Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Dit toneelstuk is GTST op speed
13 MRT 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: Annaleen Louwes • Meer blogs over Theater

Dit toneelstuk is GTST op speed

Griekse tragediën saai en gedateerd? Dan heb je Andromache nog niet gezien: 10x heftiger dan GTST

‘Orestes houdt van Hermione, Hermione houdt van Pyrrhus, Pyrrhus houdt van Andromache, Andromache houdt van Hector – en Hector is dood.’

Dat is zo’n beetje het plot van Andromache, hier even kort en bondig samengevat door Toneelschuur Producties. Het stuk wordt de komende maanden in de bewerking van Jean Racine (1667) opgevoerd. Misschien val je in slaap bij de woorden ‘Grieks’ of ‘tragedie’, maar dan moet je a) wat vroeger naar bed gaan en b) Andromache gaan zien, want het is net een soapserie. En wel hierom:

1. Liefde is de brandstof

Zoals in alle soaps is liefde de drijfveer. De personages in Andromache jagen een relatie à la Ludo en Janine Sanders na: gepassioneerd en explosief. Probleem is alleen dat de liefde nooit wederzijds is. In Andromache’s geval is dat lastig: in de Trojaanse oorlog is ze haar man Hector verloren en nu is ze ‘oorlogsbuit’ van Pyrrhus. Die hopeloos verliefd op haar wordt. Terwijl thuis zijn soon te be wife Hermione vol verlangen op hem wacht. Het wordt er allemaal niet makkelijker op als de Grieken Orestes langs sturen, die dan weer als een blok valt voor Hermione.

2. Moord is aan de orde van de dag

Weet je nog, zo’n drie jaar geleden, toen Bianca Ardil uit het raam duwde in het zoveelste seizoen van GTST? In Andromache is moord en doodslag ook aan de orde van de dag. Maar wat wil je ook, met een stuk dat vlak na de Trojaanse oorlog plaatsvindt. Andromache is de grote verliezer. Haar geliefde Hector is bruut vermoord door niemand minder dan Pyrrhus, die vervolgens verliefd op haar wordt. Benieuwd hoe hij het gaat spelen. O ja, Andromache zit met nog een probleem: de Grieken willen haar zoon Astyanax hartstikke dood hebben, want die heeft natuurlijk het koninklijke bloed van Hector door zijn aderen stromen. Nou moe.

3. Iedereen is stikjaloers

O wat was Anton jaloers op Ludo toen hij een relatie met Julia begon. Zo voelen de personages in Andromache zich 24/7. Niemand ziet namelijk zijn liefde beantwoord. Volgens regisseur Olivier Diepenhorst gaat het stuk niet eens over liefde, maar ‘over mensen die denken dat ze verliefd zijn, terwijl ze eigenlijk de ander willen bezitten omdat ze niet met zichzelf kunnen leven.’ Dat is nog wel een slagje heftiger dan dat gedoe in Meerdijk.

4. De vreugde duurt altijd maar even

Als je dacht dat GTST in de hoogste versnelling van geluk naar verderf schakelt, dan heb je Andromache nog niet gezien. ‘Een achtbaan aan emoties’ is een cliché dat dit verhaal grandioos tekortdoet. Hermione leeft voortdurend tussen hoop en vrees als het aankomt op haar huwelijk met Pyrrhus. Andromache rouwt om Hector maar vecht óók voor Astyanax. En dan heb je nog Orestes, die in zijn liefde voor Hermione van hoge bergtop naar duizelingwekkend diep dal gaat.

5. Het is een drama met continu wisselende verhoudingen

Dan weer heeft Bing het overwicht in zijn vete met Ludo, dan schudt Ludo de kaarten weer op door Bing en zijn dochter uit elkaar te drijven. Nog meer dan in GTST spelen de personages van Andromache een smerig spel met elkaar. Pyrrhus houdt Hermione aan het lijntje door haar telkens weer te beloven dat ze gaan trouwen. Andromache gebruikt op haar beurt Pyrrhus als een instrument om haar zoon Astyanax te redden. De arme Orestes is een speelbal in de handen van Hermione, die eigenlijk helemaal niet in hem geïnteresseerd is. Wat. Een. Drama.

Televisie uit, theater aan. Je ziet Andromache in verschillende Nederlandse theaters voor een zacht CJP-prijsje: je hebt al een ticket voor € 18,50.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.