Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 1
04 JAN 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: James Blake • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 1

Fijn muzikaal nieuwjaar! We trappen 2018 af met releases voor en na de valreep, met onder andere James Blake, Mr. Polska en King Gizzard and the Lizard Wizard.

Francis and the Lights – Just For Us (album)

Een album uitbrengen op Oudjaarsdag lijkt marketingtechnisch niet écht handig: iedereen zit met zijn hoofd ergens anders en je zult ieder jaarlijstje missen. Francis and the Lights heeft daar schijt aan. Just For Us is het laatste prachtige album dat 2017 ons gegeven heeft. Francis houdt het kort: de plaat duurt maar 26 minuten. Hier en daar voelt het daarom soms wat onaf. Gelukkig weet hij je toch snel weer mee te voeren met zijn moody synthpop die doet denken aan Phil Collins. De beste wensen en bedankt!

Lil Kleine & Mr. Polska – Hop Hop Hop (single)

Wat ‘ie ook doet, Mr. Polska probeert altijd te provoceren met zijn muziek. Eerder maakte hij met Boaz van de Beatz tracks als Hausa Wausa en Soldaatje, giftige cocktails van hiphop, drum ’n bass, dubstep en gabber. Zijn nieuwe stylo: garagehouse waar hij de meest bizarre teksten over rapt. ‘Hop, hop, hop, paardje in galop / Ik heb allemaal dingen hier / verstopt in sok’. In de clip wordt Polska omgeven door dildo’s, oude gabbers en een naakte vrouw van middelbare leeftijd met een deken van hamburgers over zich heen. En dan komt Lil Kleine ook nog eens langs om te vertellen hoe hij net vijf pillen heeft gepopt en al zijn salaris erdoorheen heeft gejaagd. Classic Mr. Polska.

James Blake – Vincent (single)

Van Vincent van Gogh naar Don McLean naar James Blake: dat is het verhaal van deze cover. In 1971 bracht Don Mclean zijn album American Pie uit met daarop Vincent: een ode aan de Nederlandse schilder. McLean las zijn biografie en was zo onder de indruk dat hij er een liedje over moest maken. James Blake coverde de track al een tijdje in zijn live-optredens, maar heeft de cover nu officieel uitgebracht. Zonder experimentele elektronica, maar een straightforward pianoliedje zoals hij ook ooit Joni Mitchells A Case of You interpreteerde. Het resultaat is net zo mooi: Blake weet in zo’n kale setting misschien nog wel meer te roeren dan met zijn eigen muziek.

Blaudzun - _Hey Now (single)

De lucht lijkt opgeklaard in het leven van Johannes Sigmond. In 2016 en 2017 schreef hij een moeilijke periode van zich af op de eerste twee delen van het drieluik Jupiter, maar met _Hey Now lijkt er weer licht en lucht in het leven van Blaudzun te zijn. ‘We’re shifting gears / we’re moving up,’ zingt hij in deze opgewekte track met seventies-feel. Net iets minder bombastisch dan we van hem gewend zijn en dat staat hem hartstikke goed. Later dit jaar verschijnt het derde en laatste deel van Jupiter.

King Gizzard and the Lizard Wizard – Gumboot Soup (album)

Politici die klagen over luie muzikanten die hun hand ophouden voor subsidie, moeten niet bij King Gizzard and the Lizard Wizard aankomen. De Australische formatie beloofde in 2017 vijf albums uit te brengen en hield zich daar keurig aan. Op de valreep weliswaar – de dag voor Oudjaarsdag – maar toch een applausje hoor! Gumboot Soup is naar eigen zeggen niet rond een concept gemaakt, maar bevat vooral tracks die nog op de plank lagen na een druk jaar. Dat maakt het een gevarieerde plaat met vlugge psychpop, dromerige avontuurtjes en weirde lo-fi pareltjes.

Idaly – Geekin/Woozy (feat. Bokoesam & Ronnie Flex) (single)

Waar is Idaly mee bezig? Voor het einde van het jaar dropte hij nog snel twee tracks: Geekin/Woozy en All Day. Dat terwijl hij zijn EP NU begin november uitbracht en Idaly niet bekendstaat om zijn hoge productiviteit. Nu lijkt dat te veranderen: als je luistert naar Geekin/Woozy, krijg je het idee dat er een mixtape in de pijpleiding zit. Idaly, Bokoesam en Ronnie Flex rappen razendsnel over een hazy beat van Garrincha alsof ze fanatiek meedoen aan een cypher. Wij verwachten nog meer Idaly in 2018.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Artiesten uit de lijst live zien? Met je CJP-pas krijg je korting op concerten in de Melkweg, Doornroosje, Rotown en meer! 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.