Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Je denkt dat je anders bent, maar dat ben je niet
05 DEC 2017 • Door Zoë Heijke • Beeld: Hans Eijkelboom • Meer blogs over Expo

Je denkt dat je anders bent, maar dat ben je niet

CJP's Zoë is zo'n typische millennial die nog geen idee heeft hoe dit leven te leven. 'Gewoon jezelf zijn', is heel vriendelijk advies dat ze vaak krijgt voorgeschoteld. 'Goedbedoeld, maar verdomd lastig. Want hoe kan ik mezelf zijn als ik me onbewust laat meesleuren door de massa?'

Kijk, we leven in een samenleving waarin jezelf zijn en een unieke persoonlijkheid hoog staan aangeschreven. Zeker een applausje waard, want dat is vrijheid ten voeten uit. Maar het blijkt dus echt bar lastig om aan die verwachting te voldoen. For example: ik verruilde een veilig dorp - waar je met een vreemd gezicht wordt aangekeken als er een gat in je broek zit - voor het vrije stadsleven - waar het geen donder uitmaakt wat je wel (of niet) aan hebt - om mijn eigen stijl te ontdekken en écht mezelf te zijn. Weg van de veilige spijkerbroeken en onbezorgd experimenteren met hoeden, panterprint en tuinbroeken. Maar al zou ik m'n lichaam bedekken met de gekste kledingstukken en tattoeages, dan nog lopen er minstens twee anderen op straat met ongeveer dezelfde stijl. Althans, volgens de portrettenreeks The Street & Modern Life van straatfotograaf Hans Eijkelboom.

Eijkelboom observeerde en fotografeerde de rusteloze massa in drukke winkelstraten: van jongens met kersttruien tot meisjes in crop tops. Iedere dag koos hij voor een bepaald type mens, om hen vervolgens in een rastervormig tableau te categoriseren. 

In eerste instantie zie je de overeenkomsten in het uiterlijk van toevallige voorbijgangers, waarin nog meer duidelijk wordt dat we een stelletje kuddedieren zijn die zich laten beïnvloeden door elkaar. Een tweede blik wijst je op de moeite die iedereen heeft gedaan om een eigen combinatie te vinden of op een andere manier een eigen draai te geven aan het overheersende modebeeld van het moment.

Ik moet zeggen: het heeft iets aandoenlijks. Hoe hard we ook ons best doen om 'jezelf te zijn', uiteindelijk willen we toch niet helemaal uit de toom vallen. Logisch ook. Het is fijn om af en toe een compliment te krijgen over die kekke broek of trui die je vandaag besloot aan te trekken. En hoe erg is het nou om jezelf te zijn in dezelfde jas als iemand anders? Eigenlijk is dat ook best gezellig.

Met je CJP-pas krijg je twee hele euro's korting op de expositie Identiteiten van Hans Eijkelboom. Is zo'n ticket ineens even duur als die oh-zo-unieke kersttrui van je.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.