Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Dit wil je (niet) zien in de bioscoop #3
20 MRT 2018 • Door Redactie • Beeld: Call me by your name • Meer blogs over Film

Dit wil je (niet) zien in de bioscoop #3

De afgelopen weken zag de redactie van CJP de films Lucky, Call me by your name en The Florida Project. Dit vonden ze ervan:

Als we de bioscoop uitlopen, willen we het liefst van de daken schreeuwen hoe het was. Aangezien we niet altijd op het dak kunnen klimmen, recenseerden wij drie films die nu te zien zijn op het witte doek.

Lucky volgens Rick

'Een voorwaarde om de kijker mee te slepen in een film: zet zo geloofwaardig mogelijk een karakter neer. In Lucky lukt dat simpelweg, omdat het personage van Lucky erg dicht bij acteur Harry Dean Stanton ligt. Het was zijn laatste rol voor zijn dood. Hij overleed vorig jaar op 91-jarige leeftijd, enkele maanden na de opname van de film.

In Lucky speelt hij een krasse knar op leeftijd, die worstelt met ouderdom en de onvermijdelijke dood. Lucky woont nog altijd op zichzelf in een slaperig Amerikaans stadje. Iedere dag is min of meer hetzelfde: uitgebreide ochtendyoga, een wandeling door de buurt en een Bloody Mary in de plaatselijke kroeg. Regisseur John Carroll Lynch heeft van Lucky – zijn regiedebuut – een melancholische parel gemaakt. Het is in alles een eerbetoon aan acteur Harry Dean Stanton, die zijn rol met verve speelt. Hij is irritant als eigenwijze hoogbejaarde, maar ontroert ook met de hulpeloosheid en angst die bij zo’n hoge leeftijd horen.

Lucky verhaalt over grote thema’s als het leven en de dood, maar doet dat zonder weidse bewoordingen of omhalen. Juist met liefdevolle dialogen en scènes schieten Stanton en Lynch in de roos.'

Call me by your name volgens Zoë

‘Alle lof voor het Oscar winnende Call my by your name is begrijpelijk: het is een sensatie voor je hersenen en hart. De film, naar de gelijknamige roman van André Aciman, vertelt het verhaal van de 17-jarige Elio Perlman (Timothée Chalamet, red.) die de zomer met zijn ouders doorbrengt in Noord-Italië. Zoals elk jaar heeft zijn vader (Michael Stuhlbarg, red.), die hoogleraar archeologie is, een amitieuze student uitgenodigd om de zomer met de familie door te brengen.

Dit keer is dat de 24-jarige blonde god Oliver. De rol wordt gespeeld door Armie Hammer die eigenlijk wat te oud oogt hier voor. In de broeierige Italiaanse zomer ontwikkelt zich een flirterige vriendschap tussen Elio en Oliver die uitgroeit tot liefde, zoals liefde écht is: ingewikkeld, met onuitgesproken verwachtingen, twijfels en pijn.

Regisseur Luca Guadagnino heeft niets, maar dan ook niets versneld. Elke beweging en ieder gevoel is tot in detail uitgewerkt. Zo ook de tranentrekkende monoloog van Stuhlbarg tegen het einde van de film, die iedere 17-jarige wel van zijn vader had willen horen. Call me by your name is prachtig en intiem en laat je smachten naar dat heerlijke, onzekere gevoel van liefde. Wanneer begint de zomervakantie?’

The Florida Project volgens Katina

‘Normaal vind ik het niet zo boeiend om naar spelende kinderen te kijken, maar The Florida Project maakt zelfs dit interessant. De film vertelt het verhaal van de 6-jarige Moonee (Brooklynn Prince, red.). Samen met haar 22-jarige moeder en twee beste vriendjes slijt ze haar dagen in een goedkoop motel in Florida: door haar ogen een roze kasteel vol avonturen.

Je ziet de hele film vanuit het perspectief van Moonee. Echt, er is bijna geen shot te vinden die niet op haar ooghoogte is gefilmd. Ze heeft dus ook nauwelijks een idee wat haar moeder allemaal moet doen om weer een overnachting te betalen. Het prachtige verhaal snijdt een maatschappelijk thema aan: ook in werkelijkheid worden de goedkope motels rondom Orlando bewoond door arme Amerikanen die zich geen huis kunnen veroorloven.

Misschien voelt de film juist daarom wel zo echt en hartverscheurend. Daarnaast weet de kleine actrice Brooklynn haar rol zo overtuigend te spelen, dat je je als kijker continu afvraagt of je naar een film zit te kijken of een reallife televisieprogramma. Briljant!'

Logisch dat je nu al halverwege een sprint naar de bioscoop bent. Maar wacht! Vergeet je CJP-pas niet mee te nemen. Met je pas krijg je namelijk korting op onder andere Pathé, VUE en Kinepolis, maar ook filmhuizen als het Louis Hartlooper Complex, KINO en FC Hyena. Check alle bioscopen en filmhuizen waar we korting op geven.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.