Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
#metoo: wat moeten we ermee in 2018?
27 DEC 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Kevin Spacey • Meer blogs over Film Muziek

#metoo: wat moeten we ermee in 2018?

Ja, 2017 is het jaar van de gevallen helden. Onder andere Kevin Spacey en Louis C.K. vielen van hun sokkel na beschuldigingen van seksueel misbruik en aanranding. Wat doen we met besmeurde kunst in 2018?

Ridley Scott twijfelde geen moment. Toen het nieuws rond Kevin Spacey losbarstte, pakte hij de telefoon en legde hem niet meer neer. De legendarische regisseur schoot All the Money in the World met Spacey in de hoofdrol, maar wist dat de film nooit publiek zou trekken nu Spacey was ontmaskerd als een pervert. In één dag tijd(!) zette hij nieuwe opnames op de rails en castte hij Christopher Plummer als nieuwe hoofdrolspeler.

Klootzakken

Spacey is een van de vele klootzakken die door de #metoo-campagne voorlopig uit beeld is nadat uitkwam dat hij een 15-jarige jongen had aangerand. Hetzelfde geldt voor comedian Louis C.K., die openlijk masturbeerde in het bijzijn van vrouwen. Het internet is te klein om te beschrijven wat filmproducent Harvey Weinstein allemaal op zijn kerfstok heeft: dikke kans dat we die nooit meer ergens terugzien.

Oké, Weinstein dan niet, vooral door het grootschalige misbruik en de manier waarop hij zijn slachtoffers jarenlang in de gaten hield. Maar hoe verder met gevallen als Spacey en C.K.? Vergeven we ze, puur omdat iedereen een tweede kans verdient? Hebben wij überhaupt wel het recht ze te vergeven: is dat niet iets wat hun slachtoffers moeten beslissen? Of is wat zij gedaan hebben zó erg dat we ze voor eeuwig verbannen van het podium of witte doek?

Muziekwereld 

Dat is nu de vraag waar ik mee worstel. Ik ben geen groot fan van Kevin Spacey of Louis C.K., maar zag dit jaar ook de muziekwereld – waar ik me vooral in begeef – grondig opgeschud worden door #metoo. Al jaren ben ik fan van gitarist Matt Mondanile van Real Estate en Ducktails. Dit jaar bleek dat hij minstens acht vrouwen heeft aangerand. Evan Stephens Hall van Pinegrove postte op Facebook een uitgebreid verhaal waarin hij vertelde dat hij van seksueel misbruik werd beticht en zich enorm schuldig voelde.

Excuses

Ook in 2018 kun je nog gewoon House of Cards kijken of een album van Ducktails draaien, maar moet je dat willen? Micha Wertheim schreef een sterk opiniestuk over het misbruik van Louis C.K.: hij keurt zijn daden af, maar blijft zijn sketches en comedy kijken. C.K. heeft het immers aan het publiek gegeven en Wertheim houdt ervan. In dat stuk maakt hij een sterk punt waar ik het volledig mee eens ben: het is niet aan ons de foute kunstenaar te vergeven. Ons is immers niet aangedaan. Het slachtoffer van die aanranding, van het misbruik of de verkrachting: dié verdient excuses.

Toch werkt het voor mij anders dan bij Wertheim en Louis C.K. Als ik nu naar Ducktails luister, denk ik terug aan de gedetailleerde verhalen van slachtoffers over de grijpgrage handjes van Matt Mondanile. Ook al is daar eigenlijk geen reden voor als hij een zoetsappig liedje over zijn moeder zingt.

Over de streep trekken

Wat mij weer over de streep kan trekken om deze ‘besmeurde’ kunst weer te gaan zien of te beluisteren: het gevoel dat de artiest in kwestie oprecht berouw toont. Lees bijvoorbeeld het eerder aangehaalde verhaal van Evan S. Hall van Pinegrove: hij gaat volledig door het stof, betoont spijt en belooft wat te doen aan zijn problematische gedrag. Dat stemt hoopvol. Anders ligt het bij Spacey of Mondanile: de eerste hoopte het misbruikverhaal te beteugelen door uit de kast te komen en de tweede huurde een bataljon advocaten in en zegt nu doodleuk te boeken zijn voor 2018. Iedereen verdient een tweede kans, maar een hoop acteurs, filmmakers en muzikanten zullen mij eerst terug moeten winnen.

Wat vind jij? Eens met Rick of vind je het onzin? Laat het weten in de comments!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.