Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De Ontgroening: Fries Museum
18 JAN 2018 • Door Zoë Heijke • Beeld: Ruben van Vliet • Meer blogs over Expo

De Ontgroening: Fries Museum

Leeuwarden is dit jaar de Culturele Hoofdstad van Europa. Genoeg redenen om een bezoek brengen aan hét museum van Fryslân: het Fries Museum.

Wat verwacht ik?

Mijn laatste bezoek aan Leeuwarden eindigde op loopafstand van het Fries Museum, in Club Red. Samen met een goede vriend besloot ik het uitgaansleven van de Friese hoofdstad te verkennen. Terwijl ik vanuit de knalrode discolichten, top 40-hitjes en wankelende mensen mezelf naar buiten wurmde, stuitte ik op het museum. Vooral de hoge ramen en het gigantische platte dak is mij bijgebleven. Ik verwacht nu vooral minder dronken mensen om mij heen.

Het Fries Museum © Ruben van Vliet

Nieuw jasje

Het Fries Museum in Leeuwarden valt op. Loop vanuit het station in een rechte lijn naar het Wilhelminaplein (zo’n 500 meter) en draai je hoofd naar rechts. Daar stuit je op het eerste nieuw gebouwde Nederlandse museum van deze eeuw. De Friese architect Abe Bonnema vond dat het tijd werd voor een nieuw pand en gaf de aanzet voor de verbouwing. Helaas overleed hij in 2001 en werd het stokje overgedragen aan architect Huber-Jan Henket. Abe heeft de opening van het nieuwe Fries Museum niet mee kunnen maken, maar schonk na zijn overlijden wel een flinke duit aan het nieuwe pand: 18 miljoen euro.

Spiksplinternieuw

Het ruikt naar nieuw als ik de deuren van het Fries Museum open. Eigenlijk best gek, want het museum staat er nu toch alweer zo’n vijf jaar. Alles loopt op rolletjes. Geen lange wachtrijen om je museumticket te laten zien. Nee, ik mag m’n kaartje gewoon zelf voor de scanner houden, waarna de poortjes naar de eerste verdieping van het museum vanzelf openen. Soepel zeg! Ik leg m’n spullen in de net zo soepele kluisjes en pak de trap naar de tweede verdieping voor de expo Mata Hari: de mythe en het meisje.

Margaretha Geertruida Zelle, ofwel: Mata Hari

Lekker loeren

Het museum is, naast het bekijken van toffe kunstwerken, ook een fijne plek om inspiratie op te doen. Door de metershoge ramen is het ontzettend licht en heb je goed uitzicht op het Wilhelminaplein. Ik vergeet dan ook even dat ik eigenlijk voor iets anders kwam dan onbeschaamd naar mensen kijken. Oh ja, de expositie. Ik werp nog een laatste blik op het tafereeltje dat zich buiten afspeelt – een jongen laat een koekje uit zijn handen vallen, kijkt vluchtig om zich heen, raapt het koekje op en stopt het vervolgens in zijn mond – en loop naar een glazen deur met dikgedrukte letters ‘INGANG MATA HARI’. Hier moet het zijn.

Stijlicoon, sekssymbool, mythe

Als ik binnentreed sta ik in een pikdonkere ruimte. Een zachte mannenstem klinkt door de speakers: ‘Het is precies honderd jaar geleden dat Margaretha Geertruida Zelle de dood vindt op een executieterrein vlakbij Parijs. Ze is schuldig bevonden aan spionage en ter dood veroordeeld door de Fransen.’ Zo, dat is een goede binnenkomer.

De expositie start met de dood van Mata Hari en maakt dan ineens een flinke sprong terug in de tijd. De terugblik wordt aangeduid met een lichtroze kinderkamer. In de hoek staat een hobbelpaard en aan de wand hangen foto’s van haar vader, moeder, zusjes en broertjes. De zachte mannenstem wordt nu vergezeld door een vriendelijke vrouwenstem: Mata Hari. Zij vertelt over haar jeugd, huwelijk, kinderen en neemt je mee naar de sleutelmomenten van haar leven met een poëziealbum, schoolrapport, foto’s, zelfgeschreven gedichten én prachtig bewegende beelden van haar carrière als danseres. Mata Hari is een stijlicoon, sekssymbool, maar vooral een mythe. Dat weet het Fries Museum prachtig uit te beelden.

Vaste collectie

Intussen heb ik er al anderhalf uur opzitten en kom ik er achter dat er ook nog een hele grote vaste collectie te zien is. Twee zalen zelfs! Ik neem vluchtig een kijkje bij Ferhaal van Fryslan en wandel door de gouden beelden, servies en kledingsstukken. Vervolgens open ik de deuren van Fries Verzetsmuseum. Daar valt mijn oog op een muur vol met portretfoto’s. Tientallen jonge gezichten kijken me doordringend aan. Hier kan ik toch niet even snel voorbij lopen? Rechts in de hoek staat een computerscherm met de titel: De Ontmoeting. Alle gezichten die aan de muur hangen, krijg ik nu ook op het beeldscherm te zien. Als ik met mijn wijsvinger op de portretfoto van een jong meisje klik, komt haar levensverhaal in beeld. Aangrijpend. Het Fries Verzetsmuseum dwingt je om stil te staan bij de Tweede Wereldoorlog, maar niet de volledige geschiedenis. De expo maakt het persoonlijk en zoomt in op de levensverhalen van verzetsstrijders. Natuurlijk allemaal uit Friesland.

Fries Verzetsmuseum © Gerard van Beek

Eindoordeel

Het Fries Museum is gigantisch. Je kunt hier makkelijk een dag rondhangen. Met de indrukwekkende verhalen in Fries Verzetsmuseum, de Friese geschiedenisles in Ferhaal van Fryslan, de expositie Mata Hari: de mythe en het meisje én het onbeschaamd naar buiten staren. Het Fries Museum is die twee uur reizen vanuit Amsterdam waard. Ik kom zeker terug, maar dan maak ik er gewoon een dagje Fries Museum van.

Sowieso moeten CJP’ers er snel een kijkje gaan nemen: toegang tot Fries Museum kost € 9,50 als je even met je CJP-pas wappert.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.