Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Zo kick je af van je smartphoneverslaving
30 JAN 2018 • Door Zoë Heijke • Beeld: De hooglanden van IJsland © Jacqueline Hassink • Meer blogs over Expo

Zo kick je af van je smartphoneverslaving

Alle junkies verzamelen! Deze apps maken korte metten met die hunkering naar je telefoon.

1. Moment

'Nee, ik ben echt niet verslaafd aan mijn telefoon. Ik lees dit artikel, omdat ik studieontwijkend gedrag vertoon.' Welkom. Je bevindt je in de eerste fase van het afkickproces. Ook wel de ontkenningsfase genoemd. Download Moment om te testen hoe verslaafd je echt bent. De app meet je smartphonegebruik op een dag en laat zien welke apps je het vaakst en het langst gebruikt. En? Verslaafd? Stel dan een gebruikslimiet in van bijvoorbeeld twee uur. Zit je er overheen? Dan is je telefoon die dag alleen nog voor noodgevallen beschikbaar. 

2. Forest

Moment is een fijne app om bewust te worden van je smartphoneverslaving, maar soms heb je gewoon behoefte aan een complimentje als je twee telefoonvrije uren hebt doorstaan. Download dan Forest. De app laat je - net als Moment - voor langere tijd geconcentreerd werken of studeren zonder afgeleid te worden. Maar bij de start van je telefoonvrije periode plant Forest een zaadje van een digitale boom die in de loop van de ingestelde tijd uitgroeit tot een boom. Kijk je in de tussentijd toch? Dan wordt de boom genadeloos omgehakt en kun je weer opnieuw beginnen. Leuk feitje voor de echte doorzetter: na 250 bomen wordt er door het goede doel WeForest een echte boom geplant in een bos naar keuze. 

3. Space

Ook Space houdt dagelijks bij hoe vaak je je telefoon pakt en welke apps je het meest gebruikt. Is je telefoongebruik te hoog? Dan komt zenboeddhist Sato in beeld: een stripfiguurtje dat bijhoudt of je telefoongebruik niet uit de hand loopt. Handige extra functies van Space zijn het tijdelijk uitschakelen van notificaties van bijvoorbeeld Whatsapp, zodat je scherm niet steeds oplicht als je aan het werk bent. Slim!

4. Flipd

Voor de échte verslaafden is er Flipd. Deze app kan - na toestemming van jou - je smartphone voor een bepaalde periode op slot zetten. Je bent gewaarschuwd: zodra hij op slot staat, is er geen mogelijkheid meer om hem aan te krijgen tot de telefoonvrije periode om is. Nee, zelfs het herstarten van je telefoon helpt niet. 

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.