Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Hallo allemaal, ik vind de Luizenmoeder niet leuk
06 FEB 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: De Luizenmoeder, AVROTROS • Meer blogs over Film Lifestyle

Hallo allemaal, ik vind de Luizenmoeder niet leuk

Luizenmoeder dit, luizenmoeder dat. Iedereen steekt de loftrompet over deze hilarische basisschoolserie. CJP’s Rick keek een paar afleveringen en was niet onder de indruk.

Mijn verwachtingen waren misschien ook wel wat te hoog. Logisch wel: de recensies zijn unaniem lovend (DWDD, De Volkskrant, NRC, AD) en de kijkcijfers gigantisch. Naar de laatste aflevering keken 3,4 miljoen mensen! Dit moet wel een waanzinnige serie zijn, toch? Ik nestelde me op de bank, knalde Uitzending Gemist aan en telde na drie afleveringen hetzelfde aantal glimlachjes bij mezelf. De Luizenmoeder wordt hopeloos overgewaardeerd en wel hierom:

1. De racistische grappen zijn cliché

Nee, we gaan niet zeggen welke grappen wel of niet mogen. Maar de racistische grappen in De Luizenmoeder hebben we tien jaar geleden al gezien in Amerikaanse films of series. Aannemen dat een zwarte man de schoonmaker is? Grappen maken over de spleetogen van een Aziatisch meisje? Echt platgetreden paden. Kijk dan naar Rundfunk: daar waren dit soort grappen bikkelhard en dan gingen ze nóg verder. Daar schaamde je je voor je gelach, bij De Luizenmoeder zucht je.

2. Het acteerwerk is niet ijzersterk

In de serie spelen een aantal acteurs en actrices die hun sporen ruimschoots verdiend hebben. Neem alleen al Diederik Ebbinge, Bianca Krijgsman en Ilse Warringa. Die laatste speelt haar rol als Juf Ank met verve en sadistisch genoegen. Maar er is ook genoeg dat je doet cringen. Neem alleen al Jennifer Hoffman en haar permanente uitdrukking van verbazing: een gezicht dat ze werkelijk iedere vijf minuten trekt. Maaike Martens lijkt als Ursula ook maar twee standen te kennen: hard en zacht. Voor ‘een terechte hit (NRC)’ vind ik dat mager.

Beetje dit idee.

3. De vorm is niet origineel

Kijk, als de jubel en lofprijzing eensgezind is, dan verwacht ik een écht originele serie. Maar dat is De Luizenmoeder niet. De basisschooljungle wordt treffend op de hak genomen en daar heeft de serie goud te pakken. Maar de vorm hebben we al veel vaker gezien bij hitseries als The Office, Modern Family of Parks and Recreation: hoe een personage zich in mockumentary-vorm tot de camera richt en zijn of haar verhaal doet. Bovendien ontpopten personages als Michael Scott of Leslie Knope zich gaandeweg de serie als meer dan grappenkanonnen. Dat moet Juf Ank nog maar klaarspelen.

4. De stijl is ambigu

De Luizenmoeder twijfelt tussen over de top of de wat fijnere satire. Ilse Warringa speelt haar Juf Ank met volvette manie, volledig over de top. Jennifer Hoffman houdt haar Hannah zo neutraal mogelijk, als het oog in de storm. Het is als Toren C versus Jeuk. Kinderen die Maledief heten omdat ze op de Malediven zijn verwekt: ik zou er niet van op kijken als dat bestaat, dus vind ik het niet grappig. Henry van Loon die als conciërge Volkert The Sound of Silence covert en de hele school kalmeert is een fraai staaltje absurdisme: daar kan ik wel om lachen. Wil De Luizenmoeder een karikatuur zijn of écht wat zeggen?

Eens met Rick of vind je De Luizenmoeder hi-la-risch? Laat het weten in de comments! 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.