Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Wat weet jij van kunst uit China?
30 MRT 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: MoMa, Noordbrabants Museum • Meer blogs over Expo

Wat weet jij van kunst uit China?

Werk van Jeff Koons of Salvador Dalí zal je de komende tijd niet aantreffen in het Noordbrabants Museum. Het museum gaat op de Chinese toer en toont meesterwerken van oosterse grootmeesters.

Want we gaan hier in het westen hartstikke lekker op grote namen als Paul Gauguin, Jackson Pollock of Claude Monet, maar in het oosten hebben ze hun eigen helden. Daar worden kunstenaars als Zhao Bandi, Feng Mengbo en Geng Jianyi aanbeden. Vanaf 1979 – het einde van de Culturele Revolutie – waren Chinese kunstenaars autonoom en bloeide de kunstscene in het land als nooit tevoren. Maak kennis met oosterse grootmeesters:

1. Zhao Bandi (1963)

Een Chinese man in pak zit op de bank en vraagt aan de panda naast hem: ‘Vind je het goed als ik een sigaret opsteek?’ De panda antwoordt: ‘Vind je het goed als ik sterf?’. Typisch Zhao Bandi, die met zijn zwarte humor de mores in de Chinese maatschappij probeerde te veranderen. De serie Zhao Bandi and the Panda werd opgehangen in grote Chinese steden. Daarnaast schildert hij ook nog eens vreemde en grappige schilderijen.

2. Feng Mengbo (1966)

Een cliché dat aan Chinezen kleeft: ze gamen de hele dag. Feng Mengbo verheft dat cliché tot kunst. In het MoMa in New York exposeerde hij één gigantische videogame waar je als bezoeker doorheen kon lopen. Met personages uit Mario Bros en Street Fighter, maar ook voorzichtige verwijzingen naar het communistische China. Vet!

3. Shen Shaomin (1956)

Een monster met drie koeienkoppen, een grote mug met een angstaanjagende schedel of een menselijk bovenlichaam op een paardenskelet: het werk van Shen Shaomin is zowel fascinerend als doodeng. Van oude botten maakt hij gigantische fantasiedieren. In het Noordbrabants Museum zie je een andere fascinatie van hem: het martelen van bonsaiboompjes.

4. Geng Jianyi (1962 – 2017)

Je kunt een foto nemen nét als iemand hard lacht, maar een schilderij maken van zo’n snapshot? Geng Jianyi deed het. In olieverf, welteverstaan. Jianyi wordt nog altijd gezien als een van de voorlopers in de Chinese avant garde-stroming. Helaas overleed hij vorig jaar, veel te vroeg, aan de gevolgen van kanker.

5. Fang Lijun (1963)

Kale mannen hier, kale mannen daar. Ze zijn alomtegenwoordig in het werk van Fang Lijun. Kale mannen worden in China gezien als dom, terwijl uiterlijk alleen natuurlijk niets zegt. Dat is precies het punt dat Lijun wil maken met al zijn schilderijen waar kale mannen in opduiken: oordeel niet zoveel, leer iemand kennen, omarm excentrieke figuren (zoals hijzelf).

6. Zhang Xiaogang (1958)

Nee, de portretten van Zhang Xiaogang zijn niet vrolijk. De geportretteerden kijken je onbewogen aan, de kleurtonen zijn kil en eenvormig. Op sommige van die portretten zie je ineens weer wel felle kleurtonen of een blik die meer verraadt. Precies Xiaogangs doel: deze weergaves van Chinese arbeiders ten tijde van de Culturele Revolutie zijn voor hem veel spannender en kleurrijker dan ze op het eerste gezicht lijken.

7. He Xiangyu (1986)

De jongste kunstenaar van dit lijstje en stiekem een van de leukste. He Xiangyu zet je museum sowieso op stelten. Zo kocht hij ooit 127 ton (!) Coca Cola en kookte dat met een team van medewerkers net zolang, tot hij een dik, smerig, zwart residu had. In een Parijse galerie vulde de colaberg een hele zaal. In het Noordbrabants Museum vind je waarschijnlijk een opblaasbare tank.

8. Ai Weiwei (1957)

De meest bekende hebben we tot het laatst bewaard. Mocht je maar één Chinese kunstenaar kennen, dan is het waarschijnlijk Ai Weiwei. Deze Chinese kunstenaar en activist provoceert en protesteert met zijn kunst. Zo exposeerde hij foto’s van de Chinese geheime dienst die hem voortdurend volgt of poseert als een dode vluchteling op het strand van Lesbos.

Warm geworden voor Chinese kunst? In het Noordbrabants Museum zie je nu de expositie A Chinese Journey: The Sigg Collection. Met CJP betaal je maar de helft van de toegangsprijs!  

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.