Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
C. ontdekt: Naaz
20 APR 2018 • Door Govrien Oldenburger • Beeld: Titia Hahne • Meer blogs over Muziek

C. ontdekt: Naaz

Als kind kreeg Naaz (1998) te horen dat ze te veel praatte. Toen begon de singer-songwriter en producer haar woorden maar op te schrijven. Vaak kwamen daar liedjes van. Haar EP debuut Bits of Naaz verschijnt vandaag.

Niet alleen in liedjes, maar ook op het podium, in interviews en zelfs op Instagram is ze gul met woorden. Ze heeft zoveel te vertellen dat het bijna niet in een notendop te vatten is. Toch doen we een poging.

‘Muziek maken zie ik als een gesprek tussen mij en het papier’, vertelt Naaz, terwijl ze op haar bed zit. Als kind ontdekte ze het voordeel van een papieren gesprekspartner: die wordt niet boos als je blijft praten. Omdat ze vaak alleen in haar slaapkamer is, heeft ze alle tijd om na te denken. Daaruit vloeien woorden voort. Vaak gaan die over grootse onderwerpen, zoals open zijn over hoe je je voelt, de liefde en diversiteit. Waarom is dat eerste belangrijk? ‘Vaak uiten mensen het alleen als het goed met ze gaat, terwijl ik wat niet goed gaat interessanter vind. Ik gun het iemand natuurlijk niet dat-ie zich slecht voelt, maar ik vind het wel fijn als ik niet de enige ben.’ Ze zet het dan dus ook gewoon op Twitter als ze niet blij is, heel verfrissend.

Over haar persoonlijke leven is Naaz open: haar ouders, van wie ze geen muziek mocht maken, en haar broers, die haar toch een keyboard gaven op haar vijftiende. Nog steeds heeft het instrument een prominente plek in haar kamer, al gebruikt ze ‘m nooit meer. ‘Mij werd zo vaak verteld dat het niet realistisch was voor een meisje uit het Midden-Oosten om muziek te maken’, verzucht Naaz, die Koerdische roots heeft. Uiteindelijk gingen haar ouders overstag, zijn ze trots op haar en is de rest geschiedenis. Vorig jaar werd ze uitgeroepen tot 3FM Talent van de maand en singles Words en Up To Something werden 3FM Megahit en miljoenen keren gestreamd. Dit jaar begon met twee Edison Pop Awards: voor Nieuwkomer en Videoclip. Artiest worden is dus toch niet zo onrealistisch, zelfs niet voor een meisje uit het Midden-Oosten. Dat wil ze anderen nu laten zien.

Nog een belangrijk thema is liefde. ‘Als ik iets analyseer tot in de kern kom ik daar altijd op uit. Wij zouden er niet eens zijn zonder de liefde tussen twee mensen, al was het maar voor een moment.’ Zelfs in de pesterijen waar ze vroeger mee te maken kreeg, ontdekte ze het. ‘De meisjes die dat deden hielden niet van zichzelf, waardoor ze anderen pijn wilden doen.’ Als Naaz het over liefde heeft bedoelt ze dat nadrukkelijk inclusief. ‘Je hoeft geen man te zijn om van een vrouw te mogen houden en geen vrouw om van een man te houden’, vindt ze.

Dat uitgangspunt zie je terug in de videoclip van Words, waarvoor ze de Edison won. Ze laat een zwart-witfoto zien die aan haar muur hangt. Daarop staat een activiste die een bord vasthoudt, met de tekst: Gay power, Black power, Women power, Student power, All power to the people. ‘Deze foto vind ik zo inspirerend. Vroeger stond-ie op mijn keyboard. Als ik muziek maakte, keek ik die vrouw recht in haar ogen en wilde ik haar trots maken.’ Helaas kunnen we het de activiste niet vragen, maar we hebben het vermoeden dat dat wel gelukt is.

Bits of Naaz staat vanaf vandaag op Spotify. Wil je Naaz live zien? Op 25 mei staat ze in Bitterzoet, op 26 mei in Rotown, op 8 juni op Best Kept Secret en op 5 oktober in Paradiso.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.