Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
C. Ontdekt: Bas Keizer
05 APR 2018 • Door Govrien Oldenburger • Meer blogs over Film

C. Ontdekt: Bas Keizer

Bas Keizer werd van het schoolplein geplukt om audities te doen voor Cobain, de nieuwe film van regisseur Nanouk Leopold. Hij had geen idee wat ze van hem vonden, totdat hij opeens de hoofdrol kreeg. Cobain draait vanaf 5 april in de bioscoop.

Dit is dus niet alleen zijn eerste interview*, maar misschien ook wel zijn laatste als anonieme burger. Zelf is Bas (1998) er nog niet helemaal van overtuigd. Je kunt echter gerust stellen dat 2018 zijn jaar wordt. Niet alleen ging Cobain in première op het internationaal filmfestival, ook komt Vechtmeisje eind dit jaar uit. Daarin speelt hij zijn tweede grote rol. Maar wacht, laten we beginnen bij het begin: Cobain.

Waarover gaat die film eigenlijk? ‘Cobain is een jongen van zeventien die zijn moeder van de drugs probeert af te helpen’, vertelt Bas. ‘Ze is zwanger en hij wil voorkomen dat zijn broertje hetzelfde moet meemaken als hij.’ Hij is vernoemd naar Kurt Cobain. Een heftige rol. En al helemaal voor iemand zonder acteerervaring, als je het ons vraagt. ‘Dat klopt, maar Nanouk heeft me er goed doorheen geleid. De eerste dag was ik heel zenuwachtig en had ik geen idee hoe ik me moest gedragen. Daarna werd het steeds een beetje beter.’ Dat hij alle vrijheid kreeg tijdens het acteren, hielp ook. ‘Alleen als ik iets deed wat ze echt niet zo bedoelde, gaf ze aanwijzingen. Dat was heel fijn.’ 

Van het schoolplein geplukt

Dat terwijl hij naar het Grafisch Lyceum Rotterdam ging om films te leren maken, niet om te acteren. ‘We stonden met een groepje voor school toen iemand ons vroeg auditie te doen. Dat wilden we wel proberen.’ Op het laatste moment haakte Bas af, hij vond het te eng, maar een van zijn klasgenoten kwam enthousiast terug. ‘Hij zei dat het heel vet was en dat-ie mocht schreeuwen enzo.’ Dus vroeg Bas of hij alsnog kon komen. Hij was al blij geweest met een kleine rol, maar een paar audities later kreeg hij een telefoontje: uit vijfhonderd jongens was híj gekozen voor de hoofdrol. ‘Heel tof, al wist ik nog niet precies wat er komt kijken bij het maken van een film.’  Dat is nu wel anders. Hij heeft een management dat hem begeleidt en kreeg een rol in Vechtmeisje, van regisseur Johan Timmers. Bas speelt daarin de broer van Bo (Aiko Beemsterboer), die worstelt met de scheiding van haar ouders en gaat kickboksen. Geen hoofdrol, wel weer een grote rol.  

Afstuderen

Films maken doet hij trouwens ook. Met zijn bedrijf BasCreations produceert hij allerlei bedrijfs- en promofilms. Bovendien loopt Bas stage bij een dj-duo, waarvoor hij aftermovies maakt. Nog even en dan zit zijn opleiding er op. Wat dan? ‘Ik denk dat ik doorga met BasCreations, maar ik wil ook graag blijven acteren.’ Nou, dan weten wij wel hoe laat het is. Heeft hij nog laatste woorden, voordat-ie voorgoed zijn anonimiteit aan de wilgen hangt? ‘Ehm nou, ik kan me niet voorstellen dat ik echt bekend word hoor.’ Stilte. ‘Maar als het toch gebeurt zou ik dat heel vet vinden.’

*Oké, op een interview met De Schakel Albrandswaard na.

Cobain draait nu in de bioscoop. Wil je vrijkaartjes winnen? Klik dan hier! Met je CJP-pas krijg je sowieso bij vrijwel alle bioscopen en filmhuizen in Nederland korting. Zoals bij Pathé, waar je tot € 2,- CJP-korting krijgt. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.