Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Even een applaus voor Joaquin Phoenix
12 FEB 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: Joaquin Phoenix in Her, Warner Bros Studios • Meer blogs over Film

Even een applaus voor Joaquin Phoenix

We hebben het te weinig over Joaquin Phoenix. Want hoe goed is hij wel niet inYou Were Never Really Here? Onze Rick brengt een ode aan zijn oeuvre.

Ik ben fan van Phoenix sinds Her. Een van de beste films ooit als je het mij vraagt: de romance tussen Joaquin Phoenix en Scarlett Johansson als computerstem is grappig, dramatisch en vervreemdend. Daarna was ik aangestoken door het Phoenix-virus en keek ik bijna alle films waar hij ooit in speelde. Gladiator, Inherent Vice en nu weer in You Were Never Really Here: stuk voor stuk top en wat mij betreft komt dat door Phoenix. In al deze rollen is hij geweldig:  

Johnny Cash in Walk the Line

Een van de grootste zangers ooit portretteren in een biopic: ga er maar aan staan. Johnny Cash was zelfs veel meer dan dat: een karakter, een legende, een icoon. Joaquin Phoenix speelt hem in Walk the Line en overtreft de verwachtingen. Phoenix bewijst in die film een echte karakteracteur te zijn en klinkt zelfs als Cash. Hij zet de countryzanger neer als een voortdurend lijdende ziel. Nog beter wordt het dankzij het vlammende samenspel met Reese Witherspoon, die voor haar rol in Walk the Line een Oscar kreeg. 

Theodore Twombly in Her  

Nog zo’n uitdaging. Hoe speel je geloofwaardig zonder tegenspeler van vlees en bloed? In Spike Jonze’s Her kruipt Phoenix in de rol van Theodore Twombly, een thirtysomething die een scheiding verwerkt en een lullig baantje heeft bij een wenskaartenbedrijf. In de computergestuurde stem van Samantha (Scarlett Johansson) vindt hij een nieuwe liefde. Phoenix speelt Twombly zó knap. Alle facetten van de liefde – lust, jaloezie, lol – speelt hij geloofwaardig en oprecht, ondanks het gebrek aan een fysieke tegenspeler. Ik wist niet dat verkering met een robot zo mooi kon zijn. 

Freddie Quell in The Master

In The Master bewijst Phoenix hoezeer hij zich in een karakter kan vastbijten. Hij is oorlogsveteraan, paria en cultvolger in deze film van Paul Thomas Anderson. Ondanks zijn manie en gestoorde uitspattingen is Phoenix als Freddie Quell iemand die je begrijpt en in wiens wereld je wordt meegesleept. Mark Moorman van Het Parool durfde de acteur in 2013 zelfs te vergelijken met Marlon Brando en Robert de Niro in zijn recensie over The Master.

Doc Sportello in Inherent Vice

Na al die raving reviews werkten Anderson en Phoenix opnieuw samen voor Inherent Vice. Een van de meest onbegrijpelijke films die ik ooit heb gezien, maar wat een heerlijk vreemd spektakel. Phoenix speelt de voortdurend blowende privédetective Doc Sportello die in de verdwijningszaak van een vastgoedmakelaar duikt. Vanaf dat moment duikelt het plot in een k-hole en mag Phoenix als een prettig verwarde stoner langs bij de meest kleurrijke personages. Een smakelijke film waar hij ogenschijnlijk veel plezier heeft. 

Joe in You Were Never Really Here

Geweldig verhaal van Joaquin Phoenix in gesprek met De Volkskrant over You Were Never Really Here: een kungfu-expert kwam op de set om hem wat moves te leren, maar Phoenix stuurde de man weg. Zijn personage had volgens hem geen kungfu nodig. ‘Hij komt binnen en slaat iemands hersenpan in met een hamer.’ Het zegt alles over hoe hij kijkt naar zijn personages en de manier waarop hij ze speelt. In You Were Never Really Here is Phoenix de zwaar getraumatiseerde Afghanistan-veteraan Joe, die na terugkomst in de States gaat werken als huurmoordenaar. Opnieuw een gekweld, treurig en gewelddadig personage van Phoenix, die angstaanjagend en meelijwekkend is.

You Were Never Really Here is te zien in de bioscoop: ga 'm checken met CJP-korting bij diverse filmhuizen door heel Nederland. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.