Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Monsterseks, gatver?
22 MRT 2018 • Door Zoë Heijke • Beeld: The Shape of Water • Meer blogs over Film

Monsterseks, gatver?

Vroeger lagen de monsters verstopt onder je bed, tegenwoordig vinden we ze in films ook ín het bed. Echter, een expliciete seksscène tussen mens en monster zie je zelden. Waarom eigenlijk niet?

In de Oscar winnende film The Shape of Water zien we een liefde opbloeien tussen schoonmaakster Elisa en een gevangen zeemonster. Regisseur Guillermo Del Toro wilde met zijn film een voorbeeld van pure liefde geven, zonder voorwaarden. Oftewel: mét seks. Del Toro is niet de eerste die gefascineerd is door monsterminnaars: in Beauty and the Beast zien we het meisje Belle die verliefd wordt op een harig beest. Beverly Switzier kruipt in de film Howard The Duck onder de dekens met een buitenaardse eend en in King Kong krijgt Ann Darrow vlinders in haar buik van een gigantische gorilla.

Pure liefde, zonder voorwaarden

Een overeenkomst tussen de monsters zijn de menselijke trekjes. Zo heeft het zeewezen een behoorlijk, zeg maar gerust aantrekkelijk, gespierd mannentorso, wandelt het beest op twee benen door zijn paleis en spreekt de buitenaardse eend indrukwekkend goed Engels. Het lijkt een voorwaarde te zijn voor een liefdesrelatie tussen mens en monster. Voor UvA-seksuoloog en hoogleraar aan het AMC Ellen Laan klinkt dat logisch. ‘De meeste mensen die met elkaar een relatie krijgen, lijken op elkaar. Dat kan op het gebied van sociaal economische status, opleiding, interesses of uiterlijk. We vallen in de meeste gevallen op ons evenbeeld.’

Wippen met een monster

Echter, seks met een monster komt (bijna) nooit in beeld. Sterker nog: de camera draait weg als Belle tegen het einde van de film het beest op zijn harige lippen kust. Het blijft in films vaak bij een platonische relatie. Regisseur Del Toro durft met The Shape of Water wel een stapje verder te gaan, maar het meisje en het zeemonster komen niet verder dan een naaktscène. Wellicht wist Del Toro dat daar alleen maar narigheid van zou komen, zoals in de Mexicaanse horrorfilm La Región Salvaje, waar vrouwen tot de dood aan toe seks hebben met een ruimtewezen met glibberige tentakels. Of misschien lijkt seks met een monster wel te veel op seks met een dier, ofwel bestialiteit, en dat wordt in de wet erkend als dierenmishandeling. Of mensenmishandeling in het geval van King Kong.

Erotisch? Of toch niet?

Het niet expliciet in beeld brengen van seks kan volgens de seksuoloog juist voor meer opwinding zorgen. ‘Het is heel moeilijk om een seksscène mooi, liefdevol, plezierig en écht in beeld te brengen’, zegt Ellen. ‘Je bereikt meer erotiek door dingen niet helemaal te laten zien. Dan kun je als kijker je eigen verbeelding gebruiken.’ Daarnaast vindt Ellen dat de seksscenes er in veel Nederlandse films behoorlijk plat uit zien. ‘Vol stereotypen! Er heerst het idee dat ‘seks’ pas gezien mag worden als ‘seks’ als er penetratie in voorkomt, maar daar ben ik het niet mee eens. Er zou een nieuwe definitie van seks gemaakt moeten worden: klaarkomen bij je sekspartner. Dan is het ook veel duidelijker dat seks over plezier gaat. Niet alleen voor mannen, maar ook voor vrouwen.‘

Omgekeerde wereld

Waarom zien we het eigenlijk nooit andersom? Het meisje wordt altijd verliefd op een monster, maar we zien nooit een mooie man vallen voor een afschuwelijk lelijk vrouwelijk wezen. ‘Ik heb natuurlijk nooit onderzoek gedaan naar de relatie tussen monsters en mensen’, zegt Ellen lachend. ‘Maar wat mij opvalt is dat de fantasysprookjes veelal door mannelijke regisseurs worden gemaakt.' Daar heeft ze gelijk. Beauty and the Beast, King Kong, Howard the Duck, The Shape of Water én La Región Salvaje zijn allen geregiseerd door een man. 'Waarschijnlijk vinden ze het fijn om te fantaseren over dat het mooiste meisje van de klas ook op een onaantrekkelijke jongen, ofwel monster, kan vallen.’ 

Het mooiste meisje van de klas en haar minnaar

Monsterminnaars in films zijn best sexy en zo nu en dan levert het een tot de verbeelding sprekende hartstochtelijke scène op. Gelukkig eigenlijk, dat het bij het bij de suggestie van de neukpartij blijft. Dat is veel erotischer én - niet geheel onbelangrijk - legaal. Want of we nou zitten te wachten op nog meer scènes waarbij tentakels in vagina's verdwijnen? Niet per se.

Benieuwd naar de monsterminnaar in The Shape of Water ? De film draait nog in filmhuizen en bioscopen mét CJP-korting.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.