Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Heb jij nog ergens 100 miljoen euro liggen?
07 FEB 2018 • Door Rick van Veluw • Meer blogs over Lifestyle Expo

Heb jij nog ergens 100 miljoen euro liggen?

Kunsthandelaren en oliesjeiks kijken niet op een miljoen meer of minder als het om een zeldzame Picasso gaat. Wat zijn de duurste schilderijen van de wereld en waarom?

Onze eigen Steven Stoffers ging ooit al eens op zoek naar het antwoord op de vraag ‘Waarom is kunst zo duur?’ Een hapklaar antwoord kreeg hij niet (echt), dus daarom kijken we graag naar de duurste schilderijen van de wereld en het verhaal achter het doek. Met gelijk al een nuance: dit zijn de duurst geveilde/verkochte schilderijen ter wereld. Daarom zul je de Mona Lisa of De Nachtwacht niet aantreffen in dit lijstje.

5. Jackson Pollock – Number 17A

Hoeveel? 162 miljoen euro. In 2015 deed biljonair Ken Griffin goede zaken met kunstverzamelaar David Geffen. Laatstgenoemde verkocht Griffin – rijk geworden door een hedgefonds – twee peperdure doeken: Number 17A van Jackson Pollock en Interchange van Willem de Kooning. 
Waarom? Omdat Griffin nog ergens een paar honderd miljoen dollar had liggen? Dat vast ook, maar volgens James Rondeau van het Art Institute of Chicago omdat het hier ging om werken met een 'verpletterende indruk op de kunstwereld op het moment dat zij gemaakt werden'. Het werk van Pollock (1912 - 1956) gaat wel vaker voor astronomische bedragen over de toonbank. The Huffington Post duidde zijn artistieke en financiële waarde ooit in een achtergrondstuk. Pollock is nog altijd belangrijk en invloedrijk als aanjager van het abstracte expressionisme in de VS. Sterker nog: hij zou de Amerikaanse kunst belichamen met zijn ‘idee-gedreven’ kunst en inmiddels een too big too fail-icoon zijn. 

4. Paul Gauguin – Nafea faa ipoipo

Hoeveel? 170 miljoen euro. De familie van vermaard kunstverzamelaar Rudolf Staechelin verkocht dit werk van Gauguin in 2015 aan – houd je vast – Sheikha Al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Thani. Zij is kunstverzamelaar en werkt aan een omvangrijke collectie voor musea in Qatar. Al-Mayassa is de zus van de huidige emir van Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani.
Waarom? Een van de redenen is domweg de liquide middelen. Qatar zit door de olie-industrie aardig in de slappe was en daarom heeft Al-Mayassa een goedgevulde portemonnee om de kunstmarkt op te gaan. Ze kocht eerder ook al werken van Cézanne (daarover zo dadelijk meer) en Rothko. Gauguin zag Nafea faa ipoipo – een van de werken die hij schilderde in Tahiti - ook als een meesterwerk: hij plaatste er destijds een prijskaartje op van 1.500 franc, het hoogste bedrag dat hij ooit vroeg voor een schilderij. Ook kunstkenners noemden dit werk van Gauguin als een van de hoogtepunten in zijn oeuvre.

3. Paul Cézanne – Les jouers de cartes

Hoeveel? 210 miljoen euro. Cézanne schilderde vijf schilderijen van kaartspelende mannen in deze serie. De erven van de Griekse reder Georges Embiricos verkochten het werk in 2011 aan… de overheid van Qatar! 
Waarom? Over de schier oneindige voorraad geld van de Qatarese regering hebben we het al gehad, maar wat maakt deze Cézanne zo de moeite waard? De Franse schilder werkte vijf jaar aan deze serie. Hij maakte talloze schetsen en liet telkens weer kaartspelende mensen poseren. Cézanne wordt door kunsthistorici gezien als ‘de vader’ van grootheden als Picasso en Matisse. Dan is er ook nog het mysterie rondom het werk: Embiricos toonde het werk zelden tot nooit en sloeg bod na bod af. Tot Qatar langskwam met een offer he couldn't refuse. 

2. Willem de Kooning – Interchange

Links hangt De Kooning, rechts de Pollock.

Hoeveel? 243 miljoen euro. Daar is het olijke duo Griffin & Geffen weer. Naast Pollocks Number 17A was ook Willem de Koonings Interchange deel van een kunstdeal tussen Geffen en Griffin. 
Waarom? Net als Pollock wordt De Kooning in de VS geroemd als pionier van het Amerikaanse abstract expressionisme. Terwijl hij van origine Nederlands was: De Kooning verhuisde op zijn 22ste naar New York. Dit werk wisselde in Amerika al eerder voor miljoenen van eigenaar. De Japanse kunsthandelaar Shigeki Kameyama kocht het werk in 1989 van Edgar Kaufmann Jr voor 16.8 miljoen euro. De Kooning schilderde het werk in 1955 toen hij in New York woonde. Interchange is zijn abstracte interpretatie van het drukke verkeer en kruispunten in de stad.

1. Leonardo da Vinci – Salvator Mundi

Hoeveel? 365 miljoen euro! Als je per ongeluk hete koffie morst op Salvator Mundi van Leonardo da Vinci, heb je écht een probleem. Je krijgt namelijk de Saudische overheid op je dak. In 2017 werd dit werk tijdens een Christie’s-veiling verpatst aan een geheime bieder; later bleek dat het Saudische ministerie van Cultuur en Toerisme te zijn. Vlieg naar het Louvre Abu Dhabi en see it for yourself.
Waarom? Nou, kunsthandelaar Willem Baars snapt er niets van. ‘Knettergestoord’, noemde hij het aankoopbedrag in Trouw. ‘Dit heeft niets meer met kunst te maken. Alleen met geld en macht.’ Volgens Baars is het zelfs een onaantrekkelijk werk en is het alleen voor zoveel geld verkocht door een slimme marketingcampagne van Christie’s. Hij heeft een punt: het staat nog steeds niet helemaal vast dat Da Vinci dit werk zelf schilderde en het was lange tijd in zeer slechte staat. Wel is het een zeldzaam werk: het is een van de vijftien bewaard gebleven schilderijen van Da Vinci wereldwijd.

Wij snappen ook wel dat je niet ergens honderd miljoen euro hebt liggen. Of überhaupt honderd piek. Gelukkig kun je bij kunstuitlenen door heel Nederland voor een grijpstuiver peperdure kunstwerken huren. Met CJP-korting is dat ook heel goed te doen als je geen lid van de Qatarese koninklijke familie bent. En als je het niet aan je muur wilt, kijk je toch bij andermans muur? 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.