Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Straatfotografie vanuit je luie stoel
05 MRT 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: Jon Rafman, Jacqui Kenny, Google Street View • Meer blogs over Expo

Straatfotografie vanuit je luie stoel

Voor straatfotografie hoef je heus niet altijd de straat op. Redacteur Rick fotografeerde een schitterende collectie bij elkaar dankzij Google Street View.

Het vak van straatfotograaf lijkt me hartstikke mooi. De hele dag rondlopen in de stad, interessante mensen spreken, heel veel koffie drinken op het terras in afwachting van die gouden foto: top. Binnenkort kun je bij FOAM voor een fijne CJP-prijs een cursus straatfotografie volgen, maar daar wilde ik niet op wachten: ik wil nú ervaring opdoen. Jammer genoeg moet je voor straatfotografie altijd de straat op en heb ik echt spierpijn from hell na een fanatiek schaatspartijtje dit weekend. Gelukkig is er een uitweg.

Voyeurisme

Google Street View! De beste manier om toffe straatfoto’s te scoren als je pleinvrees hebt of geen geld voor een camera. Kun je gewoon doen vanuit je luie stoel. Kunstenaars als Jon Rafman en Jacqui Kenny gingen me al voor met schitterende beelden. Zo vond Rafman in Rio de Janeiro een man die midden op de weg een tukje deed. Bij Kenny werd deze manier van fotograferen geboren uit noodzaak: ze heeft agorafobie (pleinvrees) en kan op deze manier toch wat van de wereld zien.

© Jon Rafman
© Jacqui Kenny

Let’s go!

Tijd om aan de slag te gaan. Waar begin je met zoiets? Ik besluit om de wereld zo ver mogelijk uit te zoomen en het hulpeloze Google-poppetje random ergens neer te laten vallen. Dit is het resultaat:

Makkelijk scoren in Mongolië 

Al snel leer ik: een mooie straatfoto uit Mongolië halen is vrij eenvoudig. Het landschap kenmerkt zich hier door ellenlange, stoffige wegen met af een toe een verzameling yurts. Met de bergen op de achtergrond krijg je dan troosteloze, maar prachtige plaatjes als deze.

Architectonische hoogstandjes 

Prachtige composities met wolkenkrabbers zijn ook simpel af te halen bij Google Street View. Ga naar het centrum van een grote Amerikaanse stad en richt je blik naar boven. Je lijkt wel met een soort fish eye-lens naar boven te kijken, want je krijgt alle gebouwen er makkelijk in een foto op. Zoals hier in downtown Seattle.

Pareltje in Oefa

Een goede les van Rafmans foto’s, is dat je niet in het epicentrum van een stad op zoek moet gaan naar mooie taferelen. Daarom speur ik in de buitenwijken van de Russische stad Oefa naar een mooi gezelschap. Binnen vijf minuten is het raak: deze vier mannen zijn even aan het schaften en kijken allemaal in de lens van Google’s camera.

Couleur locale van Accra

Ik heb geen pleinvrees, maar ook geen tijd en geld om vandaag nog naar Accra te vliegen. Gelukkig is er Google Street View en kan ik zo wat van de couleur locale in de Ghanese hoofdstad proeven. Deze uitdragerij aan de kant van de weg is een schot in de roos.

Verdwaalde toerist in Belo Horizonte

Na een ellenlange tocht door Zuid-Amerika beland ik in Belo Horizonte. Daar vind ik opvallend veel dicht op elkaar geparkeerde auto’s, maar ook deze verdwaalde toerist langs een drukke hoofdweg. De beste man hoort hier niet thuis, maar hij heeft geen idee waar hij dan wel heen moet.

Wil jij wel gewoon de straat op en je skills als straatfotograaf bijschaven? Tijdens DECODED | Achter de camera bij FOAM: straatfotografie op zaterdag 17 maart leer je de fijne kneepjes van het fotografievak voor een zacht prijsje. Klik hierrrrrrr voor meer informatie.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.