Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Waarom deze Japanse man zo geliefd is
03 JAN 2018 • Door Zoë Heijke • Beeld: Atlas Contact • Meer blogs over Festival Lezen

Waarom deze Japanse man zo geliefd is

Je hebt of alles of nog nooit een boek van Haruki Murakami gelezen. Een middenweg lijkt er niet te zijn. 

Zijn werk wordt door critici wereldwijd lovend besproken en onder zijn lezers is hij mateloos populair: Haruki Murakami. De Japanse schrijver is zelfs zo populair dat de verschijning van zijn nieuwe boek Metaforen verschuiven, het tweede deel van De moord op Commendatore, wordt gevierd met een tweedaags festival vol literatuur en muziek op het cruiseschip SS Rotterdam. Heel artistiek Nederland is erbij: van Jett Rebel en Pepijn Lanen tot Georgina Verbaan en Jelle Brandt Corstius. Niet vaak wordt een schrijver zo aanbeden als Murakami. Wat is het precies dat hem zo geliefd maakt?

Murakami Weekend

Geweldige beeldspraken

De 86-jarige schrijver wordt gezien als een geduchte Nobelprijskandidaat en houdt liever vragen in de lucht dan ze duidelijk te beantwoorden. Dat laatste is volgens schrijver Tim Krabbé de reden van zijn succes. Tijdens een tafelgesprek bij De Wereld Draait Door begint Krabbé een monoloog – met duizend woorden per minuut – over wat Murakami volgens hem zo bijzonder maakt: ‘Zijn beeldspraken zijn geweldig. Waar een mindere schrijver zou schrijven: “Ze zaten niet op dezelfde golflengte”, daar schrijft hij: “Als de dalai lama op sterven had gelegen en Erik Dolphy hem via modulaties in het timbre van zijn basklarinet nog duidelijk had willen maken hoe belangrijk het is om de juiste motorolie voor je auto te kiezen, dan hadden ze beter met elkaar gecommuniceerd dan ik met Noboru Wataya”.’

De moord op Commendatore, deel 1: Een Idea verschijnt (via bol.com)

Slimme marketing

Murakami is een woordkunstenaar. Maar zou dat echt de enige reden voor zijn populariteit zijn? 'Of is het een poging in te spelen op de trend van bingewatchen, door een vorm van bingelezen te introduceren?', vraagt Auke Hulst zich in een artikel van NRC af. Het zou mogelijk zijn. Voor zover bekend sluit het nieuwe boek Metaforen verschuiven aan op het eerste deel van De moord op Commendatore. Beide boeken - van ruim 1000 bladzijden per boek - verschijnen precies een maand na elkaar. Je zou kunnen denken dat Murakami er ook één heel dik boek van had kunnen maken. Misschien een idee van de marketingafdeling om heel veel geld te verdienen?

Helemaal waanzinnig

Waarschijnlijk niet. Het is namelijk niet het boek dat zo populair is, maar de schrijver. En die liefde is voor bekende fans al veel eerder ontstaan. Zo koos Michiel Huisman tien jaar geleden zonder twijfel voor Kafka op het strand voor de zomerleesactie van het CPNB, vertelde actrice en schrijfster Georgina Verbaan bij het tv-programma van Paul de Leeuw Murakami 'helemaal waanzinnig' te vinden en liet Pepijn Lanen, alias Faberyayo, zich voor zijn nieuwe album Chaos In Het Universum door hem inspireren. Joost de Vries, redacteur van De Groene Amsterdammer, baalt zelfs een beetje van zijn populariteit. In een artikel van De Groene Amsterdammer schrijft hij over Murakami: ‘Er is niets mooiers dan een geheim meesterwerk: de magistrale roman van een geweldige schrijver die jij hebt ontdekt en niemand anders. Met pijn in het hart moet je aanzien hoe jouw geheime liefde langzaam maar zeker openbaar wordt.’ Een ding is zeker: de schrijver is een inspiratiebron voor velen. 

Faber's Theme (Verdwaald In De Wereld) - Stippenlift & Faberyayo

Fan van Murakami of niet, dit festival is voor iedereen leuk. Mits je een beetje van kunst en cultuur houdt natuurlijk. CJP strooit weer met korting: voor € 10,- minder heb je een zaterdagticket voor Murakami Weekend.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.