Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
'Ik vind vrouwen normaal niet grappig, maar jou wel'
08 MRT 2018 • Door Zoë Heijke en Marike Wouters • Beeld: Anne van Zantwijk, Jaap Reedijk en Curly and Straight • Meer blogs over Theater

'Ik vind vrouwen normaal niet grappig, maar jou wel'

Nog steeds lopen vrouwelijke cabaretiers tegen het vooroordeel aan dat vrouwen geen humor hebben. De seksistische opmerkingen vliegen hen met regelmaat om de oren. Wat moet er anders? Vier vrouwelijke cabaretiers aan het woord.

Kirsten van Teijn (28) was verbijsterd toen ze hoorde hoe een programmeur haar aankondigde tijdens een cabaretavond: ‘Je hebt knappe cabaretières en lelijke cabaretières. De lelijken hebben meestal meer inhoud dan de knappen, maar we gaan nu kijken naar….’ Ze stond perplex van het seksisme: “Ik ben op dat moment het podium opgelopen en zei: ‘Wat ben je in hemelsnaam aan het zeggen?! Wat is je punt? Ik wil dat je eerst je punt maakt.’ Maar dat kon hij helemaal niet. Vervolgens ging het publiek zich er ook nog mee bemoeien met opmerkingen als: ‘Ik ken wel meer cabaretières die knap zijn én inhoud hebben.’ Het werd allemaal heel gênant.”

Het probleem zit hem volgens Kirsten in het feit dat mensen dingen graag met elkaar vergelijken. “Alleen vrouwelijke cabaretiers maken doorgaans een andere vorm van cabaret dan mannen. Mannelijke cabaretiers hebben vaak hardere humor en bij vrouwen zit de grap doorgaans in de emotie of het gevoel dat ze op het publiek overbrengen.”

Lisa Loeb (28), de ene helft van het cabaretduo Matroesjka, krijgt na bijna elke voorstelling een compliment en belediging in één: ‘Ik vind vrouwen normaal niet grappig, maar jullie wel.’ Met daarbij de afsluitende woorden: ‘Jullie hebben tenminste mannenhumor.’ Volgens Lisa komt het waarschijnlijk door hun harde aanpak. “Onze scenes zijn vaak nét op het randje. We schuwen onderwerpen als pedofilie niet. Maar is dat specifiek mannenhumor? Alsof vrouwen het alleen maar over tampons hebben.”

Lisa weet inmiddels dat ze niet meteen in de verdediging moet schieten bij dergelijke opmerkingen. “Aan mij de taak om de absurditeit van het vooroordeel te laten zien. Ik reageer nu vaak met: ‘Ik zeg toch ook niet tegen jou dat jij geen arts kan zijn, omdat jij een man bent zonder inlevingsvermogen?’ Op die manier kantel je iemands wereldbeeld en dat is precies het doel van een cabaretier.”

Kiki Schippers (29) voelt vaak aan het begin van de show het vooroordeel door de zaal heen golven. “Ik zie ze dan denken: ‘Oh, daar is wéér een vrouw met een gitaar. Ze gaat zeker van die suffe kutliedjes zingen over ongesteldheid.’ Vaak zijn dat mensen die door hun man of vrouw naar mijn voorstelling zijn meegesleurd en achteraf juist laaiend enthousiast zijn.” Toch snapt Kiki het vooroordeel wel. “Er zijn veel meer mannen dan vrouwen die het vak uitoefenen. Dan is het logisch dat er minder grappige vrouwen in de cabaretwereld zijn. In het vak zitten veel haantjes, man en vrouw. Je moet wel stoer zijn om daar tussen te gaan staan.”

Janneke de Bijl (36) speelt regelmatig in comedyclub Toomler. Helaas, als een van de weinige vrouwen. Want er zijn maar een paar vrouwelijke cabaretiers aangesloten bij Comedytrain. “De stand-up is echt een mannenwereld. Comedytrain zou heel graag meer vrouwelijke cabaretiers willen, maar die melden zich niet aan. Dat zie je ook terug op open podia. Blijkbaar kiezen minder vrouwen voor dit beroep. Daarom voel ik het als een missie om meer vrouwen in Toomler te krijgen. Dan wordt het misschien op den duur normaler dat ook vrouwen aan cabaret en stand-up doen.” (Tekst gaat verder na de video )

Janneke ziet het heersende vooroordeel inmiddels als een compliment. “Er zullen nog steeds mensen voorafgaand aan mijn optreden denken: ‘Ojee als dat maar leuk wordt.’ Maar als ze het achteraf leuk vinden, dan was ik wel de enige vrouw die avond en zullen ze me niet snel vergeten. Voor mannen is dat lastiger. Er zijn zoveel mannelijke cabaretiers waarmee ze zichzelf kunnen vergelijken. Wat dat betreft begeven wij ons nog wat meer op onontgonnen terrein.”

De cabaretières zijn dit jaar allemaal te zien in de theaters van Nederland… mét CJP-korting! Janneke de Bijl tourt met de andere finalisten van Cameretten, Kirsten van Teijn staat momenteel met haar avondvullende show ZALF in de theaters, Kiki Schippers speelt t/m oktober try-outs en gaat op 31 oktober in première in de Kleine Komedie in Amsterdam en ook de voorstelling Brainwash van Matroesjka gaat daar op 19 oktober in première.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.