Ontdek
Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Dit is het brein achter de Tony's smaken
15 FEB 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: Rick van Veluw, Tony's Chocolonely • Meer blogs over Lifestyle

Dit is het brein achter de Tony's smaken

Karamel-zeezout, framboos-knettersuiker, pecan-kokos: wie verzint toch al die heerlijke Tony's Chocolonely-smaken? Wij vonden het genie achter de lekkerste Tony’s repen.

In de Tony’s winkel in Amsterdam is er één gedeelte waar je niet mag komen: een grote keuken vol machines. Bij hoge uitzondering gaat de deur voor ons open. Op het aanrecht liggen bakjes met allerlei ingrediënten en snijplanken. Verderop staan drie grote chocolademachines gebroederlijk naast elkaar te draaien. Dit is het domein van Eva Wieleman, Spice Girl van Tony’s Chocolonely. Het brein achter smaken als pretzel-toffee (krijg je nu cadeau als je een CJP-pas koopt!) of melk-rogge-zeezout.

Eva Wieleman, het brein achter de Tony's smaken.

Zit jij hier nou de hele dag na te denken over nieuwe smaken?
‘Nou, niet alleen denken. Ik ben productontwikkelaar bij Tony’s en verzin samen met mijn collega Fleur ideeën en concepten voor nieuwe smaken. In dit keukentje maak ik testsamples. Als we een goed idee hebben voor een reep, maak ik hier die zelf en proeven we ‘m met het team.’
Smaken als karamel-zeezout en framboos-knettersuiker zijn dus allemaal geboren in een klein keukentje?
‘Ja, dat klopt.’
Hoe word je hoofd smaken bij Tony’s Chocolonely?
‘Ik heb voedingsmiddelentechnologie gestudeerd in Den Bosch. Daarna ben ik via een stage bij Tony’s terechtgekomen.’

Er staan allerlei geheimzinnige bakjes in Eva's keuken.

Chocolade om half negen ’s ochtends

Hoe ziet dat proces eruit, van het verzinnen tot een reep totdat ‘ie in de winkel ligt?
‘Stel: we hebben een aantal goede ideeën voor nieuwe repen. Dan maak ik die hier met mallen uit de fabriek. Ik heb hier allerlei soorten chocolade tot mijn beschikking: melk, donkere melk, puur of wit. Meestal doen we pas een proefronde als ik iets van tien verschillende repen heb gemaakt. Ik proef samen met drie collega’s. Soms zit er niets tussen, soms zijn acht van de tien repen heel lekker. De echte toppers laten we proeven aan onze directeur en het marketinghoofd. Als die ook groen licht geven, gaan we naar de fabriek voor een test. Pas als daar ook alles klopt, kan de reep in de fabriek gemaakt worden.’
Eet je iedere dag chocolade?
‘Nee, maar wel vier van de vijf werkdagen. Ik heb er ook altijd wel zin in. Alleen op een maandochtend om half negen heb je soms niet zo’n trek, als je net je ontbijt achter de kiezen hebt. Na tien proefstukjes laat ik de boterhammen bij de lunch meestal staan, dan ga ik voor een salade.’

De chocolade staat hier altijd lekker te draaien.

Gebakken uitjes

Hoe kom je op ideeën voor nieuwe smaken?
‘Oh, die ideeën komen echt overal vandaan. Via social media krijgen we suggesties, collega’s hebben ideeën en ik laat me ook inspireren door smaken in landen als de Verenigde Staten en Engeland. Die lopen voorop in chocoladetrends. Maar we kijken ook naar welke soorten cacao er verbouwd worden in Ghana en Ivoorkust, waar onze cacao vandaan komt. Ik ben eigenlijk de hele dag bezig met smaak. Als ik iets zie in restaurants, tijdschriften, koekjes, desserts of andere gerechten, dan wil ik dat in een reep stoppen.’
Heb je daar een voorbeeld van?
‘Laatst at ik in een Amsterdams restaurant een toetje met gevriesdroogde olijfolie. Was heerlijk. Mijn collega Fleur is toen teruggegaan naar dat restaurant voor het recept en we hebben dat in een reep gestopt. Dat werd uiteindelijk niks, maar het idee was echt gaaf. Dat romige van chocola met olijfsmaak, hmmm.’
Maak je ook wel eens testrepen die flink tegenvallen?
‘Zo vaak. Als je zoveel experimenteert, is niet alles lekker. We hebben een tijdje geëxperimenteerd met groenten. Gebakken uitjes en dat soort dingen. Dat was ‘m niet. Soms maak je een heel lekkere reep, maar kunnen we de herkomst van de ingrediënten niet helder krijgen. Dat is voor Tony’s heel belangrijk, aangezien we als missie hebben om de chocolade-industrie 100% slaafvrij te maken. Dan mogen er ook geen misstanden in de productieketen van andere ingrediënten voorkomen.’

Met deze mallen maakt Eva iedere dag een aantal testrepen.

Glühwein

Op welke smaken ben je trots?
‘Stracciatella. Dat was technisch een hoogstandje, omdat we pure chocoladesnippers in witte chocolade verwerkt hebben. Dat is heel lastig, want pure chocolade heeft een hoger smeltpunt dan wit. Alle cacao voor die reep hebben we rechtstreeks ingekocht bij boeren in Ghana en Ivoorkust. De kerstreep met glühwein was ook erg geslaagd. In die reep zat een kerstboom met een gaatje erin. Die kon je heel leuk in de boom hangen. De glühwein-smaak was ook geslaagd. En dan wil ik toch ook wel de pretzel-toffee noemen. Daar hebben we twee jaar aan gewerkt en nu is ‘ie er eindelijk.’
Wat is jouw favoriete smaak?
‘Dat was altijd rabarbercrumble, maar dat was een tijdelijke reep. Zo’n fijne smaak met dat zuurtje, het boterige en het kruim. Nu is pretzel-toffee mijn favoriet. Daar pak ik nog wel eens een stukje van mee.’
Tot slot: waar werk je nu aan?
‘Ik ben nu bezig met de najaarsrepen. Maar ik ga je niet vertellen met welke smaken ik werk. Dat is geheim. Nog even wachten dus!’

Als het water jou ook in de mond loopt, koop dan snel een CJP-pas: je krijgt er nu namelijk een Tony’s Chocolonely met pretzel-toffeesmaak bij!

Comments

Gerelateerde kortingen

Amac
tot 11% Cashback

Amac

Tot 11% cashback op Apple-producten

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.