Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De Ontgroening: De Hallen
26 FEB 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: De Hallen, Rick van Veluw • Meer blogs over Expo

De Ontgroening: De Hallen

De Hallen gaat trouwen! Redacteur Rick vierde een vrijgezellenfeest in het Haarlemse museum, ook al was hij er nog nooit eerder geweest.

Wat verwacht ik?

Ik ben nog nooit op het vrijgezellenfeest geweest van iemand die ik niet ken. Toch staat me dat vandaag te gebeuren in Haarlem. De Hallen fuseert binnenkort met de buurman, het Frans Hals Museum, en dat wordt gevierd met een heus huwelijk. De klassieke werken van Frans Hals komen dan naast de hedendaagse, moderne werken van De Hallen te hangen. Voor de bruiloft besluit ik nog even langs te gaan.

De entree van De Hallen.

Bordje pasta

Met een lichte kater aankomen op een vrijgezellenfeest is echt een dom idee, maar bij mij is dat toch het geval. Gelukkig is De Hallen een oase van rust op vrijdagmiddag. Bij de expositie A Global Table ben ik een tijdje als enige in de ruimte en dat is zalig. A Global Table gaat kortweg over eten. Dan vooral de sociaal-culturele betekenis dat een bordje pasta of rijst heeft: waar komen de ingrediënten vandaan en wie heeft het gerecht verzonnen? Zo vindt je bij binnenkomst een Spaanse tegelvloer die bestaat uit koffie en suiker. De Colombiaanse kunstenaar Felipe Arturo verwijst daarmee naar de Spaanse overheersing van Colombia en de rol die koffie en suiker speelden in de export.

De Spaanse patronen van Arturo.

Enorme berg zout

Als het over kolonialisme gaat, ontbreekt Nederland natuurlijk niet. De gigantische berg zout in het midden van de ruimte is niet te missen. Er steken tuinschepjes in. Huh? Blijkt dus dat je dit door een Winti-priester gezegende zout mee naar huis nemen. Onze WIC spande in de 17e eeuw slaven voor hun zoutkarretje: in Bonaire werden grote hoeveelheden zout gedolven en verscheept naar handelsposten. Het zakje zout voor museumbezoekers is er niet voor in de keuken, maar om het op te lossen in water en het dan weg te gooien. Op die manier kun je ‘het verleden loslaten en hopen op vergeving’. Ik besluit mijn zonden nog even met me mee te dragen. 

Dit is wel een fikse berg zout, toch?

Verderop staan een paar Xenos-tassen tegen de muur. Als ik om de hoek loop, zie ik drie hoge muren gemaakt van tassen. Daartussenin geklemd drie televisies die een treinreis van twee Kirgizische vrouwen tonen. Op de middelste tv zingt één van de vrouwen een Russisch lied. Het is onverwachts prachtig.

Geen idee wat ze precies zingt, maar het is mooi.

Ontdekkingstocht

A Global Table is niet zo groot, maar ik loop er toch lang rond. Als ik genoeg gezien heb, neem ik de trap naar de vaste collectie en ontdek ik dat De Hallen – natuurlijk – veel groter is. Het museum heeft overal trappen en loopbruggen zodat je op een spannende ontdekkingstocht kunt gaan. Helemaal leuk als het niet zo druk is: dan voelt het alsof jij de eerste bent die dit trappetje ontdekt heeft. 

Even een mooie trapfoto.

De leukste werken zijn video’s. In Contingent van Rivane Neuenschwander eten mieren de wereld op. Neuschwander heeft een wereldkaart getekend met honing en laat er dan duizenden mieren op los. Een simpel en doeltreffend werk: zijn wij als de mieren die wereld opeten? Maar ook: wat betekenen grenzen nog als je ziet hoe Chili en Argentinië sneuvelen onder de mierenhonger? In de timelapse van tien minuten zie je ook mieren die doelloos rond rennen, alsof ze het allemaal ook niet meer weten. Mijn hoofd duizelt van alle metaforen die ik kan verzinnen.

Deze mieren hebben dit klusje in tien minuten geklaard.

Striptease in een veilinghuis

Een paar trappen verder staat een video van veilinghuis Christie’s te spelen. In Strip the Auctioneer doet de veilingmeester zijn outfit van de hand. Voor het goede doel én voor de kunst. Je ziet namelijk de waanzin van kunstveilingen als mensen in de zaal tegen elkaar opbieden voor zijn rechtersok en er $ 2.200 voor wordt neergeteld. Is dit kunst omdat het verkocht wordt in een veiling? Of wordt het kunst omdat mensen er zoveel geld voor over hebben? Het toont de idiotie van dit soort veilingen en de marktwerking die ontstaat als schatrijke mensen hun spierballen laten rollen. Fascinerend om naar te kijken. Na de verkoop van twee schoenen, twee sokken en een overhemd haak ik af.

Hier wordt een linkerschoen verpatst.

Eindoordeel

Zo’n kunstzinnig vrijgezellenfeest heb ik nog nooit gehad. De Hallen is ook zonder het Frans Hals Museum dik de moeite waard. Vooral de sterke selectie van het museum valt op: in de collectie zitten stuk voor stuk parels. Na het huwelijk met de buurman wordt die collectie alleen maar sterker. Zo heeft Haarlem er binnenkort een powercouple bij.

Komt dat even mooi uit: met CJP krijg je korting op De Hallen én het Frans Hals Museum! Tot en met 11 maart leven de musea nog even gescheiden, maar vanaf 29 maart ben je welkom in het vernieuwde Frans Hals Museum.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.