Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Deze wereldreis kost je (bijna) niks
24 APR 2018 • Door Rick van Veluw • Meer blogs over Expo

Deze wereldreis kost je (bijna) niks

Iedereen zit lekker vakanties te boeken en jij hebt nog net genoeg geld om vanavond pastasaus bij je spaghetti te eten. Gelukkig kun je ook een wereldreis maken zonder je spaarvarken bruut te slachten.

Daarvoor hoef je geen uren in het vliegtuig te zitten of je benen op te vouwen achterin een volgepakte gezinswagen: Japan en de Verenigde Staten zijn om de hoek in Nederlandse musea als het Van Gogh Museum en het Drents Museum. Bij deze musea start je vakantie op het moment dat je de drempel over stapt.

A Chinese Journey in het Noordbrabants Museum (€ 6,- CJP-korting)

Je kunt naar Shanghai of Beijing vliegen, maar nergens krijg je zo’n compleet beeld van China als in het Noordbrabants Museum. Dat klinkt wat paradoxaal, want je zou daar juist Noord-Brabantse Lonely Planet-praktijken verwachten. Enfin: A Chinese Journey is een overzichtstentoonstelling met het beste wat de Chinese moderne kunst te bieden heeft. Natuurlijk met Ai Weiwei, maar ook de bonsai-martelpraktijken van Sheng Shaomin en de kille portretten van Zhang Xiaogang.

China Lake C. (2015) door Zhao Bandi.

Afrotopia in het Afrika Museum (€ 7,- CJP-korting)

Als iemand zegt ‘ik ga naar Afrika op vakantie’, dan moet je ‘m even een tik op de neus geven en een belerende preek. Niemand gaat naar een continent op vakantie, dombo. In het Afrika Museum doen ze wel een poging je zoveel mogelijk te laten zien van Afrikaanse kunst. Afrotopia is een giga-expo met fotografie van meer dan veertig Afrikaanse kunstenaars. Voor de eerste keer in de geschiedenis te zien buiten Bamako, de hoofdstad van Mali.

Miss Azania - Exile Is Waiting door Athi-Patra Ruga.

The American Dream in het Drents Museum (€ 4,- CJP-korting)

Een tripje naar The States simuleren is dan wel weer makkelijk: eet je drie maaltijden bij fastfoodketens en je bent al een heel eind. Beetje lullig natuurlijk, want The American Dream behelst veel meer. Het Drents Museum toont de Amerikaanse manier van leven met een indrukwekkende overzichtstentoonstelling met werk van o.a. Edward Hopper, Andy Warhol en Andrew Wyeth.

Morning Sun (1952) door Edward Hopper.

Vincent in Japan in het Van Gogh Museum (50% CJP-korting)

Niet zo bij de pakken neerzitten als die extravagante backpacktrip er even niet in zit dit jaar. Vincent van Gogh had ook de mogelijkheid niet om naar Japan te reizen. Hij werd wel bijzonder geïnspireerd door prenten uit het land en dat zie je nu in het Van Gogh Museum. Vincent in Japan laat zien hoe Van Gogh in de ban raakte van Japan en experimenteerde met nieuwe composities en felle kleuren.

Amandelbloesem (1890) door Vincent van Gogh.

Streets of the World in het Magazijn van de Dood (€ 3,50 CJP-korting)

Heeft een astroloog je vertelt dat je voor het einde van dit jaar de pijp uitgaat en zijn de cijfers op je bankrekening gevaarlijk rood? Dan kun je nog steeds die wereldreis maken dankzij Streets of the World. Fotograaf Jeroen Swolfs ging je namelijk voor: hij bezocht ieder land in de wereld(!) en schoot overal prachtige foto’s van het straatbeeld en de mensen.

Jeroen Swolfs in Tuvalu.

Unwired in het Nederlands Fotomuseum (€ 6,- CJP-korting)

Misschien boeit het je wel helemaal niet waar je heen gaat op vakantie: zolang je maar ver weg bent van die aandachtshoer van een smartphone. Fotograaf Jacqueline Hassink nam dat als uitgangspunt voor fotoproject Unwired. Ze reisde naar zogenaamde white spots: plekken waar geen bereik is. Zo belandde ze in afgelegen Japanse oerbossen, de eilandengroep Svalbard en de IJslandse hooglanden.

Unwired door Jacqueline Hassink.

Precies, je hebt maar een paar rinkelende euro’s in je zak nodig om dat heerlijke vakantiegevoel te pakken. De voorpret krijg je nu alvast gratis van ons. Check hier bij welke musea in Nederland je nog meer korting krijgt. Ga je wel op vakantie? Met je CJP-pas scoor je ook heel veel korting in het buitenland!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.