Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Dit is waarom je meer korte films wil zien
13 APR 2018 • Door Zoë Heijke • Beeld: Kiem Holijanda • Meer blogs over Film Festival

Dit is waarom je meer korte films wil zien

Alles moet tegenwoordig zo snel mogelijk: afspraken (want je hebt er nog 7 vandaag), een Instagram-post (want eigenlijk ben je in gesprek) en je kant-en-klaarmaaltijd (dikke tijdwinst). Maar als we het hebben over films, verkiezen we een lange speelfilm toch vaak boven een snelle, korte film. Zonde! En wel hierom.

Hee, je bent er nog! Niet afgehaakt na deze mega lange intro. Kost het je nou toch vaak zeecontainers energie om dingen te doen die langer dan 30 minuten duren? Geen nood. Dit weekend kan je naar het International Short Film Festival in Nijmegen. Daar zie je alleen maar korte films! Kan je je op één avond in meerdere verhalen storten of stap je na een half uurtje gewoon weer lekker naar buiten. CJP sprak twee filmmakers over de kracht van korte film: Sarah Veltmeyer (30) en Go Short jurylid Douwe Dijkstra (34).

Wat is een korte film?

First things first: wat is een korte film? Daar kunnen we een heel filosofisch verhaal over beginnen, maar we kunnen ook even een blik werpen op de spelregels van Go Short. Een korte film duurt maximaal 30 minuten. Want, zegt het festival, deze voorwaarde daagt filmmakers uit om nieuwe creatieve vormen te vinden om een verhaal te vertellen. Dit zijn vier redenen waarom je meer van die korte creaties wil zien.

1. Je spot het filmtalent van nu

'Korte films zijn een goede manier om filmtalent vroeg te spotten. Het genre wordt vaak gezien als een opstap naar het maken van een grote speelfilm. Als je korte film geslaagd is, geeft het je als filmmaker vertrouwen om aan een lange speelfilm te werken', zegt Douwe. Filmmaker Sarah weet dat als geen ander. Ze won de Kristallen Beer op het Berlijns Filmfestival en kan daardoor met een groter budget aan haar volgende korte film werken. 'Ik krijg nu ongeveer 70.000 euro, terwijl ik voor mijn film Kiem Holijanda voor een schamele 30.000 moest maken. Dat geeft vertrouwen. Ik kan hierna met zekerheid beginnen aan mijn lange speelfilm.'

2. Je wordt verrast

‘In een korte film is het einde nooit voorspelbaar’, zegt Sarah. ‘Dat komt doordat filmmakers veel meer durven te experimenteren. In mijn film Kiem Holijanda zoom ik bijvoorbeeld in op een scène waarbij de dertienjarige Andi stiekem porno kijkt op zijn telefoon. Zo'n gedetailleerde uitwerking zul je niet zo snel zien in een lange speelfilm.' Douwe is het daarmee eens. Volgens hem durven filmmakers meer risico's te nemen doordat er weinig tot geen belangenbehartigers meespelen in het maken van de film. 'Sommige korte films zijn zelfs door één iemand gemaakt. Dan worden er geen concessies gedaan door grote geldschieters, wat je wel vaak ziet bij Hollywood-films. De filmmaker heeft hierdoor veel meer ruimte om verrassingselementen toe te voegen en echt iets eigen te maken.'

De met een Oscar genomineerde A Single Life van Job, Joris en Marieke

3. Je bent er als kijker niet zoveel tijd aan kwijt

‘Dit klinkt voor de hand liggend, maar een korte film kijkt veel makkelijker weg dan een lange speelfilm', zegt Sarah. 'Als een film een kwartier duurt, is dat eigenlijk perfect. Vooral tijdens een filmfestival. Dan word je om het kwartier weer verrast met een nieuwe techniek, acteurs en verhaal.' Douwe vult aan: 'Dan is het net een soort mixtape. Soms zijn korte films zelfs sterker als ze achter elkaar op een festival worden vertoond.'   

'Kort' en 'korting' lijken niet voor niets zo op elkaar: met je CJP-pas krijg je € 2,- korting op ieder filmkaartje bij  International Short Film Festival t/m zondag 15 april. Benieuwd naar Kiem Holijanda van Sarah Veltmeijer? Die draait daar ook! Check de website van Go Short voor meer informatie.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.