Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Een dikke pil onder de kerstboom
04 DEC 2017 • Door Rick van Veluw • Meer blogs over Theater Lezen

Een dikke pil onder de kerstboom

Deze donkere dagen voor Kerst zou iedereen eens een dikke pil moeten nemen. Geen drugs, maar wel geestverruimend: pak eens wat klassiekers uit de literatuur aan!

In het drukke bestaan van een milennial past het lezen van 864 pagina's niet. Misschien tik je er 10 per avond weg, maar sommige boeken verdienen je volledige aandacht. Gelukkig komt de Kerst eraan en heb jij mooi een paar vrije dagen of zelfs vakantie. Eindelijk tijd om eens een klassieker uit de literatuur te lijf te gaan. Hier wat voorzetjes van CJP's Boekenclub:

Anne Karenina door Lev Tolstoj

Aantal bladzijdes: 940.
Waarom? Omdat Anne Karenina alles heeft wat de Russische literatuur legendary maakt. Het is dramatisch, gecompliceerd en rijk. Dit is het tweede grote epos van Tolstoj en na Oorlog & Vrede haalt hij opnieuw alles uit de kast. Anne Karenina is een getrouwde vrouw die dolverliefd wordt op de charmante graaf Vronski en dat zet heel wat drama in beweging. Het drama van Tolstoj verscheen in 1877 maar werd daarna talloze keren verfilmd. De openingszin van dit boek is al direct een voltreffer: 'Gelukkige gezinnen lijken allemaal op elkaar, maar elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen manier'.

De Mijn door Emile Zola

Aantal bladzijdes: 383.
Waarom? Omdat niemand het kapitalisme zo behendig fileert als Emile Zola. De Franse schrijver schreef een lange verhalencyclus waarvan De Mijn - ook wel Germinal - het bekendste deel is. Hoofdpersoon Etienne Lantier gaat aan het werk in de Franse mijnstreek Montsou en treft daar uitgemergelde mijnwerkers en barre omstandigheden. Hij ontketent een revolutie met dramatische gevolgen. Een episch verhaal vol grote woorden en gebaren.

Liefde in tijden van cholera door Gabriel García Márquez

Aantal bladzijdes: 524.
Waarom? Niemand die de liefde zo spectaculair en schrijnend kan beschrijven als Gabriel García Márquez. Dit verhaal baseerde de Colombiaanse schrijver op de liefdesperikelen van zijn ouders. In Liefde in tijden van cholera valt Florentino Ariza als een blok voor Fermina Daza. Maar dan ook echt als een blok: Florentino is het type wanhopige, haast hopeloze hartendief die er alles aan doet Fermina voor zich te winnen. Hij gaat daarin zelfs zo ver dat hij besluit te wachten als Fermina trouwt met een ander. 

Misdaad en Straf door Fjodor Dostojewski

Aantal bladzijden: 598.
Waarom? Dit klinkt misschien als een van je rechtenbundels, maar Misdaad en Straf van Dostojewski is veel meer dan dat. De Russische schrijver geeft de lezer een inkijkje in het hoofd van een moordenaar en schrijft dat zo vernuftig op dat je in dat hoofd wilt gaan wonen. Het gaat dan om de hersenpan van hoofdpersoon Rodion Raskolnikov die in een woedende waas een oude vrouw vermoordt en moet leren leven met de consequenties daarvan. 

Madame Bovary door Gustave Flaubert

Aantal bladzijden: 478.
Waarom? Omdat Gustave Flaubert elk woord weegt op een zilveren schaaltje en jij daarom alleen het beste krijgt. Madame Bovary is een haast perfect geschreven roman over het leven van Emma Bovary, de vrouw van een dokter in een dorpje nabij Rouen in Noord-Frankrijk. Ze verveelt zich daar helemaal dood en zoekt spanning in overspel en mysterie. Niet alleen is dit een verhaal om van te smullen, het is ook nog eens geweldig verteld. 

Niet zo'n lezer? Zie je deze verhalen liever tot leven komen? Dan is het theaterstuk As The World Tsjechov echt wat voor jou: zie hoe Alink en Plukaard zijn legacy in een nieuw jasje gieten. Bovendien krijg je wel tot 50% CJP-korting op een kaartje!  

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.