Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De Ontgroening: Groninger Museum
15 DEC 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Groninger Museum, Rick van Veluw • Meer blogs over Expo

De Ontgroening: Groninger Museum

Wat een Randstedeling is het ook: redacteur Rick was nog nooit in het Groninger Museum geweest. Met knikkende knieën waagde hij zich buiten de ring en pakte de trein naar het Hoge Noorden. 

Wat verwacht ik?

Mijn laatste keer Groningen was tijdens Eurosonic Noorderslag 2015, toen New Wave er in een volle zaal Kensington-fans met de Popprijs vandoor ging. David Bowie was net overleden en het Groninger Museum had precies op dat moment een omvangrijke tentoonstelling over zijn werk en leven. De rijen stonden nog net niet tot buiten. Dus ik verwacht dat het nu sowieso rustiger zal zijn.

Blikvanger

Het Groninger Museum is de grootste blikvanger van de stad als je uit de trein stapt. Zet drie stappen buiten het station en je ziet het felgekleurde gebouw tegenover je. De Italiaanse architect Alessandro Mendini maakte het ontwerp voor het nog altijd futuristische museum aan het water, dat in 1994 opende in deze vorm. Altijd vet als een museum zo’n eyecatcher is en lekker centraal ligt: het lokt je naar binnen.

Het Groninger Museum in al zijn glorie.

Vandaag geen lange rijen: het is zelfs bovengemiddeld rustig, omdat er een nieuwe tentoonstelling in opbouw is. Daarom is de expositieruimte beneden gesloten en gaan wij een verdieping hoger voor de expo Ook Romantiek. Maar niet voordat we uitgebreid de prachtige mozaïektrap van het museum bewonderd hebben. Altijd een beauty, vanuit welke hoek je ‘m ook fotografeert.

<3

Ook Romantiek

Sowieso is het museum een prettige plek om een ochtend of middag door te brengen. Het is licht, pastelkleurig en nog altijd modern. Hier dwaal je op je gemak rond. Voor Ook Romantiek is er toch een barrière opgeworpen: ik loop tegen een groot zwart gordijn aan. Als ik binnentreed, sta ik in een pikdonkere ruimte waar dreigende muziek klinkt. Is dit romantiek?

Zelfs een roze stoel is al mooi in dit museum.

Ja! In deze expo wordt het genre in de breedste zin van het woord opgevat. Dus niet alleen maar schilderijen die strikt genomen uit die periode komen, maar alle werken die de Romantiek belichamen. De natuur vind je terug in een serie hyperrealistische foto’s, de inktzwarte romantiek is te zien in grootse werken van Studio Job en het lieflijke wit in mode van Viktor & Rolf. Tof om het genre op die manier eens uit te leggen: niet door een ellenlang verhaal op een muur, maar door het simpelweg te laten zien.

Dwangbuis

Van het al teveel uitleggen is het Groninger Museum sowieso wars. Aan het begin van iedere expositiezaal staat dikwijls een uitgebreide verantwoording van de werken die er hangen, maar naast de werken vind je niks. Dat is wel eens verfrissend. Met zo’n tekstje naast een schilderij zit je vaak al in een dwangbuis van interpretatie. Nu slaat de fantasie meer en meer op hol en word je als bezoeker uitgedaagd.

Als we nog een trap naar boven nemen, wordt dat gevoel alleen maar sterker. Ik verwacht een expositieruimte, maar sta ineens in een grote, open ruimte met veel rood staal. Het lijkt wel een loods, of hangar. Er is verder niemand te zien: geen bezoekers, geen suppoosten. Mag ik hier wel komen? Is dit ook een expositieruimte in aanbouw? Ik besluit op avontuur te gaan.

Ik vind een trap die aansluit op een hangbrug. Daarmee kom je aan de andere kant van de rode loods, waar je uitzicht hebt op het water en het station. Door een glazen vloer zie ik hoe hoog het museum eigenlijk is. De zon breekt door en licht valt prachtig naar binnen. Heb ik toch maar weer mooi ontdekt, dit plekje. Tot een groep studenten binnenmarcheert met een gids en blijkt dat ik toch wél middenin een kunstwerk sta: Coop Himmelb(l)au Paviljoen. Volgens de gids moet het een scheepsloods voorstellen: zat ik er toch niet ver vanaf. Bureau Coop Himmelblau maakte dit paviljoen in de stijl van het deconstructivisme. Alles is scheef, onlogisch en lekker eigenwijs. Ondanks deze revelatie doet het niks aan mijn kortstondige sensatie af: dit was vet.

De Ploeg

Intussen heb ik er al twee uur opzitten in het museum en kom ik er dan pas achter dat er ook nog een vaste collectie is. Ik wandel vluchtig langs oude schilderijen, antiek zilverwerk en Chinese serviezen. Mijn museumconcentratie staat inmiddels op een laag pitje, maar toch flakkert het vuur nog even op bij de werken van De Ploeg. Dit Groningse kunstenaarscollectief (1918 opgericht) wilde het gezapige kunstwereldje omploegen en deed dat met verve. Bonte werken van Johan Dijkstra, Jan Jordens en Hendrik Werkman geven geen krimp als je ze naast een werk van Kirchner zet: wát een sterk kleurgebruik en ontregelende schilderijen. Zelfs als je de tijdelijke expo’s in het Groninger Museum maar zo-zo vindt, is dit al een reden om binnen te lopen.

Eindoordeel

Het Groninger Museum is verrassend groot: aan één expo heb je soms al genoeg. Desondanks dwaal je graag rond in dit ruime en lichte gebouw. Met de vaste collectie rondom De Ploeg is er altijd een reden om af te reizen naar het Hoge Noorden, maar de expo Ook Romantiek toont dat tijdelijke expo’s ook de moeite waard zijn. Wij komen zeker nog eens terug. Voor De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner bijvoorbeeld!

Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner te zien. Wapper met je blauwe pas bij de entree en krijg € 3,- CJP-korting op je ticket!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.