Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Waarom kerstmuziek wel/niet goed voor je is
20 DEC 2017 • Door Zoë Heijke • Meer blogs over Muziek

Waarom kerstmuziek wel/niet goed voor je is

Kerstmuziek is niet voor iedereen een fijne sfeermaker. De een krijgt er intense haatneigingen van, terwijl de ander ieder jaar met smart wacht op de jingles. 

Bij CJP HQ hanteren we een strenge regel wat betreft kerstmuziek: zodra Sinterklaas het land uit is mogen de kersthitjes uit de speakers knallen. Geen seconde eerder. Zo houden we de haters tevreden en kunnen de liefhebbers uitkijken naar de uithaal van Mariah Carey.

Jeuk van kerstmuziek

Die kerstmuziek-regels zijn belangrijk. Althans, volgens de Engelse klinische psycholoog Linda Blair. Ze deed bij Sky News een boekje open over de effecten van kerstmuziek op de hersenen. Een hit als All I Want For Christmas Is You zou volgens haar niet altijd voor een gezellig humeur zorgen. Vooral niet als de jingle te vroeg in het jaar wordt afgespeeld, dat zou zelfs spanning en irritatie opwekken. Volgens Blair komt dat doordat kerstmuziek ons herinnert aan het feit dat we kerstcadeaus moeten inslaan. En ja, eerlijk is eerlijk, dat zorgt ieder jaar weer voor een hoop stress.

Mariah Carey - All I Want For Christmas Is You

Perfecte timing 

Maar wat is té vroeg? Wanneer we nog in bikini op het strand paraderen? Of hoort de maand november daar ook al bij? Als we Sky Radio moeten geloven is het nooit te vroeg voor kerstmuziek: 35 dagen voor kerst galmde daar de eerste hit al uit de speakers. Volgens Sky Radio is daar behoefte aan. Zij concludeerden - uit eigen onderzoek - dat 60 procent van de Nederlanders naar kerstmuziek luistert via de radio. En ja, één op de drie luisteraars staat daar dus al in november om te springen.

Knuffelhormoon

Ook neuropsycholoog Erik Scherder is het eens met de positieve effecten die kerstmuziek met zich mee brengt. Scherder legt aan De Volkskrant uit dat een aanstekelijk ritme zorgt voor de aanmaak van hormonen die ons het gevoel van saamhorigheid geven. 'Een daarvan is oxytocine, ook wel bekend als het knuffelhormoon', zegt Scherder. 'Die stof zorgt in samenwerking met het hormoon vasopressine voor een gevoel van verbondenheid: mensen groeien onder invloed van deze hormonen als het ware naar elkaar toe.' Daar voegt psychologe Rebecca Schaefer nog een belangrijk punt aan toe: een kersthater is niet zomáár een kersthater. 'Ik heb ooit in een opvanghuis voor daklozen gewerkt en als daar kerstmuziek werd gedraaid, daalde de sfeer naar een dieptepunt', vertelt Schaefer. 'De meeste mensen hadden daar slechte herinneringen aan de familiediners.' Check van te voren dus even of er mensen met kersttrauma's aanwezig zijn als je All I Want For Christmas Is You door de speakers wil laten galmen.

Ben jij een echte lover en ga je hartstikke lekker met kerstmuziek? Dan hebben wij nog wel een paar mooie winterkortingen voor je, zoals het Groot Kerstcircus Den Haag en de Winterparade. Wij verzekeren dat je favoriete hit wordt gedraaid. Nu al zin in een fijne kerstlijst? Check dan deze kerstliedjesplaylist op Spotify!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.