Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Maakt vlograp hiphop kapot?
20 DEC 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Famke Louise, Bokoesam • Meer blogs over Muziek

Maakt vlograp hiphop kapot?

Als je intussen niet bekend bent met de zin ‘Me sannie is verraderlijk’, dan werkt je modem al weken niet meer. Vlogster Famke Louise probeert het in de hiphop en scoort miljoenen views met Op Me Monnie en Vroom. Is vlograp een bedreiging voor de hiphopcultuur?

Nergens wordt zoveel over oorkanker gesproken als onder de clips van Famke Louise. De 18-jarige vlogster scoort meer dislikes dan likes, maar daar heeft ze lak aan: Op Me Monnie en Vroom hebben samen al meer dan 10 miljoen views. Famke Louise is op dit moment de succesvolste vlograpper van Nederland, met Armoo, Supergaande en Joost in haar kielzog. De grootste hit van dit moment wereldwijd (Mans Not Hot) is niet eens van een ‘echte’ muzikant: Big Shaq is eigenlijk Michael Dapaah, een Britse comedian die de draak steekt met rappers die altijd binnen hun jas aanhouden.

Shine en shit

'Echte' tussen aanhalingstekens ja, want veel rappers zijn sceptisch over vloggers die op de hiphoptrein springen. Gebruiken ze het genre niet gewoon als cashcow nu hiphopacts de boventoon voeren in muziekland? Respect the culture! Rapper Chivv van SBMG liet eerder dit jaar weten ‘niet down te zijn’ met vlograppers. ‘Ik ben ooit begonnen met rap (…) omdat ik het leuk vond mijn gedachtes te delen met de mens. Niet om de shine en shit.’ Jonna Fraser zegt min of meer hetzelfde. ‘Respect die pokoe gewoon!’ Negatieve geluiden hoor je ook van Josylvio en Bokoesam, al dook laatstgenoemde onlangs op in Famke Louise’s Vroom.

Subscribers

Natuurlijk voelen rappers zich bedreigd: vloggers met honderdduizenden subscribers hebben direct een gigantisch publiek voor hun muziek. Maar het gaat om meer dan dat. De hiphopcultuur zou onder druk staan: talentloze vloggers zonder flow of bars smijten er wat euro’s tegenaan en pakken views met waardeloze tracks. Fresku uitte zijn zorgen eerder dit jaar in een interview met HIJS. ‘Mijn buurjongen kan een mic hebben en gewoon doorbreken. Hij hoeft niet eens goed te zijn, als hij maar goed is in zijn online game. Daardoor verdwijnt het ambacht.’

Teske

Is dat zo? Vloggers en hun managers roepen natuurlijk van niet. Volgens Omar Kbiri van MADE Amsterdam – thuis van YouTubers als Joost, Teske en Onnedi – zijn rappers domweg geïntimideerd door de werklust van vloggers en werkt een artiest als Teske al zes jaar lang aan haar merk op YouTube. David Koster van MADE en Top Notch zegt in hetzelfde interview met Noisey die mogelijke schade aan de hiphopcultuur niet te zien. ‘Als zij (vloggers, red.) muziek niet serieus nemen, waarom zou je je dan druk maken over hen wel serieus nemen?’

Zenuwachtig

En daar slaat hij de spijker op de kop: vloggers die muziek niet serieus nemen, zullen nooit de plaats van een Jonna Fraser, Sevn Alias of Ronnie Flex inpikken. De cultuur is niet in gevaar zolang er rappers bestaan die 100% investeren in hun carrière en het beste in zichzelf naar boven halen. Famke Louise en co. zijn geen bedreiging als het gaat om de betere flow, lyrics of hooks. Alleen als het om geld gaat mogen rappers zenuwachtig worden.

Jaap van der Doelen van HIJS maakt in een sterk opiniestuk nog een ander goed punt: hiphopmedia hoeven niet net zo opportunistisch te worden als vlograppers. Je hóéft de nieuwe track van Armoo of Snapking niet te posten op je site alleen om de kliks. ‘Wij nemen hiphop, in al zijn facetten, uiterst serieus, en vinden daarom dat het ook serieuze, journalistiek gedegen verslaggeving verdient,’ schrijft hij. Als er ook nog zulke fanatieke hiphopjournalisten en poortwachters bestaan, komt het wel goed. Respect the culture!  

Wat vind jij? Krijg jij ook nare oorziektes van Famke Louise’s muziek of draai je gerust Vroom op je huisfeestje? Wat je favoriete muziek ook is: met CJP krijg je er korting op.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.