken

Bescheiden en tevreden loopt Taminiau met de pers langs de jurken. Soms pakt hij een jurk vast om wat te vertellen over de bijzondere borduursels. "Met een borduursel kan je een jurk verzwaren. Je manipuleert daarmee de stof om deze te laten bewegen zoals je wilt. Als een jurk bijvoorbeeld een zware onderkant heeft, valt hij tijdens het lopen of dansen snel terug naar het lichaam."

CJP trok Jan Taminiau even aan zijn jasje voor wat vragen. (Figuurlijk dan, we zouden een modeontwerper natuurlijk nooit aan zijn jasje durven te trekken)

Wat zijn jouw belangrijkste vereisten aan een mooie jurk?
‘Dat hij als een tweede huid om je heen zit. Dat de draagster er moeiteloos in kan bewegen, hoe zwaar de jurk ook is.’
Wat kenmerkt jouw jurken?
‘De gelaagdheid ervan. Het is een spel van afstand en dichtbij. Het is niet leuk als een jurk er alleen van afstand fantastisch uitziet. Van dichtbij moet hij ook mooi zijn. Als je intiem met iemand bent, is het leuk dat je nog steeds details in de jurk kunt ontdekken.’
Hoe lang ben je gemiddeld met een jurk bezig?
'Ik maak de jurken tegenwoordig met een groot team om ze zo snel mogelijk te kunnen leveren aan de klant. Soms zitten we met 40 tot 80 man aan één jurk te borduren. De een maakt de bloemblaadjes, de ander zet het bloemetje vast op de jurk.'
Hoe is het om beroemdheden jouw jurken te zien dragen?
‘Dat is een enorme eer! En hartstikke leuk. Ik vind het heel mooi dat sterke, onafhankelijke vrouwen voor mijn jurken kiezen en ik hier aan iets mag bijdragen.

Jan Taminiau ontwierp de kroningsjurk van koningin Máxima

Taminiau ontwierp meerdere jurken voor koningin Máxima, waarvan er een aantal in het museum hangen. Verderop in de tentoonstelling is daar het beroemde pronkstuk: de blauwe jurk die ze droeg tijdens de kroning van Willem-Alexander. Oogt toch een tandje saaier zonder de mooie Argentijnse er in. We komen langs de witte 'twitter-jurk' van Lady Gaga. Want ja, ook Amerikaanse artiesten zijn fan van de Nederlandse ontwerper. In 2015 tweette de zangeres onderstaande foto (links) van zichzelf in de jurk met de volgende tekst: 'Thanku Jan Taminiau, for this chic gown that was surprisingly airport friendly (with the exeption of security)'. 

Lady Gaga in een jurk van Jan Taminiau.
Fotocredit: Twitter Lady Gaga / Marike Wouters

De elegante split, de verfijnde stof, het accentueren van de vrouwelijke vormen. Hetgeen Taminiau zo bekend om staat - het vrouwelijk schoon benadrukken - is mij nu wel duidelijk. Ik neem mezelf plechtig voor het vliegveld voortaan eleganter te betreden (en m'n legging met hoodie thuis te laten). 

Beyoncé droeg hakken van Jan Taminiau op de cover van deze tracklist

Ook zangeres Beyoncé toonde interesse in onze Hollandse modekoning. Ze droeg een paar torenhoge hakken van Taminiau op de coverfoto van haar onderstaande tracklist. (In het museum moet je goed zoeken naar de hakken. Tip: kijk omhoog!) Curator Ninke Bloemberg vermeld terloops dat je er nog redelijk op schijnt te kunnen lopen. 

Deze jurk van Jan Taminiau, waarvan de hals van kurk is gemaakt, werd gedragen in The Hunger Games
Fotocredit: Marike Wouters / The Hunger Games

Jurken van kurk. Je moet er maar opkomen. We zijn aangekomen bij Taminiaus collectie Nature Extends. Bovenstaande jurk kreeg veel aandacht toen hij in de film The Hunger Games gedragen werd door actrice Johanna Mason. “De kracht van Jan Taminiau is dat hij veel experimenteert”, zegt curator Bloemberg. “Waaronder met materialen zoals kurk. Ik denk dat beroemdheden zijn jurken zo interessant vinden, omdat ze zo ontzettend expressief zijn."

De collectie van Jan Taminiau Reflections
Fotocredit: Marike Wouters

Een grasland met blauwe lucht? (linksboven) Het schild van een kevertje? (rechtsboven). De tentoonstelling bestaat niet alleen uit mooie jurken op poppen. Je kunt als kijker ook - middels een spectaculaire video-installatie - ontdekken waar Taminiau zijn inspiratie voor patronen en printen vandaan haalt. En dat geeft de expositie net wat extra's. Het maakt dat je even kunt verdwalen in het sprookjesachtige brein van een zeer creatief man. 

De mode-tentoonstelling Jan Taminiau Reflections is te zien van 21 april t/m 26 augustus in het Centraal Museum van Utrecht. Met je CJP-pas krijg je maar liefst 8,- korting op de entree. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.